Makieta - zarząd DR ep IV

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Re: Makieta - zarząd DR ep IV

Post autor: T_Domagalski »

maciej_kolej pisze:Dojście na kable mam od spodu ...., co do śrub dostęp jest ale niestety (nie)? do wszystkich otworów.
Weź pod uwagę, że po zabudowaniu modułu od góry terenem dojscie do pewnych jego fragmentów będzie już później niemozliwy. Jeśli więc umieścisz wtyczki i kable w takich rejonach, to nie bedziesz miał mozliwości przeprowadzenia ewentualnej naprawy. Ta deska zasłaniająca otwór kablowy będzie w przyszłości naprawdę duuużym utrudnieniem.
Zobacz, jak ja rozwiązałem problem spodu modułu z mostem:
http://www.tadeuszd.klub.chip.pl/model/ ... dul006.jpg
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Dojście na kable mam od spodu . Kołek jest bo go włożyłem :) , co do śrub dostęp jest ale niestety do wszystkich otworów. To chyba tyle. ;)
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

maciej_kolej pisze:Prace nad elementem z wiaduktem trwają....
Zasadnicze pytanie:
Gdzie umieścisz złącze elektryczne, zgodne ze sttandardem? I jak będziesz wpinał w nie taśmę z wtyczką, skoro otwór kablowy jest całkowicie zasłonięty deską-podłożem pod wiadukt? No i coto za kołek w miejscu, gdzie powinna być dziura na śrubę?
STTandard mówi, że w pobliżu profili powinien być zapewniony od spodu swobodny dostęp, którego u Ciebie nie ma.
Wg. mnie moduł z tym wiaduktem powinien być dłuższy a wiadukt nie powinien w żadnym wypadku dotykać do profilu.
Ostatnio zmieniony 27 sty 2007, 11:19 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

Zdecydowanie. problem z tym materiałem polega na tym, że praktycznie nie da sie go kolorystycznie zmodyfikować. Jak spróbujesz dodać zacieki albo przemalować to w zasadzie nie pozostanie nic innego jak lekko perforowana papierowa płaszczyzna.

Zrób to albo metoda taką jak rozbiłeś wiadukt, albo skieruj uwagę na mury oporowe wykonane z pianek. Barwy też nie mają one zawsze najlepsze, ale przynajmniej w tym przypadku można to zmienić (bo sa wykonane jako "przestrzenne").
Ostatnio zmieniony 27 sty 2007, 11:18 przez DBv, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

DBv pisze:Maciej, taka moja rada:

Pozbądz sie jak najszybciej tego nadrukowywanego muru oporowego. Wygląda kiepsko, zwłaszcza na takim eksponowanym miejscu.
Myślisz że lepiej zrobić go metodą ręczną? Wiesz jak go kleiłem to sam miałem mieszane uczucia - kolor itp. Ale coś mnie skusiło by go położyć. Po za tym jego grubość ma być wykonana, w tej chwili jest tylko położony na surowo. Łączenia na drodze pokryje murek, to nie będzie wyglądało tak jak teraz.
Istnieje jeszcze jedna metoda ewentualnego poprawienia - pomalowanie, ale nie wiem jaki będzie rezultat. Może masz rację by "cegiełkować" ręcznie. No zobaczymy. Dzięki za radę. ;)
Ostatnio zmieniony 27 sty 2007, 11:17 przez Maciej, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

Maciej, taka moja rada:

Pozbądz sie jak najszybciej tego nadrukowywanego muru oporowego. Wygląda kiepsko, zwłaszcza na takim eksponowanym miejscu.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Prace nad elementem z wiaduktem trwają.
Rano wyglądał moduł tak
Obrazek
O 18.00 juz rysowały się kształty
Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 12 sty 2007, 13:31 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Zanim na ostre łuki wjedziemy na razie docieranie szlaku. Dziś lokalny pociąg noworoczny prowadzony był przez BR107, w składzie był parowóz BR86 zamówiony przez miłośników kolei na stacji Teufelstain ;)
Obrazek Obrazek
Południowy pociąg w wolny dzień - poczta (tajne przesyłki rządowe w święta? :) ) dwójka reko.
Obrazek
W drodze BR 107 zabrała pociąg zdawczy. w tym chłodnie zachodnioniemieckich kolei - ta musi być dostarczona na czas.
Obrazek
Wieczorem BR 107 zabrała do Teufelstein skład powiększony dodatkowo o wagon 1/2 klasy. Klasa robotnicza wraca z zabaw sylwestrowych.
Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 27 sty 2007, 11:13 przez Maciej, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Zawsze możesz wstawic sierżanty z ograniczeniem np do 60km/h z powodu małego promienia łuku i braku krzywych przejściowych.
Mam takie w Obornikach. Z jednej strony jest wszystko ok, a z drugiej nie ma krzywych przejściowych i są zaraz rozjazdy, fajne odczucia w kabinie.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Tory R11 będą na tym łuku i tyle ;) Z tego co wiem nie wykoleja się na takich torach tabor. Na zdjęciu może to tak wyglądać "ostro".
Ostatnio zmieniony 01 sty 2007, 12:28 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

maciej_kolej pisze:Dlatego to łuk domowy
OK, ale jaki promień ToTo ma ?? Jakiś skos, równoważący siłę odśrodkową ?? A zewnętrzna ściana, od środka, czy jest planowane wyklejenie pianką ? Bo jak VIPy będą w oknach na tym zakręcie, to by im się MIĘKKO wpadało na tę ścianę !!
:mrgreen:
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

Post autor: Karol »

Oj zdałby sie ciut łagodniejszy no chyba ze bedzie w tunelu schowany.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

T_Domagalski pisze:
maciej_kolej pisze:[url=http://img175.imageshack.us/img175/8481/dsc08127ds7.th.jpg]Obrazek[/URL]
widok z góry na MW-P04 (łuk "domowy")
Ekhmmm... CO TO ?? :shock: :/
Przecież skoro profil ma 300mm, to promien TEGO CZEGOŚ nie ma chyba nawet 200mmm! Nic nie przejedzie po takim łuku, a szczególnie tabor wymagający Rmin=310mm.
Dlatego to łuk domowy ;)
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

maciej_kolej pisze:[url=http://img175.imageshack.us/img175/8481/dsc08127ds7.th.jpg]Obrazek[/URL]
widok z góry na MW-P04 (łuk "domowy")
Ekhmmm... CO TO ?? :shock: :/
Przecież skoro profil ma 300mm, to promien TEGO CZEGOŚ nie ma chyba nawet 200mmm! Nic nie przejedzie po takim łuku, a szczególnie tabor wymagający Rmin=310mm.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Zbyszek Zajner pisze:Ładny most, trochę zacieków i oryginalny Noch, :D
Oj daje mi popalić, zawsze po malowaniu wyłaża jakieś braki. Ale mam nadzieję że go w końcu dopieszczę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”