W ten sposób skracałem stare sprzęgi oczkowe BTTB. Miało to jednak kilka wad...
Dlatego po wprowadzeniu sprzęgów kłowych od Tilliga przerzuciłem się na skracanie sprężynek w samym wagonie.
Modyfikacja sprzęgów Tillig 08847, 08848 do modeli BTTB
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
- Jacek765
- Kontakt:
Modyfikacja sprzęgów Tillig 08847, 08848 do modeli BTTB
Ostatnio przeprowadziłem akcję wymiany sprzęgów w moich starszych modelach Zeüke i BTTB na obecny standard firmy Tillig. Sprzęgi sprzedawane pod numerami katalogowymi 08847 i 08848 są dostosowane do modeli z mocowaniem na sprężysty drucik. Producent zaprojektował tylko jeden rozmiar i to z dużym zapasem w kwestii odległości między wagonami głównie po to by wszystko przejeżdżało najciaśniejsze łuki. W efekcie odległości między wagonami są bardzo duże nawet na dość ciasnych łukach. Ja używam promienia R 365mm Kuehn/Roco. Stwierdziłem że bez szkody dla konstrukcji sprzęgu można go zamocować głębiej . Wystarczy zrobić drugie nacięcie dla sprężystego drucika. W ten sposób są dwie pozycje mocowania sprzęgu. Dzięki czemu odległość między wagonami zmniejszyła się z ok 7,5mm do 4mm dla dwóch wagonów BTTB. Doświadczalnie ustaliłem że drugie nacięcie najlepiej wykonać w odległości ok 1,6 - 1,8 mm do oryginalnego. Tyle wystarczy dla większości wagonów. W zasadzie tylko wagony chłodnie 4 osiowe i kryte 4 osiowe LOWA pochodne Bromberga że względu na głębiej osadzony drucik muszą mieć sprzęgi mocowane na fabrycznym wycięciu.