Makieta dla dzieci...

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jacula
Kontakt:

Re: Mój psuj-kolejek dostał prezent

Post autor: Jacula »

ArturSch pisze:
Jacula pisze:"Widok dziecka, uwięzionego w kojcu, ...."
... tak było !
:mrgreen:
Toteż jest to cytat ponadczasowy. :mrgreen:

J
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2007, 08:57 przez Jacula, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Jacula pisze:"Widok dziecka, uwięzionego w kojcu, ...."
... tak było !
Awatar użytkownika
Jacula
Kontakt:

Post autor: Jacula »

Mariusz pisze:Na pół roczku zakupiłem mu mały zestaw.
Każdy pretekst dobry. :mrgreen:
Tu pozwolę sobie zacytować motto ze strony ArturaSch (ukłony) :)

"Widok dziecka, uwięzionego w kojcu, które ma na czole odciśnięte sztachetki, gdy tatuś z wujkiem zabawiają się na podłodze rozłożoną kolejką nie jest odosobnionym widokiem."
Pozdrawiam - Jacek
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2007, 08:14 przez Jacula, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Mariusz pisze:Na pół roczku zakupiłem mu mały zestaw.
Prawdziwa EDUKACJA przez zabawę !!
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Mój psuj-kolejek dostał prezent

Post autor: Mariusz »

Na pół roczku zakupiłem mu mały zestaw.
Obrazek
Każdy pretekst dobry. :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2007, 11:04 przez Mariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
michuchu
Kontakt:

schemat usrk makiety m&m

Post autor: michuchu »

michuchu pisze:Jak będę miał więcej czasu to uzupełnię stronę i opiszę wszystkie funkcje logiczne dla tego ustrojstwa. Dorzucę też papierowy schemat dla wzrokowców.
Zgodnie z obietnicą opis funkcji już jest, a teraz przyszedł czas na schemat:[center]Obrazek[/center]Jeśli ten rysunek ze schematem jest niewyraźny (a z pewnością jest), to większy można pobrać z mojej strony. W razie problemów z rozczytaniem, co do czego, na co i po co, to chętnie wyjaśnię.
Awatar użytkownika
michuchu
Kontakt:

Re: Makieta dla dzieci...

Objaśnień ciąg dalszy; od lewej poszczególne klawisze:
1/2+ 1/2- 3+ 3- 4+ 4- 5+ 5- PuA PuBC PuD PuE SA SE ZwA ZwBC ZwD ZwE
odpowiedzialne są za:
- zmiana położenia pary rozjazdów 1/2
- zmiana położenia rozjazdu 3
- zmiana położenia rozjazdów 4 i 5 - nie ma potrzeby ich używania
- klawisze PuX służą do utwierdzanie przebiegów (droga wolna dla pociągów)
- SA i SE są zwarte na stałe i nie ma potrzeby ich obsługiwania
- ZwY - służą do awaryjnego zwolnienia przebiegu, gdy kontakt szynowy nie zadziała, a że wszystko działa jak trzeba, więc nie są używane

Tak więc w trybie "dzieci" - gdzie obsługa ograniczona jest do minimum - trzeba obsługiwać 8 klawiszy, tj. 4 do obsługi rozjazdów i 4 do ruszania pociągów. Można też zewrzeć na stałe PuD i ten odcinek będzie też obsługiwany automatycznie - czyli używamy 7 klawiszy. Poza tym jak pisałem na stronie www, można zewrzeć na stałe wszystkie klawisze PuX i dwa składy mogą spokojnie jeździć bez jakiekogolwiek dotykania klawiatury.
Gdy przejdziemy w tryb "starsze dzieci" można używać wszystkich klawiszy po uprzednim odłączeniu możliwości działania kontaktów szynowych.
ArturSch pisze:A nie uważasz, że to dla małolatów "trochę" za trudne ?
Wierz mi - jeśli coś zainteresuje dziecko, to można być OGROMNIE (pozytywnie) zaskoczonym jak takie maluchy są bystre.
badys pisze:mam problem wysterować 2 rozjazdy a tu proszę pełna automatyka w analogu
W razie problemów chętnie pomogę.
Mariusz pisze:Nauczyłem córkę liczyc dołączając wagoniki do lokomotywy. Była to super motywacja do liczenia.
Masz rację - mój syn podobnie - uczył się liczyć dodając i odejmując wagony na bocznicach. Dla niego to była pyszna zabawa i nawet sam nie wiedział, że w tym momencie się uczy.
ArturSch pisze:Widać, że JUNIOR dobrze rokuje ....
Ale te wagony nie są od ROCO, więc nie "rokuje", ale "tilliguje" :mrgreen:
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Mariusz pisze:Ale cała nadzieja w synku co się urodził w zeszłym roku
Widać, że JUNIOR dobrze rokuje ....
Ostatnio zmieniony 17 sty 2007, 08:08 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

Mariusz pisze: Ale cała nadzieja w synku co się urodził w zeszłym roku :D
[url=http://img131.imageshack.us/img131/4678/2007010713zl1.th.jpg]Obrazek[/URL]
;)
Z tego zdjęcia się z Iwoną śmialiśmy. Maluszek z szelmowskim uśmiechem (hehe) i BACH Halbera na podłogę! A Halber bum i się rozpada. Ciekawe co w takim wypadku robi tata?
Ostatnio zmieniony 17 sty 2007, 04:14 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Zawsze pozwalałem bawic się dzieciom przy mnie bacząc pilnie na ich rączki.
Obrazek

