Dawno temu zbudowałem jakąś prostą wersję opartą na czujnikach IR i Arduino
Użyłem kilka razy i schowałem, nadal liczę prędkość stoperem, linijką i formułą w Excelu
Fotoradar
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- Misiek
- Kontakt:
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
-
Century
- Kontakt:
Re: Fotoradar
Mała prezentacja
-
Century
- Kontakt:
Fotoradar
Od pewnego czasu poszukiwałem urządzenia do mierzenie prędkości lokomotyw. Przeglądając ofertę z jednych ze sklepów wyszperałem gadżet firmy drM SPC100. Jak dla mnie bardzo fajna rzecz jeśli chodzi o wyregulowanie max loki, bez zawracania sobie głowy jakimiś przeliczeniami. Jeśli do regulacji loki przeliczanie miało jeszcze jakiś sens, to przy prowadzeniu składu po makiecie raczej w takie rzeczy się nie bawi. Prowadzą skład na zlotach, zastanawiałem z jaką prędkością się one poruszają, zwłaszcza jakie jest realistycznie odwzorowanie, kiedy prowadziło się skład w/g rozkładu.
Urządzenie współpracuje z większością skal: Z/N/HO/OO/TT/3ft/O/S/G/1. Można ustawić pomiar zarówno w km/h jak i mph. Jakby ktoś się pokusił to może wbudować to w moduł/makiety posiada możliwość podłączenia zewnętrznego czujnika. Istnieje też wersja SPC200 którą można podłączyć do kompa.
Urządzenie współpracuje z większością skal: Z/N/HO/OO/TT/3ft/O/S/G/1. Można ustawić pomiar zarówno w km/h jak i mph. Jakby ktoś się pokusił to może wbudować to w moduł/makiety posiada możliwość podłączenia zewnętrznego czujnika. Istnieje też wersja SPC200 którą można podłączyć do kompa.