Tak mam podłączony semafor do LS150.gbbsoft pisze:... to podaj jak podłaczyłeś LS150... co podłączyłeś do JK, a co do "falek" (wejście AC)?

Te 16V AC mam z trafo FZ1. Napiecie sprawdzałem, niewiele ponad 16V.
Czy połączenia są prawidłowe?
Moderator: mod-Elektryka i DCC
Tak mam podłączony semafor do LS150.gbbsoft pisze:... to podaj jak podłaczyłeś LS150... co podłączyłeś do JK, a co do "falek" (wejście AC)?
OK, świeci się stalegbbsoft pisze:Programowanie LS150 nalezy przeprowadzić w ten sposób:
- Na manipulatorze wejdź w Sch i ustaw adres S01 (albo inny, który ma być jako wyjście nr 1 w LS150)
- Na LS150 naciśnij przycisk i trzymaj aż dioda zacznie mrugać (ok. 3sek), puść przycisk Dioda na LS150 powinna teraz świecić ciągle (nie naciskaj więcej przycisku na LS150)
Nacisnąłem F0 i LED zgasł- Na manipulatorze ponaciskaj F0 lub F1 (tak jakbyś chciał przestawić rozjazd podłączony do pierwszego wyjścia LS150)
- jeżeli wszystko poszło dobrze, diona na LS150 powinna zgasnąć
Ok - zaprogramowany. Teraz powtórzyłem procedurę dla F1; LED tak samo zgasł ale semafor jest nadal nieczynny.- LS150 został zaprogramowany.
Wiem o tym, ale pisząc programowanie compacta mam na myśli przypisanie adresu do dekodera. Ten adres jest tymczasowy. Zasugerowałem się, że dekder ma fabryczne adresy ustawione na 1 do 6. Adresy swoich loków zmieniłem na 7 i 8. Jak uruchomię semafor to zmienie do stanu pczątkowego.ArturSch pisze:wmac27 pisze:...Ja tylko chce przypisac adres 1 dekodera do 1 compacta.
Adresy przypisujemy TYLKO do dekoderów. Możemy Compactem przypisać adres 1 do dekodera. Tylko to trochę głupie, bo pod 1,2,3,4 itd mamy lokomotywy
wmac27 pisze:...Ja tylko chce przypisac adres 1 dekodera do 1 compacta.
Ale ja nie programuje Compacta! Ja tylko chce przypisac adres 1 dekodera do 1 compacta. Jeżeli to zrobię to moge sterować semaforem. Narazie, bez rezultatuCharakterek pisze:Zrób terazMam przed nosem instrukcję do Compacta i tam wyraźnie piszą, żeby na czas programowania i resetowania przepinać.
Wg instrukcji jest JK. Na dekoderze też są oznaczenie JK. Tutaj nie ma wątpliwości jak podłączyć. PQ używam do programowania lokomotyw i to działa.Charakterek pisze:z tego, co pamiętam, to do programowania w Compact używa się innych zacisków (PQ) niż do jazdy (J,K). Może tam pokombinuj? Przepnij kabelek do PQ...
Masz rację. Źle się wyraziłem, miałem na myśli przypisanie w compakcie adresu 1 dla rozjazdu odpowiadającemu adresowi 1 w dekoderze.gbbsoft pisze:Tzn. w którym momencie?wmac27 pisze:podczas programowania Compacta
Bo ty Compacta nie programujesz.
Tylko przy pomocy Compacta programujesz dekoder urządzeń.
Tzn. w którym momencie?wmac27 pisze:podczas programowania Compacta
Witamgbbsoft pisze:Ta ja nie wiem...
Od razu zaczyna świecić ciągle. Bez mrugania!gbbsoft pisze:Moment...wmac27 pisze:Niestety nie mruga! Po ok. 3sek swieci ciąglegbbsoft pisze: - Na LS150 naciśnij przycisk i trzymaj aż dioda zacznie mrugać (ok. 3sek)Tak.Podchodzisz do LS150. Rozumiem, że dioda nie świeci.Naciskasz przycisk i TRZYMASZ... Od razu zaczyna świecić? Czy najpierw zaczyna mrugać?
Moment...wmac27 pisze:Niestety nie mruga! Po ok. 3sek swieci ciąglegbbsoft pisze: - Na LS150 naciśnij przycisk i trzymaj aż dioda zacznie mrugać (ok. 3sek)
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości