SM42/SU42/SP42, ROBO
Moderator: mod-Tabor
- piottrw
- Kontakt:
Re: SM42/SU42/SP42, ROBO
Zmień zasilacz. Jeśli jeździsz np na tilligowym to on daje zasilenie modulowane PWM. Musisz dać zwykły zasilacz prądu stałego, np FZ1, albo te słabsze co bttb robiło F2 lub zasilacz obecnego Piko od zestawów startowych. Powinno być wtedy ok.
- Ciora
- Kontakt:
Mam pytanie o światła. Może doświadczeni Koledzy wyjaśnią. Mam SM42 z dekoderem tylko jazdy, bez dźwięku (taka usługa u Makieciarza).
Póki co zasilanie mam tylko analogowe. I to, że loka jedzie powoli to podobno normalne , gdy jest dekoder a zasilanie analog.
Martwi mnie co innego. Czy to wada/uszkodzenie czy tak samo wynik zastosowanie dekodera jazdy przy zasilaniu analog.
Otóż przy jeździe tyłem ( krótki przedział jedzie do przodu) wszystkie światła ( białe i czerwone) świecą poprawnie. Przy jeździe przodem (długi przedział do przodu) białe światła są ok, ale czerwone tylne tylko lewe, prawe minimalnie na biało (fotki). Wada diody czy ustawienia dekodera? P.S. Nie mam centralki/zasilacza DCC żeby ustawić i posprawdzać. Może ktoś pomóc?
Póki co zasilanie mam tylko analogowe. I to, że loka jedzie powoli to podobno normalne , gdy jest dekoder a zasilanie analog.
Martwi mnie co innego. Czy to wada/uszkodzenie czy tak samo wynik zastosowanie dekodera jazdy przy zasilaniu analog.
Otóż przy jeździe tyłem ( krótki przedział jedzie do przodu) wszystkie światła ( białe i czerwone) świecą poprawnie. Przy jeździe przodem (długi przedział do przodu) białe światła są ok, ale czerwone tylne tylko lewe, prawe minimalnie na biało (fotki). Wada diody czy ustawienia dekodera? P.S. Nie mam centralki/zasilacza DCC żeby ustawić i posprawdzać. Może ktoś pomóc?
Maciej
- Kolejka
- Kontakt:
Trochę zdjęć stonki w IV epoce na moich modułach:
Oraz film:
https://www.youtube.com/watch?v=BThfs6S8f68
- Jacek765
- Kontakt:
SU42 w kolorze oliwkowym czy też wcześniej zielonym to była bardzo krótka seria jako odmiana SM42 z niskiego zakresu numerów. W tej odmianie wyprowadzono zasilanie ogrzewania z prądnicy głównej o niestandardowym napięciu ok 600V.
To czy taki model powstanie to zależy czy Robo wprowadzi do produkcji SM42 w starszej wersji.
To czy taki model powstanie to zależy czy Robo wprowadzi do produkcji SM42 w starszej wersji.
-
miszka-75
- Kontakt:
Re: SM42, ROBO
Aha. No właśnie "Polsat" to malowanie niebiesko-żółte. A czy mówili coś o SU 42 w kolorze oliwkowym?
-
cichonęk
- Kontakt:
No chyba nie, bo trzeba jakoś włożyć dekoder.
- Ranger
- Kontakt:
Jeden wózek powinien dawać swobodę ruchu w osiach wydłużnej I poprzecznej. Drugi tylko wydłużnie.
Jesli sie lekko pochyla podczas zmiany kierunku to albo mocowania wozkow są niezapięte poprawnie albo coś jest nie tak z samymi wózkami. Pytanie czy otwarcie lokomotywy=utrata gwarancji.
-
cichonęk
- Kontakt:
A ja mam taką przypadłość w oliwkowej (w zielonej nie występuje), że buda wraz z podwoziem bardzo łatwo się wychyla na boki w stosunku do wózków (tak jakby mocowanie korpusu lokomotywy do wózków była zbyt luźne). Powoduje to, że podczas zmiany kierunku jazdy na łuku lokomotywa delikatnie się przechyla w jedną lub drugą stronę na boki - czy ktoś zaobserwował podobną sytuację w swoim modelu bądź wie jak to zniwelować.
