Mój TT-tabor - Jacekk
Moderator: mod-Moja TT
-
- Kontakt:
Re: Mój TT-tabor - Jacekk
Ale ciągle są jeszcze na magazynie, ja też zakupiłem.
- Marcin
- Kontakt:
Gdzie wyrwałeś Genstar'a? Juz ich Tillig nie robi.
- Jacekk
- Kontakt:
Odświeżam, bo przez te łączenie postów temat oznaczony był jako przeczytany pomimo nowej wypowiedzi.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Jacekk
- Kontakt:
Aparatem, którym robiłem zdjecia nie da się ustawiać ostrości, ale chyba znalazłem opcję do robienia zdjęć małym przedmiotom. Gdy dostanę nowy wgon (Tilliga
-już kolejny) to postaram się zrobić dobre zdjęcia na białym tle i przy okazji pstryknę pare fotek wcześniejszemu wagonowi.
Pozdrawiam
[ Dodano: 7 Styczeń 2007, 17:46 ]
Mój nowy nabytek: platforma z kontenerem GENSTAR
. Poniżej zdjcia tego i wcześniejszego wagonu.

Pozdrawiam

Pozdrawiam
[ Dodano: 7 Styczeń 2007, 17:46 ]
Mój nowy nabytek: platforma z kontenerem GENSTAR

Pozdrawiam
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
A niby dlaczego? Nie wszystkiemu jest winien aparat. Miales zle oswietlone pomieszczenie. Poza lampa blyskowa nalezalo oswietlic obszar z tylu za wagonem. Wowczas nie bylo by wrazenia, ze ginie w czelusciach nocy.Jacekk pisze:Zrobiłem kilka zdjęć mojego ostatniego nabytku, ale nie są ome najlepsze. W rzeczywistości wagon robi na mnie wrażenie, a na zdjęciach nawet mi się nie podoba. W końcu to wina aparatu...
Na tym pierwszym zdjeciu ewidentnie nie trafiles z ostroscia. Kazdy aparat ma ograniczenia wynikajace z jego mozliwosci technicznych. Dlatego zdjecia robione po skosie gdzies zapewne beda nieostre. Tu ostry jest tyl, a nieostry przod. A jesli juz, to nalezalo odwrocic sytuacje, aby najlepszy obraz byl na pierwszym planie. Starales sie zrobic tlo z bialego papieru i slusznie, ale jest ono za male i nieobejmuje calego kadru. Brakuje doswietlenia z lewej strony. Wagon lepiej bedzie wygladal na zdjeciu, gdy sie go postawi na torze.
Na drugim zdjeciu jest zle ustawione kadrowanie. Zanim zrobisz zdjecie zastanow sie co chcesz pokazac. Bo w tym przypadku widz ogladajacy zdjecie nie zrozumie ujecia. Jesli napisy, to lepiej bylo by wagon ustawic rownolege do aparatu, tak jak na trzecim zdjeciu. Zdjecie jest zle skadrowane: za duzo jest nieostrego tla na dole zdjecia a jednoczesnie jest obciety dach. Aby tego unikanac mozna bylo postawic wagon na czyms wyzszym, np. na pudelku owinietym bialym papierem i zrobic zdjecie bardziej od dolu. Ewentualnie wykadrowac zdjecie w jakims programie do obrobki zdjec i pozostawio sam fragment sciany z napisami.
Zdjecie trzecie bylo by dobre, gdyby nie to ze brakuje oswietlonego tla z tylu, przez co ciemny dach zlewa sie z czarna przestrzenia z tylu. Nalezalo tez pilnowac aby nie uciac buforow i sprzegow na brzegach zdjecia: mysle, ze to samo bylo by widac na zdjeciu gdzie kadr obejmowalby wagon i maly margines tla po obu bokach wagonu. Jednoczesnie az sie prosi by wykadrowac z tego zdjecia kawal bialego podloza przed wagonem. Z tego co jest mozna zrobic to tak:

Z odblaskiem lampy blyskowej mozna sobie poradzic rozpraszajac go za pomoca np. kawalka kalki technicznej lub nawet zwyklej papierowej chustki umieszczonej tuz przed lampa. Zawodowcy przed laty potrafili w tym celu wykorzystywac kubki od jogurtow.
Zdjecie czwarte jest zle oswietlone - wagon ginie w ciemosciach. Gdyby nie to bylo by dobre.
Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
skalatt.info
- Jacekk
- Kontakt:
I dobrzeArturSch pisze:Za "chwilę" w JTZ coś na ten temat naskrobiemy...Jacekk pisze:Możliwe. ... Nie znam się na fotografowaniu.

Pozdrawiam
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Za "chwilę" w JTZ coś na ten temat naskrobiemy...Jacekk pisze:Możliwe. ... Nie znam się na fotografowaniu.

- Jacekk
- Kontakt:
Możliwe. Czasami wychodzą mi lepsze zdjęcia. Nie znam się na fotografowaniu.ArturSch pisze:A może to wina oświetlenia, ujęcia itdJacekk pisze:W końcu to wina aparatu...
Pozdrawiam
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
A może to wina oświetlenia, ujęcia itdJacekk pisze:W końcu to wina aparatu...

- Jacekk
- Kontakt:
- carman
- Kontakt:
W taki sposób, to nigdy, żadnego składu nie złożę, by mieścił się w jednej epoce. Np. mój InterRegio, który mam ochotę jeszcze rozbić na 2 składy. Tylko, że nie jestem w stanie, aby kupić odpowiednie wagony od razu.
- DBv
- Administrator
- Kontakt:
Obawiam się, że w roku 2007 nowego katalogu nie będzie.
To znikanie modeli to przejaw wprowadzonej parę lat temu i najwyraźniej nabierającej rozmachu strategii: Więcej wersji modeli, krótsze serie. Dlatego modele wypadaja z oferty dość szybko ale za to jest stosunkowo dużo nowości i to nie tylko w okresie "norymberskim' ale i jesienią.
To znikanie modeli to przejaw wprowadzonej parę lat temu i najwyraźniej nabierającej rozmachu strategii: Więcej wersji modeli, krótsze serie. Dlatego modele wypadaja z oferty dość szybko ale za to jest stosunkowo dużo nowości i to nie tylko w okresie "norymberskim' ale i jesienią.
- carman
- Kontakt:
Jak przeglądałem ofertę na stronie Tilliga, to nie ma tam znacznie więcej modeli wagonów. Jestem bardzo ciekaw jak będzie wyglądał katalog 2007. Czyżby Tillig redukował ofertę, by mógł wyrobić się z produkcją 

-
- Kontakt:
Btw... to i Rgs'ów PKP, o ktorych sporo czasu temu pisal Charakterek tez pewnie nie bedzieSzkoda, bo napaliłem się na Rgs'a z rurami . Już modelmania wycofała ten wagon ze sprzedaży. Nie ma go na stronie.

- Jacekk
- Kontakt:
Szkoda, bo napaliłem się na Rgs'a z rurami
. Już modelmania wycofała ten wagon ze sprzedaży. Nie ma go na stronie.
Pozdrawiam

Pozdrawiam