Powitanie, moja historia, + niezrealizowany projekt tortowy

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

WojciechB
Kontakt:

Re: Powitanie, moja historia, + niezrealizowany projekt tortowy

Post autor: WojciechB »

Co sądzicie o tym projekcie? Chyba trochę przesadziłem z rozjazdami po lewej stronie ;).

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 20 maja 2007, 12:35 przez WojciechB, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
michuchu
Kontakt:

Re: Powitanie,moja historia, + niezrealizowany projekt torto

Post autor: michuchu »

WojciechB pisze: michuchu
Co do zdjęć twojej makiety, to poznaję schemat i chyba gdzieś mam jedną czy dwie fotki z okresu jej budowy. Jak znajdę i jeśli pozwolisz to mogę zamieścić w tym wątku.
Witam,
Przejrzałem swoje płyty CD-ROM, ale niestety nie znalazłem tych fotek. Jakiś czas temu miałem mały "wypadek" z twardym dyskiem mojego kompa i straciłem sporo cennego dla mnie archiwum. Niestety wielu rzeczy nie miałem nagranych na płyty. Niestety zdjęcia makiety były wśród utracownych plików.
WojciechB
Kontakt:

Powitanie, moja historia, + niezrealizowany projekt tortowy

Post autor: WojciechB »

Moje powitanie pojawia się może w nieodpowiednim katalogu, ale końcówka jest jak najbardziej na temat.

Na początek serdecznie Witam! wszystkich TT-ko maniaków, nazywam się Wojciech Bogusz, Gorlice (niedaleko Grybowa ). Teraz trochę przynudzania: Jestem na tyle stary (36 lat), żeby pamiętać czasy "Składnic Harcerskich" i kolejek po drzwiami z napisem "przyjecie towaru" . Przygodę z TT zaczynalem właśnie w tamtych radosnych czasach, te dreszczyki związane z zakupami pamiętam do dzisiaj. Zbierałem swoją kolej "do szafki" przez około 15 lat, w którym mozna wyróżnić kilka etapów: pierwsze zakupy w gorlickich składnicach harcerskich, wyjazd do rodziny na Słowację - rodzinka była tak chojna, ze po wizycie w sklepie modelarskim w Bańskiej Bystrzycy (bardzo dobrze zaopatrzonym) wyjechalem z kilkunastoma budynkami, róznymi torami i taborem . Pozniej byly jazdy po składnicach w Jaśle, Krośnie. Dłuzszy pobyt w Krakowie i tu też odwiedzanie wszystkich możliwych składnic z Nowa Huta włącznie. Coroczne wystawy makiet Krakowskich Modelarzy na Mikołaja i Dzien Dziecka tylko podsycały zapał do dalszego kolekcjonerstwa. Nastepnie otwierały się pierwsze modelarskie sklepy lata ok.1992-4, giełda staroci pod Hala Targową, to byly żródła zaopatrzenia. Kolejny etap to dostep do internetu i serwis Allegro w poczatkach jego działalności. Nadszedł wreszcie ten moment, gdy stwierdzilem, że czas zacząć budowę (ok. 1999-2000 roku). Projekt w stylu "RailRoad Tycon"z mnostwem kombinacji, mostow, tuneli, 2 poziomy, itp., chyba teraz nazywacie to tortem, wymiary 2m*2,5m. Miałem nawet to szczeście, że posiadałem osobny pokój do tego celu, czego chcieć więcej?. U stolarza zamowiłem solidną (jak sie wydawalo) ramę drewniana z kratownicą, pozniej sam już dołączyłem płytę pilśniową, dwie nogi przy scianie na kołach, tak że podnosząc jeden bok, moza było odjechać od ściany. Zacząłem sobie budowac powoli torowisko (oczywiscie stary typ rurkowy z BTTB) wg.planu wydrukowanego z programu WinRail 3.0, tory przybijalem gwoździkami 1mm, bezpośrednio do płyty przy poziomie zerowym lub półek ze sklejki w przypadku poziomu pierwszego. Zasilanie lutowalem od spodu do torów (sposób poniżej).W ten sposob, przez kilka miesiecy wykonalem około 80% torowiska, projekt minimalnie zmienial sie podczas pracy, z pierwotnych 3 poziomow, zdecydowalem sie tylko na 2. Pozniej mala modyfikacja zwiazana z wyprodukowaniem przez Fleischmanna obrotnicy do TT i umieszczenie jej na makiecie. Niestety przyszedł krytyczny dzień, gdy nagle wszystko przestalo mi się podobać - np. brak nasypu - bo gdzies w internecie zobaczylem nasypy z korka, tunele za niskie, cos tam niepasowalo, może trochę "zmęczenie" tym wszystkim i zamiast odlożyc to na miesiąc moze parę, rozebrałem wszystko do zera , i zacząlem sprzedawać na Allegro.
Całkowita desperacja , byc może nawet ktos z Was ma częsci odemnie (WojciechB na Allegro), sprzedawalem to wszystko okolo marca-czerwca 2001. Ze sprzedazy udalo sie zarobic tyle kasy, ze kupilem motocykl. Czy szkoda, trochę tak, troche nie. Teraz między innymi, za sprawa tego forum i Waszych prac odzyly wspomnienia, stąd ten post i chęc pokazania tego co kidys zrobiłem/lub czego niedokończyłem. Może ktos zaczerpnie jakies pomysły z tej mojej pracy. Pamiętam, ze robiłem jakieś zdjecia podczas prac, ale niestety, przy którymś tam nieoczekiwanym formacie kompa, przepadły. Zachował mi sie jedynie stary plan, z ktorego odtworzylem w WinRail plan torów makiety, która robiłem. I nie powiem , sprawilo mi to sporo przyjemności. Kto wie, być może znowu się zarazilem TT-ką i w przyszłości moja "druga" makieta bedzie lepsza, czytaj: tory modelowe, nasyp z korka, mniej skomplikowany układ, dbałosc o szczególy. Przyszłośc pokaże, czy to nie mój kolejny słomiany zapał.

