Awaria płytki mtb
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
- miano
- Kontakt:
Re: Awaria płytki mtb
Ja mam to samo w 448p od MTB.
Problemem nie jest przewodzenie prądu tory/loka, tylko wg mnie coś z silnikiem, ewentualnie oporem napędu.
Loka do jakiejś wartości PWM jedzie nawet długo, po zwiększeniu staje. Tak samo gdy dam od razu więcej.
Przy powolnej jeździe grzeją się lekko element/elementy na płytce lokomotywy koło dekodera, gdy staje to płytka parzy.
Nim się zdąży wyzerować prędkość już stygnie i można znowu ruszyć.
Nie wiem czy grzanie to przyczyna czy skutek...
Silnik na drugiej identycznej loce pokazuje 14 omów, w tej trzeba zwiększyć o 2 zakresy żeby coś pokazał.
Planuję w wolnej chwili większe rozbieranie i dalszą diagnostykę.
Silnik wg schematu blokowego z instrukcji jest zasilany bezpośrednio z pinów dekodera, aczkolwiek patrząc po płytce jest ona bardziej rozbudowana.
Problemem nie jest przewodzenie prądu tory/loka, tylko wg mnie coś z silnikiem, ewentualnie oporem napędu.
Loka do jakiejś wartości PWM jedzie nawet długo, po zwiększeniu staje. Tak samo gdy dam od razu więcej.
Przy powolnej jeździe grzeją się lekko element/elementy na płytce lokomotywy koło dekodera, gdy staje to płytka parzy.
Nim się zdąży wyzerować prędkość już stygnie i można znowu ruszyć.
Nie wiem czy grzanie to przyczyna czy skutek...
Silnik na drugiej identycznej loce pokazuje 14 omów, w tej trzeba zwiększyć o 2 zakresy żeby coś pokazał.
Planuję w wolnej chwili większe rozbieranie i dalszą diagnostykę.
Silnik wg schematu blokowego z instrukcji jest zasilany bezpośrednio z pinów dekodera, aczkolwiek patrząc po płytce jest ona bardziej rozbudowana.
-
cichonęk
- Kontakt:
Ja kiedyś miałem podobny objaw spowodowany oporem pracy przekładni w pewnym określonym układzie. Sprawdzałem na kilku dekoderach i w końcu zmieniałem wartości cv dotyczące kompensacji obciążenia silnika. Pamiętam, że tylko dekoder Zimo poradził sobie z tą lokomotywą. Później rozebrałem w niej przekładnie w obydwu wózkach i pozamieniałem niektóre elementy - pomogło, choć idealnie nie jest ale inne dekodery również sobie teraz radzą z tą lokomotywą.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
- daraśekp
- Kontakt:
No właśnie.
Przy zasilaniu cyfrowym dekoder może wykrywa za duże obciążenie i odłącza.....
Przy zasilaniu cyfrowym dekoder może wykrywa za duże obciążenie i odłącza.....
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Podobnie jak loka z filmiku, zachowywały się Kuehn-y gdy miały brudne kółka i blaszki ....
Ciekawy objaw.
Hmm... brud
Odpuść dekoder (wyjmij), połącz przewody od blaszek bezpośrednio do silnika i pogoń z 15 minut w jedną i drugą stronę.
IMHO: ...problem się pojawi.
- daraśekp
- Kontakt:
W sumie skłaniam się coraz bardziej z podejrzeniami kolegi, którego inna loka mtb ma podobne objawy. Mianowicie podejrzewa silnik.
Zgrałem filmik z jazdy dcc w czym problem. W analogu działa podobnie, z tą różnicą że gdy w cyfrze dekoder odcina prąd, w analogu silnik buczy i przygasają swiatła
Film niepubliczny
https://youtube.com/shorts/L001fXZHOyY? ... 22_jNhRGXh
Zgrałem filmik z jazdy dcc w czym problem. W analogu działa podobnie, z tą różnicą że gdy w cyfrze dekoder odcina prąd, w analogu silnik buczy i przygasają swiatła
Film niepubliczny
https://youtube.com/shorts/L001fXZHOyY? ... 22_jNhRGXh
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Zasilanie silnika idzie praktycznie bez elementów pośredniczących z kół do silnika (przy wyjętym dekoderze).
