Listwy DCC do podświetlenia wagonów!
Moderator: mod-Elektryka i DCC
-
- Kontakt:
Re: Listwy DCC do podświetlenia wagonów!
darek5860, martinezo,
a może by tak kooperacja. Wasze produkty osobno są powszechnie chwalone...
a może by tak kooperacja. Wasze produkty osobno są powszechnie chwalone...
Pozdrawiam,
ArTTur
ArTTur
-
- Kontakt:
Nie no, ja mówię o wagonie typu M i Halbersztadt a ty wyciągasz wnioski na podstawie listwy z dekoderem do Y. To są zupełnie inne wagony i inne listwy i chyba stąd to nieporozumienie.
- martinezo
- Kontakt:
Chwilke....
Jezeli w Twoim miesci sie tantal 10x35V (2,5mm wzrostu), procek ktory ma 2,5mm wzrostu....... to nie ma sily aby nad Twoja listwa (bez dekodera) zmiescil sie pod dachem ST/MF ktory dokladnie ma 2,8mm.

Jezeli w Twoim miesci sie tantal 10x35V (2,5mm wzrostu), procek ktory ma 2,5mm wzrostu....... to nie ma sily aby nad Twoja listwa (bez dekodera) zmiescil sie pod dachem ST/MF ktory dokladnie ma 2,8mm.

-
- Kontakt:
Marcin, nie o to chodzi że nie wejdzie z moją płytką nie wejdzie z każdą inną .
Poprostu te wagony mają taką konstrucję ża nie ma tam miejsca pod dachem na cokolwiek dodatkowego. Chyba, że w tym miejscu nie będzie listwy, poprostu będzie krótsza, no ale część wagonu nie będzie oświetlona.
Co do grubości to płytka 0,5mm a rezonator w przedziale więc nie ma wpływu na grubość, bo istotny jest wymiar w stronę dachu.
Poprostu te wagony mają taką konstrucję ża nie ma tam miejsca pod dachem na cokolwiek dodatkowego. Chyba, że w tym miejscu nie będzie listwy, poprostu będzie krótsza, no ale część wagonu nie będzie oświetlona.
Co do grubości to płytka 0,5mm a rezonator w przedziale więc nie ma wpływu na grubość, bo istotny jest wymiar w stronę dachu.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2007, 18:48 przez darek5860, łącznie zmieniany 1 raz.
- martinezo
- Kontakt:
Ja sie nie kloce.....
Ja sie przekamazam......
Jedyne wyjasnienie dla mnie moich pytan jest takie ze ST/MF sie nie zmiesci w wagonie TT z listwa Darka.
bo 31x14x3...... musi wejsc
Twoja listwa z dekoderem ma grubosc X.
Gdzie X= 2,5mm (procesor) + 1 (plytka) + 1,5 (min - rezonator od strony wagonu) = min 5mm.
Pozdro
martinezo
Ja sie przekamazam......
Jedyne wyjasnienie dla mnie moich pytan jest takie ze ST/MF sie nie zmiesci w wagonie TT z listwa Darka.
bo 31x14x3...... musi wejsc
Twoja listwa z dekoderem ma grubosc X.
Gdzie X= 2,5mm (procesor) + 1 (plytka) + 1,5 (min - rezonator od strony wagonu) = min 5mm.
Pozdro
martinezo
- Charakterek
- Kontakt:
No już nie kłócić mi się tu! Możecie mi gadać o wymiarach i innych sprawach, podobnie jak i wszystkim dookoła a ludzie i tak kupią...
to co jest tańsze i łatwiejsze w montażu
to co jest tańsze i łatwiejsze w montażu

- martinezo
- Kontakt:
Dopisalem ze to nie bylo ladnie - bo nie bylo i jaki jest nastepny dekoder 
Nie ma to nic wspolnego z problemem umieszczenia dekodera w wagonie TT....

Dlaczego "sie nie da" ?

Nie ma to nic wspolnego z problemem umieszczenia dekodera w wagonie TT....