Budując makietę córka miała do dyspozycji skrajne tory do zajeżdżania "startowych" gagarków i była hepi !!
Obrazek
Nauczyłem córkę liczyc dołączając wagoniki do lokomotywy. Była to super motywacja do liczenia.
Ale zabawa prawdziwą koleją też pomaga
Obrazek Obrazek Obrazek
Teraz gdy córka wyrosła i inne zabawy jej w głowie :( motywuje mnie do szybkiej budowy makiety - "wtedy pobawię się pociągami".
Ale cała nadzieja w synku co się urodził w zeszłym roku :D
Obrazek
;)
badys
Kontakt:

Post autor: badys »

myszka pisze:Jak ja bym był TATĄ :mrgreen: to bym dał dopiero jak by skończył/skończyła 7 lat !! Tata kiedyś sprowadzał z Czech kolejki HO dla mojego brata mieli budować makietę jak ja się urodziłem to plany budowy makiety poszły w kąt i jak miałem 5 lat tata dął mi do zabawy kolejki brata i zniszczyłem wszystko doszczętnie :evil: :cry: :cry: żałuje tego do dziś !!
nie tylko Ty, ja tak wykończyłem swoje i kuzynostwa.
a wracając do sterowania :shock: ja mam problem wysterować 2 rozjazdy a tu proszę pełna automatyka w analogu
Awatar użytkownika
myszka
Kontakt:

Post autor: myszka »

Jak ja bym był TATĄ :mrgreen: to bym dał dopiero jak by skończył/skończyła 7 lat !! Tata kiedyś sprowadzał z Czech kolejki HO dla mojego brata mieli budować makietę jak ja się urodziłem to plany budowy makiety poszły w kąt i jak miałem 5 lat tata dął mi do zabawy kolejki brata i zniszczyłem wszystko doszczętnie :evil: :cry: :cry: żałuje tego do dziś !!
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

michuchu pisze:Jak będę miał więcej czasu to uzupełnię stronę i opiszę wszystkie funkcje logiczne dla tego ustrojstwa. Dorzucę też papierowy schemat dla wzrokowców.
A nie uważasz, że to dla małolatów "trochę" za trudne ? ..no chyba, że Ty będziesz na tej klawiaturze grał, a oni patrzeli !!
Awatar użytkownika
michuchu
Kontakt:

gbbsoft pisze:... ale ten zestaw przełaczników - rewelacja. W sumie, to co one robią?
Tak na szybko i w skrócie:

I) Po lewej stronie u góry pulpitu są Kn1/2 oraz Kn3 - te dwa przekaźniki odzwierciedlają położenie rozjazdów 1/2 (para) i 3, ponieważ po tych rozjazdach odbywają sie przebiegi pociagów. Po 1/2 wyjazd ze stacji z toru B lub C, po 3 wjazd na stacje na tor A lub B

II) Nastepne to PuA, PuB, PuC, PuD, PuE1 oraz PuE2 - przekaźniki utwierdzenia przebiegów

Istnieją zależności pomiędzy odpowiednimi przekaźnikami KnXX oraz PuYY w taki sposób, że:
- w zależności od położenia rozjazdu utwierdzi się właściwy przebieg dla takiego położenia rozjazdu. Np. gdy para rozjazdów 1/2 jest w położeniu "-" to utwoerdzi się przebieg wyjazdu ze stacji z toru C, a sprzeczny z nim przebieg B już nie będzie możliwy do zrealizowania.
- jeśli utwierdzony jest przebieg A, to nie da się utwierdzić przebiegu B i C
- gdy dany przebieg jest juz utwierdzony, to nie da się już przełożyć rozjzdu wchodzącego w drogę tego przebiegu. Np. gdy utwierdzony jest przebieg E2 (czyli wjazd na tor B), to nie można przełożyć rozjazdu 3.
Dodatkowo, ponieważ sprzeczne przebiegi A oraz B/C nie mają wspólnego rozjazdu, którego kontrola zabezpieczyłaby przed błędnym utwierdzeniem sprzecznego przebiegu, zastosowane jest dodatkowo uzależnienie pomiędzy odpowiednimi przekaźnikami utwierdzenia przebiegu, tzn. nie utwierdzi się przebiegu A gdy już jest utwierdzony przebieg B lub C, jak również nie utwierdzi się przebiegu ani B ani C, gdy A już jest utwierdzony.

III) Kolejne przekaźniki odpowiadają za blokadę stacyjną i liniową. Na makiecie możliwe są przebiegi pomiędzy odcinkami izolowanymi:
A --> D
B --> E
C --> E
D --> C
E1 --> A
E2 --> B
i dla każdego z nich jest jeden przekaźnik blokowy. Tu też istnieją zależności z przekaźnikami od rozjazdów KnXX. Np. dla przebiegu E1 (wjazd na stację na tor A) rozjazd 3 jest ustawiony w położenie "+" i to właśnie blok stacyjny na odcinku E1-->A się zablokuje i nie będzie możliwości wpuszczenia drugiego pociągu na ten tor, dopóki nie zwolni się ten tor. Wjazd na tor B (czyli przebieg E2) będzie nadal możliwy.

Jak będę miał więcej czasu to uzupełnię stronę i opiszę wszystkie funkcje logiczne dla tego ustrojstwa. Dorzucę też papierowy schemat dla wzrokowców.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

Makieta, makietą, ale ten zestaw przełaczników - rewelacja. W sumie, to co one robią?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”