Jeśli sam silnik pracuje gładko, a z torów z przerwami, to można po kolei wykluczać poszczególne składowe zasilania mostkując je kabelkiem, np.: łączymy blaszki odbierające prąd z kół bezpośrednio do silnika i chwilę testujemy na torze czy przerwy się pojawiają. Później do punktu lutowniczego przewodów od blaszek ...itd. coraz bliżej silnika.
W którymś kroku stwierdzimy, że problem występuje od tego momentu....
Jeśli sam silnik pracuje gładko, a z torów z przerwami, to można po kolei wykluczać poszczególne składowe zasilania mostkując je kabelkiem, np.: łączymy blaszki odbierające prąd z kół bezpośrednio do silnika i chwilę testujemy na torze czy przerwy się pojawiają. Później do punktu lutowniczego przewodów od blaszek ...itd. coraz bliżej silnika.
W którymś kroku stwierdzimy, że problem występuje od tego momentu....
- daraśekp
- Kontakt:
W sumie też to sprawdzałem, odświeżyłem luty. Dlatego obstawiłem awarię któregoś elementu na płytce. Jeden z kolegów zasugerował silnik. Lecz jak pisałem, działa i nie stanowi oporu toczenia......
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Obejrzyj "okiem zegarmistrza" ścieżki oraz punkty lutownicze na trasie od kół do silnika - może dostrzeżesz przerwę, która bywa.
Jak nie znajdziesz, to chwilowo zmostkuj drucikiem elementy, które prowadzą zasianie z kół do silnika i wtedy potestuj czy przerywa.
Mam na myśli ścieżki, dławiki itd. Nie mam takiej płytki, więc nie wiem czy są tam jakieś elementy półprzewodnikowe (diody, tranzystory) - te pomiń.
Jak nie znajdziesz, to chwilowo zmostkuj drucikiem elementy, które prowadzą zasianie z kół do silnika i wtedy potestuj czy przerywa.
Mam na myśli ścieżki, dławiki itd. Nie mam takiej płytki, więc nie wiem czy są tam jakieś elementy półprzewodnikowe (diody, tranzystory) - te pomiń.
- daraśekp
- Kontakt:
Awaria płytki mtb
Witam
Jakiś czas temu mój rumun w DCC zaczął przerywać jazdę. Tzn. startuje, staje , startuje, staje itd.
Wyczyściłem koła, styki, sprawdziłem elektrycznie czy idzie prąd z torów, zresetowalem deka.....to samo.
Sprawdziłem silnik na szybkich i wolnych obrotach, na zasilaniu z transformatora i zasilaczu tilliga. Jest ok.
Wkładam zaślepkę, daje na analog. Przy zasilaniu z trafo jedzie i staje, z kolei przy zasilaniu z tilliga brzęczy i zapala światła......sprawdziłem płytkę, odświeżyłem luty, bez zmian.
Podejrzewam strajk któregoś elementu na płytce.
Czy ktoś ma podobne doświadczenie lub może podpowiedzieć co jeszcze mogę podziałać?
W sumie żaden z elementów nie wygląda na uszkodzony.....
Jakiś czas temu mój rumun w DCC zaczął przerywać jazdę. Tzn. startuje, staje , startuje, staje itd.
Wyczyściłem koła, styki, sprawdziłem elektrycznie czy idzie prąd z torów, zresetowalem deka.....to samo.
Sprawdziłem silnik na szybkich i wolnych obrotach, na zasilaniu z transformatora i zasilaczu tilliga. Jest ok.
Wkładam zaślepkę, daje na analog. Przy zasilaniu z trafo jedzie i staje, z kolei przy zasilaniu z tilliga brzęczy i zapala światła......sprawdziłem płytkę, odświeżyłem luty, bez zmian.
Podejrzewam strajk któregoś elementu na płytce.
Czy ktoś ma podobne doświadczenie lub może podpowiedzieć co jeszcze mogę podziałać?
W sumie żaden z elementów nie wygląda na uszkodzony.....