MakieTTa - demobil

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

Awatar użytkownika
ostrak
Kontakt:

Re: MakieTTa - demobil

Post autor: ostrak »

Wypróbowałem kilkanaście rodzajów różnych klejów, kleje do plastiku, szkła, polimerowe, do klejenia na ciepło, różnych firm i producentów i żaden po zaschnięciu nie był przeźroczysty i większość miała duży skurcz przez co żaden się nie nadawał, bo nie było ładnego lustra wody tylko zapadniety matowy glut. W końcu trafiłem na klej epoksydowy bezbarwny dwuskładnikowy powszechnie używany przez jubilerów do wklejania kamieni szlachetnych. Do pierwszych testów używałem kleju markowego za grubą kase, później znalazłem następce o czym pisałem już na forum w moim wątku, przytocze tutaj dla tych co nie trafili:
"[...] klej epoksydowy dwuskładnikowy bezbarwny dragon (jeżeli to krypto reklama to proszę o moderacje). Klej składa się z dwóch składników jak już wspomniałem, każda tuba ma 25ml, jeden składnik jest faktycznie krystalicznie bezbarwny, drugi natomiast lekko żółtawy. Po dokładnym (inaczej nie zaschnie) i starannym (unikać bąbli) wymieszaniu w innym naczyniu odpowiedniej ilości kleju, wylewam na przygotowane wcześniej dno. Papier plus wikol, na to farby humbrol w różnych kolorach (ziemiste, rdzawe, brunatne i czarne) -aby nadać głębie, oraz piasek i trzcina własnej produkcji - o czym dalej, na uwagę zasługuje fakt, że klej nie reaguje z niczym, nie topi styropianu, nie wytwarza ciepła, schnie 24h, nie pęka (próbowałem warstwe do 1cm) jest w miare elastyczny, nie tworzy super twardej powierzchni, barwa jest leciuteńko żółtawa, ale klej pozostaje przeźroczysty, zaletą jest też cena 8-10zł zależy od sklepu [...]"

link do tematu:
http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=949&p ... c&start=30
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

...i czym odpowietrzałeś?
Awatar użytkownika
demobil
Kontakt:

Post autor: demobil »

Ok ale dobrze by było żeby droga była wyżej
... i będzie (jest) ... teren już przygotowany :) strumyk będzie w najniższym miejscu "doliny".
że wodę można zrobić z kleju polimerowego
Tez o tym myslałem, bo polimer to uniwerslany klej - do wszystkiego :) jestem jego zwolennikiem (moje przęsła są klejone własnie polimerem). Czym go barwiłeś ?
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Powiem, że wodę można zrobić z kleju polimerowego, tylko trzeba go odpowietrzyć, wygląda bardzo naturalnie. Klej daje sie barwić więc mozna zrobić lagunę, bagno, strumyk, rzeczkę, rów a nawet ściek.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

demobil pisze:... strumyk będzie obok drogi, mniej - więcej tak jak Mariusz to przedstawił :)
Ok !! ale dobrze by było żeby droga była wyżej :>
demobil pisze:... Tylko z czego zrobić imitacje wody ... ma ktoś już jakieś doświadczenia w tym temacie.
Pewien nasz kolega wykrył coś co ją podobno dobrze imituje...
Niestety nie mogę nic więcej napisać bo nie mam zgody autora pomysłu a sam autor pomimo wielu próśb milczy :| .
Ostatnio zmieniony 15 sty 2007, 23:42 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
demobil
Kontakt:

... strumyk będzie obok drogi, mniej - więcej tak jak Mariusz to przedstawił :)

Dodatkowo droga sraciła pasy, bez nich wygląda zdecydowanie lepiej ... maty i posypki juz dotarły, więc niedługo powinno się troszke zazielenić ...

Tylko z czego zrobić imitacje wody ... ma ktoś już jakieś doświadczenia w tym temacie ?
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Już sobie wyobrażam go lekko zarośniętego drzewami. Gdy nagle z koron drzew wyłanie się pociąg na stalowej konstrukcji. Tylko nie zasłoń go za mocno, szkoda by było. Większośc pięknych mostów na kolei tonie w drzewach. Powinni odsłaniac ich piękno wycinając co nieco.
Awatar użytkownika
demobil
Kontakt:

Dziś powstały "nogi" mojego modułu ... regulacja wysokosci +/- ok. 2 cm jest ...
Dziś również zakupiłem gniazda i taśme do magistarli elektrycznej. która powstanie w najblizszych dniach - w których to również spodziewam się przesyłek z trawami ...

Fotki nienajlepsze, ale widać co i jak ...
Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 12 sty 2007, 08:08 przez demobil, łącznie zmieniany 3 razy.
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

Mariusz pisze:Moja propozycja:.....
Obrazek
chudy
Kontakt:

Post autor: chudy »

jak dla mnie to rewelka, kupa dobrej kartonowej roboty :mrgreen:
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

miki pisze:Woda musi być. Przecież ta dziura pod mostem to dolina rzeczna a nie wykop na szosę :mrgreen:
Przede wszystkim w normalnych warunkach na dnie tej dolinki zbierałaby sie woda deszczowa spływająca skarpami. Musi więc istnieć jakis ciek wodny, który będzie odprowadzał tą wodę (a więc jakiś strumień, rzeczka) bo inaczej zrobiłoby się tam po jakimś czasie jezioro... :)
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Moja propozycja:
Obrazek
Masz miejsce przecież na potok. Droga może zostac.
Awatar użytkownika
demobil
Kontakt:

Więc trzeba będzie przerobić aktualną droge ... na coś podobnego do tej ze zdjęcia + oczywiście strumyk.
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

Woda musi być. Przecież ta dziura pod mostem to dolina rzeczna a nie wykop na szosę :mrgreen:
ArJu
Kontakt:

Post autor: ArJu »

Mariusz pisze:Pomiędzy drogą a filarem zmieści się strumyk. :D
Będę wdzięczny za foty poglądowe. :>
Np. ja na poniższej fotce (zamieszczonej na www.kolej.one.pl):
Obrazek
Jest i droga i strumyk, a i odległość między filarami podobna jak u Ciebie.
Pozdrawiam,
ArTTur
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”