DCC - sterowanie semaforem lub rozjazdem

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

Awatar użytkownika
wmac27
Kontakt:

Post autor: wmac27 »

gbbsoft pisze: - Na LS150 naciśnij przycisk i trzymaj aż dioda zacznie mrugać (ok. 3sek)
Niestety nie mruga! Po ok. 3sek swieci ciągle
puść przycisk
- Dioda na LS150 powinna teraz świecić ciągle (nie naciskaj więcej przycisku na LS150)
- jeżeli wszystko poszło dobrze, diona na LS150 powinna zgasnąć -

Nie gaśnie!

Jeżeli to nie pomoże, to podaj jak podłaczyłeś LS150... co podłączyłeś do JK, a co do "falek" (wejście AC)?
do zacisków "falek" podłaczone napięcie AC 16V; do zacisków J i K z Compacta
odpowiednio J i K.
Do wyjścia z LSa nr 1 napęd Conrada: do "+" kabel brązowy z diodą ; do "-" drugi brązowy z diodą a do "C" czerwony kabelek.

Czy reset dekodera wykonany został poprawnie (patrz poprzedni opis)?

Pozdrawiam

wmac27
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Re: DCC - sterowanie semaforem lub rozjazdem

Post autor: gbbsoft »

Programowanie LS150 nalezy przeprowadzić w ten sposób:
- Na manipulatorze wejdź w Sch i ustaw adres S01 (albo inny, który ma być jako wyjście nr 1 w LS150)
- Na LS150 naciśnij przycisk i trzymaj aż dioda zacznie mrugać (ok. 3sek), puść przycisk
- Dioda na LS150 powinna teraz świecić ciągle (nie naciskaj więcej przycisku na LS150)
- Na manipulatorze ponaciskaj F0 lub F1 (tak jakbyś chciał przestawić rozjazd podłączony do pierwszego wyjścia LS150)
- jeżeli wszystko poszło dobrze, diona na LS150 powinna zgasnąć - LS150 został zaprogramowany.

Jeżeli to nie pomoże, to podaj jak podłaczyłeś LS150... co podłączyłeś do JK, a co do "falek" (wejście AC)?
Awatar użytkownika
wmac27
Kontakt:

PS. Jakby ci dalej nie działało, to spróbuj sprawdzić wszystkie 99 adresów urządzeń. Często po zakupie dekodery nie są ustawione na domyślne ustawienia, bo ktoś się nimi przed tem bawił i "zapomniał" zresetować.
Witam
Niestety nadal nie działa. Napisze teraz jakie czynności wykonywałem w celu "resetu" LS150. Może tutaj popełniłem jakieś błędy (?) ! Ale po kolei.
1.Wyłączyłem napięcie AC.
2. Przycisnłęm przycisk i trzymam go.
3. Włączyłem napięcie AC na dekoder
4. Za pierwszy razem Compact jest w sekwencji normalnej pracy na adresie L1 - naciskam przycisk F0 (ten przycisk ?)
5. Zwalniam przycisk dekodera. O ile dobrze zrozumiałem instrukcję adresy 2 do 6 ustawią się automatycznie.
6. Dekoder jest zresetowany(?)
7. Przełaczam dekoder na programowanie i compacta na "Sch", wyswietla sie adres S01 - F0 i F1 tak jak napisał ggbsoft i F2 wyjscie. Następnie wyłaczam napięcie AC dekodera. Teoretycznie powinienem mieć aktywny port 1 dekodera. Niestety nie działa.
8. Powtórzyłem czynności "resetu" dekodera z różnicą, że w pkt.4 - "compact" był w sekwencji programowania "Sch" i wciskałem przycisk F0 dla potwierdzenia adresu S01.
Gdzieś musiałem popełnić błąd! Instrukcje nie sa dla mnie do końca przejrzyście napisane.
Proszę o wskazówki

Pozdrawiam

wmac27
Ostatnio zmieniony 13 sty 2007, 12:16 przez wmac27, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Dla mnie słowo "przyporządkować" oznacza jakieś stałe i trwałe związanie czegoś z czymś (logiczne), czego w manipulatorze nie ma.