Dlaczego "sie nie da" ?
-
- Kontakt:
Tak się składa, że zmieniłeś swój post w trakcie pisania mojej odpowiedzi, przez co moja odpowiedż trochę straciła sens.
- martinezo
- Kontakt:
To co niby nim jest ?darek5860 pisze:Można oczywiście zmienić skalę, ale to jet forum TT....
A problem nie polega na grubości.
Doskonale wiem ktore to forum

-
- Kontakt:
Można oczywiście zmienić skalę, ale to jet forum TT....
- martinezo
- Kontakt:
Mozna rowniez zmienic skale.......
- o to nie bylo ladnie......
Podaj grubosc tego dekodera na listwie z ... listwa
Szerokosc tez
A nastepny bedzie mial 12x13mm

Podaj grubosc tego dekodera na listwie z ... listwa
Szerokosc tez

A nastepny bedzie mial 12x13mm

Ostatnio zmieniony 13 sty 2007, 17:50 przez martinezo, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
To była próba sprawdzenia czy dekoder zmieści się na płytce razem z oświetleniem i oczywiście czy zmieści się to do wagonu.
I jak to wszystko będzie się spisywało.
Oczywiście można zrobić wyjścia od F0 do F4.
I następne wersje takie będą a, także do pozostałych typów wagonów łącznie z BIPĄ.
Co do dekoderów 31x14x3mm to proszę je włożyć do wagonów typu M lub Halberstadt.
Możliwości są dwie: wyprucie części siedzeń lub ciągnięcie go na przewodach za wagonem.
Pozdr
Darek
I jak to wszystko będzie się spisywało.
Oczywiście można zrobić wyjścia od F0 do F4.
I następne wersje takie będą a, także do pozostałych typów wagonów łącznie z BIPĄ.
Co do dekoderów 31x14x3mm to proszę je włożyć do wagonów typu M lub Halberstadt.
Możliwości są dwie: wyprucie części siedzeń lub ciągnięcie go na przewodach za wagonem.
Pozdr
Darek
- martinezo
- Kontakt:
ST/MF - by martinezo....ArJu pisze: Jacek,
Moje pytanie dotyczyło innej kwestii. Z Twojej pierwszej wypowiedzi zrozumiałem, że do włączenia oświetlenia końca konieczne jest włączenie oświetlenia wnętrza. Jeśli tak jest faktycznie, to mi się takie coś nie podoba. Rozdzielenie sterowania oświetleniem wnętrza i końca jest jak najbardziej OK.
31x14x3mm - dowolnie programowane - cztery wyjscia wlacznie ze zmiennym oswietleniem w wagonach sterowniczych

Pozdro

- Charakterek
- Kontakt:
No niestety tak jest. Też wolałbym, żeby osobno się tył zapalał i osobno środek. To byłoby super. Koniec przez F0. Ba nawet środek mógłby mieć zapalone losowo przedziały pod F1 i resztę pod F2.
-
- Kontakt:
Charakterek pisze:Oświetlenie końca można włączyć (F1) tylko jak jest włączone oświetlenie wagonu.
ArJu pisze:A po co i dlaczego?
Jacek,Charakterek pisze:Po to, że teraz wagony z oświetleniem końca możemy pchać nawet do środka składuA jak nam się znudzi, to dajemy go na koniec i włączamy oświetlenie końca. No i też nie musimy przepinać wagonu, jak sie okaże, że ostatni wagon po obróceniu składu zrobił się wagonem pierwszym
Taki patent!
Moje pytanie dotyczyło innej kwestii. Z Twojej pierwszej wypowiedzi zrozumiałem, że do włączenia oświetlenia końca konieczne jest włączenie oświetlenia wnętrza. Jeśli tak jest faktycznie, to mi się takie coś nie podoba. Rozdzielenie sterowania oświetleniem wnętrza i końca jest jak najbardziej OK.
Pozdrawiam,
ArTTur
ArTTur