Mój TT-tabor - Jacekk

Nasz tabor TT i galeria jego zdjęć

Moderator: mod-Moja TT

ODPOWIEDZ
et22
Kontakt:

Re: Mój TT-tabor - Jacekk

Post autor: et22 »

Ale ciągle są jeszcze na magazynie, ja też zakupiłem.
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

Gdzie wyrwałeś Genstar'a? Juz ich Tillig nie robi.
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Post autor: Jacekk »

Odświeżam, bo przez te łączenie postów temat oznaczony był jako przeczytany pomimo nowej wypowiedzi.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Aparatem, którym robiłem zdjecia nie da się ustawiać ostrości, ale chyba znalazłem opcję do robienia zdjęć małym przedmiotom. Gdy dostanę nowy wgon (Tilliga :D -już kolejny) to postaram się zrobić dobre zdjęcia na białym tle i przy okazji pstryknę pare fotek wcześniejszemu wagonowi.
:P

Pozdrawiam

[ Dodano: 7 Styczeń 2007, 17:46 ]
Mój nowy nabytek: platforma z kontenerem GENSTAR :D . Poniżej zdjcia tego i wcześniejszego wagonu.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

Jacekk pisze:Zrobiłem kilka zdjęć mojego ostatniego nabytku, ale nie są ome najlepsze. W rzeczywistości wagon robi na mnie wrażenie, a na zdjęciach nawet mi się nie podoba. W końcu to wina aparatu...
A niby dlaczego? Nie wszystkiemu jest winien aparat. Miales zle oswietlone pomieszczenie. Poza lampa blyskowa nalezalo oswietlic obszar z tylu za wagonem. Wowczas nie bylo by wrazenia, ze ginie w czelusciach nocy.
Na tym pierwszym zdjeciu ewidentnie nie trafiles z ostroscia. Kazdy aparat ma ograniczenia wynikajace z jego mozliwosci technicznych. Dlatego zdjecia robione po skosie gdzies zapewne beda nieostre. Tu ostry jest tyl, a nieostry przod. A jesli juz, to nalezalo odwrocic sytuacje, aby najlepszy obraz byl na pierwszym planie. Starales sie zrobic tlo z bialego papieru i slusznie, ale jest ono za male i nieobejmuje calego kadru. Brakuje doswietlenia z lewej strony. Wagon lepiej bedzie wygladal na zdjeciu, gdy sie go postawi na torze.

Na drugim zdjeciu jest zle ustawione kadrowanie. Zanim zrobisz zdjecie zastanow sie co chcesz pokazac. Bo w tym przypadku widz ogladajacy zdjecie nie zrozumie ujecia. Jesli napisy, to lepiej bylo by wagon ustawic rownolege do aparatu, tak jak na trzecim zdjeciu. Zdjecie jest zle skadrowane: za duzo jest nieostrego tla na dole zdjecia a jednoczesnie jest obciety dach. Aby tego unikanac mozna bylo postawic wagon na czyms wyzszym, np. na pudelku owinietym bialym papierem i zrobic zdjecie bardziej od dolu. Ewentualnie wykadrowac zdjecie w jakims programie do obrobki zdjec i pozostawio sam fragment sciany z napisami.

Zdjecie trzecie bylo by dobre, gdyby nie to ze brakuje oswietlonego tla z tylu, przez co ciemny dach zlewa sie z czarna przestrzenia z tylu. Nalezalo tez pilnowac aby nie uciac buforow i sprzegow na brzegach zdjecia: mysle, ze to samo bylo by widac na zdjeciu gdzie kadr obejmowalby wagon i maly margines tla po obu bokach wagonu. Jednoczesnie az sie prosi by wykadrowac z tego zdjecia kawal bialego podloza przed wagonem. Z tego co jest mozna zrobic to tak:
Obrazek
Z odblaskiem lampy blyskowej mozna sobie poradzic rozpraszajac go za pomoca np. kawalka kalki technicznej lub nawet zwyklej papierowej chustki umieszczonej tuz przed lampa. Zawodowcy przed laty potrafili w tym celu wykorzystywac kubki od jogurtow.

Zdjecie czwarte jest zle oswietlone - wagon ginie w ciemosciach. Gdyby nie to bylo by dobre.

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

ArturSch pisze:
Jacekk pisze:Możliwe. ... Nie znam się na fotografowaniu.
Za "chwilę" w JTZ coś na ten temat naskrobiemy...
:)
I dobrze :) Każdemu przydadzą się takie porady, a zwłaszcz mi.
8)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Jacekk pisze:Możliwe. ... Nie znam się na fotografowaniu.
Za "chwilę" w JTZ coś na ten temat naskrobiemy...
:)
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

ArturSch pisze:
Jacekk pisze:W końcu to wina aparatu...
A może to wina oświetlenia, ujęcia itd ??
Możliwe. Czasami wychodzą mi lepsze zdjęcia. Nie znam się na fotografowaniu.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Jacekk pisze:W końcu to wina aparatu...
A może to wina oświetlenia, ujęcia itd ??
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Zrobiłem kilka zdjęć mojego ostatniego nabytku, ale nie są ome najlepsze. W rzeczywistości wagon robi na mnie wrażenie, a na zdjęciach nawet mi się nie podoba. W końcu to wina aparatu...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Już niedługo mój tabor powiększy się :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
carman
Kontakt:

Post autor: carman »

W taki sposób, to nigdy, żadnego składu nie złożę, by mieścił się w jednej epoce. Np. mój InterRegio, który mam ochotę jeszcze rozbić na 2 składy. Tylko, że nie jestem w stanie, aby kupić odpowiednie wagony od razu.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

Obawiam się, że w roku 2007 nowego katalogu nie będzie.
To znikanie modeli to przejaw wprowadzonej parę lat temu i najwyraźniej nabierającej rozmachu strategii: Więcej wersji modeli, krótsze serie. Dlatego modele wypadaja z oferty dość szybko ale za to jest stosunkowo dużo nowości i to nie tylko w okresie "norymberskim' ale i jesienią.
Awatar użytkownika
carman
Kontakt:

Post autor: carman »

Jak przeglądałem ofertę na stronie Tilliga, to nie ma tam znacznie więcej modeli wagonów. Jestem bardzo ciekaw jak będzie wyglądał katalog 2007. Czyżby Tillig redukował ofertę, by mógł wyrobić się z produkcją ??
BarTT
Kontakt:

Post autor: BarTT »

Szkoda, bo napaliłem się na Rgs'a z rurami . Już modelmania wycofała ten wagon ze sprzedaży. Nie ma go na stronie.
Btw... to i Rgs'ów PKP, o ktorych sporo czasu temu pisal Charakterek tez pewnie nie bedzie :/
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Szkoda, bo napaliłem się na Rgs'a z rurami :( . Już modelmania wycofała ten wagon ze sprzedaży. Nie ma go na stronie.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moja TT”