- Naciskasz +/- jednocześnie i przechodzisz do Sch, naciskasz F0
- strzałkami góra/dół (lub pokrętłem) wybierasz numer rozjazdu/semafora, naciskasz F0
- przycikami F0 i F1 przełączasz rozjazd/semafor
- przyciskiem F2 wychodzisz

Pytałeś o semafory. Z punktu widzenia manipulatora semafory od rozjazdów nie różnią się niczym. Tak samo je przełączasz za pomocą F0/F1. A co z tego wyjdzie (które przyciski co robią) zbadasz organoleptycznie.

Wracając jeszcze do "przyporządkowania". Przyporządkowanie rozjazdów/semaforów do numerów robisz TY poprzez podłączenie danego rozjazdu do wyjścia dekodera oraz w momencie ustalenia adresupierwszego wyjścia dekodera.

PS. Jakby ci dalej nie działało, to spróbuj sprawdzić wszystkie 99 adresów urządzeń. Często po zakupie dekodery nie są ustawione na domyślne ustawienia, bo ktoś się nimi przed tem bawił i "zapomniał" zresetować.
Awatar użytkownika
wmac27
Kontakt:

Witam

Nic nie zmieniałem. O dekoderze LS150 że ma adresy 1 do 6 wyczytałem z dołączonej instrukcji. Czyli w compact trzeba jednak przyporzadkować urzadzenia zgodnie z adresmi dekodera, tak? A semafory?

:)

wmac27
Ostatnio zmieniony 13 sty 2007, 00:27 przez wmac27, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

wmac27 pisze:Podłączyłem dekoder, compacta wg schematów
Może więce szczegółów
wmac27 pisze:Dekoder jest zaprogramowane adresy fabrycznie 1 do 6, tak jak możliwości sterowania(6 urządzeń).
A skąd to wiesz? Z instrukcji obsługi, czy sam zmieniałeś ustawienia?
wmac27 pisze:Czy Compact odczyta nastawy fabrycznie zaprogramowanego dekodera?
Cokolwiek to znaczy odpowiedź brzmi - nie.
wmac27 pisze:A może trzeba też zaprogramować Compacta odpowiednio do adresów dekodera? W/g instrukcji Compacta, trzeba by użyć funkcji "sch" dla rozjazdu czy semafora. Czy trzeba powtórzyć adresy z dekodera do compacta?
Na pewno w manipulatorze trzeba w pewnym momencie podać numer rozjazdu (czyli nr wyjścia w dekoderze urządzeń), którym chcesz sterować.
Ostatnio zmieniony 04 sie 2013, 15:21 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wmac27
Kontakt:

Witam

Chciałbym sterować semaforem/rozjazdem cyfrowo. Mam Compacta Lenza, dekoder LS150 (Lenza), semafor Viessmana, napędy Conrada do rozjazdów. Narazie tyle i to musi mi wytarczyć. Podłączyłem dekoder, compacta wg schematów i nic. Żadnej reakcji. Dekoder jest zaprogramowane adresy fabrycznie 1 do 6, tak jak możliwości sterowania(6 urządzeń). Czy Compact odczyta nastawy fabrycznie zaprogramowanego dekodera? A może trzeba też zaprogramować Compacta odpowiednio do adresów dekodera? W/g instrukcji Compacta, trzeba by użyć funkcji "sch" dla rozjazdu czy semafora. Czy trzeba powtórzyć adresy z dekodera do compacta?
Dla rozjazdu F1 to jazda na wprost a F0 to jazda w lewo/prawo. Jak to odnieść do nastaw dla semafora?

Może ktoś już miał podobne problemy!

Pozdrawiam :D

wmac27
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”