- Jacek765
- Kontakt:
Tak zgadza się zbiornik główny powietrza powinien być dłuższy i mieć inny kształt dennic. Te wyglądają jak półkule. Podobnie też dłuższa powinna być belka balastowa (między zbiornikiem powietrza a zbiornikiem paliwa) . Przy czym gdzieś w drugiej połowie lat 90-tych zaczęto je demontować z większości lokomotyw. Tak więc nie mam pewności czy w modelu lokomotywy nr 843 z tego okresu jeszcze tam była.
- Ranger
- Kontakt:
Ten zbiornik tez jest do podmiany. Jest za krotki.
Powinien sięgać do bokow ramy.
- Ranger
- Kontakt:
Takie kalki mam. Kluczyki obetniesz.
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
No to raz jeszcze - tak to się zaczęło:
https://www.youtube.com/watch?v=9P1zce6-cjc
https://www.youtube.com/watch?v=9P1zce6-cjc
- Misiek
- Kontakt:
Ja to sobie cwanie pomyślałem, że sobie toruńską oliwkę na coś przenumeruję. Z Toruniem nie mam nic wspólnego. Jednak po obejrzeniu modelu już nie jestem przekonany czy chcę
Wszelako, Konrad, masz jakieś kalki pasujące na IV epokową wersje oliwkową z innych "Dyrekcji" ?
- Ranger
- Kontakt:
- Jacek765
- Kontakt:
Ja dzisiaj w swojej lokomotywie usunąłem kilka niepotrzebnych detali.
Pierwsze co mnie raziło to imitacja SHP. W serii SM42 nie montowano tego urządzenia. Początkowo myślałem że cześć nr.21 to jednolity element. Jednak okazało się że do tej belki balastowej są montowane dwa rezonatory z podwieszeniem które dało się łatwo oderwać.
Kolejne detale które nie występują w serii SM42 to gniazda i puszki przyłączeniowe sprzęgu ogrzewania elektrycznego; części nr 27 i 28. Znajdują się pod czołownicą tuż obok stopni trochę zasłonięte gniazdami sterowania wielokrotnego. Mnie się udało je usunąć ale jest do nich niewygodny dostęp i czasem przy okazji wypadnie gniazdo sterowania które nie jest łatwo z powrotem wsadzić na miejsce.
Tak więc model ma wszystko co mieć powinien a nawet trochę za dużo. Przypuszczam że to jest przygotowane pod model SU42.
Jeżdżę już dwa dni po sTTole w analogu i jestem bardzo zadowolony z tego modelu. Jedyna rzecz która mnie irytowała to sprzęgi niezbyt precyzyjnie wykonane z haczykiem wykonanym z jakiegoś niemanetycznego metalu. Tak więc je wymieniłem na Tilliga. Tutaj moja uwaga co do materiału z którego jest wykonane gniazdo sprzęgu, niestety to zwykły plastik i się odkształca. Powinno być wykonane z elastcznego tworzywa jak nylon lub ceklon.
Pierwsze co mnie raziło to imitacja SHP. W serii SM42 nie montowano tego urządzenia. Początkowo myślałem że cześć nr.21 to jednolity element. Jednak okazało się że do tej belki balastowej są montowane dwa rezonatory z podwieszeniem które dało się łatwo oderwać.
Kolejne detale które nie występują w serii SM42 to gniazda i puszki przyłączeniowe sprzęgu ogrzewania elektrycznego; części nr 27 i 28. Znajdują się pod czołownicą tuż obok stopni trochę zasłonięte gniazdami sterowania wielokrotnego. Mnie się udało je usunąć ale jest do nich niewygodny dostęp i czasem przy okazji wypadnie gniazdo sterowania które nie jest łatwo z powrotem wsadzić na miejsce.
Tak więc model ma wszystko co mieć powinien a nawet trochę za dużo. Przypuszczam że to jest przygotowane pod model SU42.
Jeżdżę już dwa dni po sTTole w analogu i jestem bardzo zadowolony z tego modelu. Jedyna rzecz która mnie irytowała to sprzęgi niezbyt precyzyjnie wykonane z haczykiem wykonanym z jakiegoś niemanetycznego metalu. Tak więc je wymieniłem na Tilliga. Tutaj moja uwaga co do materiału z którego jest wykonane gniazdo sprzęgu, niestety to zwykły plastik i się odkształca. Powinno być wykonane z elastcznego tworzywa jak nylon lub ceklon.