A teraz mały opis tego co stworzyłem dawno,dawno temu w odległej galaktyce.

Pierwszy i jedyny zachowany projekt makiety, jest to wersja jeszcze 3 poziomowa, póżniej nastąpiła zmiana do 2 poziomów i dodanie obrotnicy.

Obrazek

Rzucik planu torów w perspektywie (tory rurkowe BTTB). Powklejalem zdjęcia dworców, pocza, perony, dla ogólnego pojecia jak to miało wyglądać. Poziomy O, 1, i 2 -> bez torów, zaznaczone na schemacie. Generalnie min. 5 niezaleznych obwodów:
1. żółty - dużo odjazdów do innych linii, poczatek przy dworcu głownym,pod mostem wyjazd na pierwszy poziom, przez tunel, do dworca w dolnym lewym rogu, następnie prosta po nasypie na poziomie 1 do mostów, na wprost bocznica z mostem samowyladowczym (prawy dolny róg, pod spodem fioletowy tor manewrowy), skret w lewo na mosty nad torowiskiem, skret w lewo do czerwonej linii lub prosto przez tunel zjazd na poziom zero za szopą obrotnicy, tuz przd dworcem bocznica pocztowa. Zólta w połączeniu z pomarańczową tworzy koło na poziomie pierwszym.

2. czerwony z dworca głownego wjazd do tunelu i wyjazd na poziomie pierszym, polącznie z żółtym obok 2 dworca nastepnie mostami dojazd do 3 dworcana pierwszym poziomie, zjazd za obrotnica i wjazd do tunelu na poziomie zerowym.

3. niebieski z dworca głownego wjazd do tunelu, wyjazd z tunelu, nastepnie szlak 4 mostów i wjazd do tunelu pod 3 dworcem, wyjazd obok czerwonej linii

4. zielony z dworca głownego wjazd do tunelu, wyjazd z drugiej strony i jazda kanionem do nastepnego tunelu, nastepnie wyjazd na poziom 1 i polaczenie z czerwonym jako 2 linia przy 3 dworcu, połacznie z pomarańczowym, wjazd do tunelu, wyjazd i zdjaz na poziom zerowy pod linia pomarańczową.

5. fioletowa linia manewrowa: część podjazdu pod most samowyładowczy, obok 2 nitki wjazdu do szopy 2 stanowiskowej, nastepnie 3 nitki bocznicy i górna częsc dojazd do obrotnicy i 5-6 stanowiskowej szopy.

Tak mniej wiecej, kształtował sie mój torcik, pozostanie tylko w komputerze .

Obrazek

Rzut tego samego z góry, na schemacie tylko tory widoczne normalnie podczas eksploatacji :

Obrazek

A to już kompletny plan torów, z torami w tunelach włacznie. Obrotnica widoczna na schemacie to obrotnica z N Fleischmana, poniewaz moj program ma jeszcze stare biblioteki torów/domków i nie mam tam najnowszych pozycji jak obrotnica TT. :

Obrazek

Lista torów, niestety program jest bardzo dokładny, dlatego była konieczność wciśniecia w programie dużej ilośc torów kompensacyjnych (tych jednopodkladowych z rozjazdów łukowych). W rzeczywistości takie braki mozna "naciągnąc", nie uzywając tych torów.

Obrazek

Mój sposób na lutowanie zasilania do rurek, jeden zaczep wyprostowany, drugi trzyma rurkę, zólty kolor cyna. Jest to dość wytrzymałe połączenie.

Obrazek

Przytaczam pozostałą (odzyskaną) cześć topica :

Zbyszek Zajner
Hej Wojciechu, to nie jesteś sam "trzydziestkowym staruszkiem". I oby to nie był Twó słomiany zapał. A motocykl to jakiej marki, jak mogę wiedzieć?

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Karol
Cześć, bardzo dobrze sie składa że pojawiłeś sie na forum, czasy skladnic harcerskich dobrze pamietam, nawet swoją pierwszą kolejkę TT kupilem własnie w Gorlicach w skladnicy harcerskiej na rynku ( jakis dziwny sklep jest tam teraz). Podejrzewam że na makiete już sie zdecydowałeś, oczywiscie w miarę wolnego czasu mogę coś pomóc bo co dwie głowy to nie jedna :) .

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Zbyszek Zajner
Hej Wojciechu, widzisz, na takich jak Karol można polegać. Bez polemiki, niedopowiedzeń, czysta zdrowa propozycja. Aż chce się spotykać z takimi ludźmi. Ech to pokolenie !

ArturSch
Witamy na Forum i dziękujemy za solidny KAWAŁ HISTORII

WojciechB napisał/a:
No narazie to nie wiem czy się zdecydowałem, .... znowu zaczne sobie kolekcjonowac pomalutku

Przykro mi to mówić, ale sam wiesz, że jesteś ...zarażony !

Z tego to się nie wyrasta, tak jak z jazdy na rowerze/motorze. Będziemy z niecierpliwością oczekiwać kolejnych etapów Twojej pasji.

Pozdrówka
--
Artur

eremiTTa
Ja również witam
Czytając Twoj post odnalazłem w nim część swojej historii.
I uważam podobnie jak ArturSch, że z tego się nie wyrasta a wyleczyć mogą się
tylko nieliczni (słabo zainfekowani lub dysponujący bardzo mocnymi antybiotykami).
I moja prywatna rada.
Im szybciej zaczniesz tym większa szansa na zbudowanie czegoś wartościowego,
bo widzę solidne podstawy.
Powodzenia

gbbsoft
WojciechB napisał/a:
Jestem na tyle stary (36 lat), żeby pamiętać czasy "Składnic Harcerskich" i kolejek po drzwiami z napisem "przyjecie towaru" . Przygodę z TT zaczynalem właśnie w tamtych radosnych czasach, te dreszczyki związane z zakupami pamiętam do dzisiaj.

Witam równolatka, o bardzo podobnej historii...
Moja TT z tamtych czasów jeszcze do dziś leży w pudle na strychu...

michuchu
WojciechB napisał/a:
Pierwszy i jedyny zachowany projekt makiety, jest to wersja jeszcze 3 poziomowa, póżniej nastąpiła zmiana do 2 poziomów i dodanie obrotnicy.
Obrazek

Czy to jest wydruk planu w skali 1:1?

Co do zdjęć twojej makiety, to poznaję schemat i chyba gdzieś mam jedną czy dwie fotki z okresu jej budowy. Jak znajdę i jeśli pozwolisz to mogę zamieścić w tym wątku.

WojciechB
michuchu napisał/a:
Czy to jest wydruk planu w skali 1:1?

Witam!
Ten wydruk z pierwszej foty jest w skali 1:4.
Co do zdjęć, gdybyś miał cokolwiek było by super i śmiało możesz dawać na forum!. Możesz mieć, bo jak pamiętam założyłem topic o makiecie w działe Caffe Allegro / Modelarstwo, w tym czasie głownie TTkowcy tam pisali. W tym topicu była wtedy mała dyskusja i kilka zdjęć z początkowej fazy.

Niestety Allegro ma możliwość szukania postów caffe tylko do 3 lat wstecz. Próbowalem się cofnąc w czasie dzieki http://web.archive.org/ , ale udało mi sie tylko dotrzeć do jednej strony z tego okresu i tylko do nagłówków.

maciej_kolej
Witaj. Mam nadzieję że makieta nie pozostanie w sferze wirtualnej rzeczywistości Myślę że jak masz trochę taboru, kup tory modelowe i zacznij z TT od nowa. Popatrz co "się" buduje. Mamy tego sporo na forum. Po za tym warto wpaść na stronkę Artura http://as.rumia.edu.pl/TT/ znajdziesz tu ciekawe porady, kilka faktów w pigułce i katalog taboru. Na stronie TTclub'u masz testy http://www.ttclub.pl/data/glowna.htm
Warto wkleić zdjęcia swojego taboru http://www.forumtt.pl/viewforum.php?f=1i przedstawić się http://www.forumtt.pl/viewtopic.php?t=24

Ostatnio zmieniony 04 maja 2007, 22:16 przez WojciechB, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”