Ty51 TT
Moderator: mod-Tabor
- Ranger
- Kontakt:
- Ranger
- Kontakt:
Re: Ty51 TT
Z montażu parowozu pokażę tylko nowości to zapięte pomosty, nową sprężarkę itd.
Wszystko oczywiście rozbieralne. Nic nie klejone itd.
Przewody pod parowozem i z tendra lutuję do wtyczek. Wtyczka z rasterm 1,27mm.
Po lutowaniu zamalowuję luty na czarno. Takie 6 pinowe połączenie zepnie ze sobą elektrycznie parowóz i tender.
Zapewni przesłanie prądu z odbieraków, wspólnego plusa oraz zasilanie świateł białych, czerwonych i manewrowych.
Szczególnie dumny jestem z tego. Ołtarz w budce w pełnej okazałości.
Wszystko oczywiście rozbieralne. Nic nie klejone itd.
Przewody pod parowozem i z tendra lutuję do wtyczek. Wtyczka z rasterm 1,27mm.
Po lutowaniu zamalowuję luty na czarno. Takie 6 pinowe połączenie zepnie ze sobą elektrycznie parowóz i tender.
Zapewni przesłanie prądu z odbieraków, wspólnego plusa oraz zasilanie świateł białych, czerwonych i manewrowych.
Szczególnie dumny jestem z tego. Ołtarz w budce w pełnej okazałości.
- Ranger
- Kontakt:
W tendrze zakładam zawór hamulcowy, zbiornik powietrza.
Montuję KKS z drucikiem i sprężynką.
Lutuję przewody do matrycy diodowej z zestawu.
Wózki zakłada się tak samo jak przy demontażu tylko w odwrotną stronę. Do blaszek kontaktowych dolutowuję przewody. Zakłdam maskownice i wpinam w gniazda.
Silnik wkładam i zapinam zapinką zrobioną za ścinka blaszki.
Aby nie mnożyć wtyczek zrobiłem nacięcie, przez które wejdą przewody.
Montuję KKS z drucikiem i sprężynką.
Lutuję przewody do matrycy diodowej z zestawu.
Wózki zakłada się tak samo jak przy demontażu tylko w odwrotną stronę. Do blaszek kontaktowych dolutowuję przewody. Zakłdam maskownice i wpinam w gniazda.
Silnik wkładam i zapinam zapinką zrobioną za ścinka blaszki.
Aby nie mnożyć wtyczek zrobiłem nacięcie, przez które wejdą przewody.
- Ranger
- Kontakt:
Po wykonaniu odbieraków zaczynam montaż lamp.
Do nowych reflektorów najpierw wycinam izolatory średnicy 2,5mm z cienkiego papieru. Wykrojnik do pasków ma taką średnicę.
Wklejam je do środka czaszy (zdjęcie z H0 bo w TT zapomniałem zrobić).
Diody lutuję do przewodów i wklejam (fotki z wklejonymi diodami również z H0). Diody mają być wklejone na środku (białe 0603) i na dole jak najbardziej z tyłu(czerwone 0402).
Następnie odbłyśniki wyposażam z światłowód. Koniec światłowodu nadtapiam zbliżając do lutownicy ale bez dotykania grota.
Lustra wkładam w lampę tak aby weszła jeszcze szybka tj na głębokość ok 0,4mm od frontu lampy.
Wkładam szybki, naklejam ramki reflektorów i maluję czerwone kropki.
Do nowych reflektorów najpierw wycinam izolatory średnicy 2,5mm z cienkiego papieru. Wykrojnik do pasków ma taką średnicę.
Wklejam je do środka czaszy (zdjęcie z H0 bo w TT zapomniałem zrobić).
Diody lutuję do przewodów i wklejam (fotki z wklejonymi diodami również z H0). Diody mają być wklejone na środku (białe 0603) i na dole jak najbardziej z tyłu(czerwone 0402).
Następnie odbłyśniki wyposażam z światłowód. Koniec światłowodu nadtapiam zbliżając do lutownicy ale bez dotykania grota.
Lustra wkładam w lampę tak aby weszła jeszcze szybka tj na głębokość ok 0,4mm od frontu lampy.
Wkładam szybki, naklejam ramki reflektorów i maluję czerwone kropki.
- Ranger
- Kontakt:
Czas zacząć montaż końcowy ale chcę wam jeszcze pokazać nowy wózek.
Poprzedni drukowany na Formbals ucierpiał z kapitulacją dysku.
Narysowałem więc od nowa. Wózek ma 28,3mm między końcami szczęk hamulcowych.
MONTAŻ KOŃCOWY NOWEJ WERSJI TY51 TT.
Zawsze zaczynam montaż od oczyszczenia panewek kół z farby. Mogłem to maskować ale zapomniałem.
Wyciągam też zaślepienia reflektorów aby się nie zamalowały.
Montaż zaczynam od blaszek kontaktowych. Można je było założyć przed malowaniem ale znowu zapomniałem
Używam laminatu 0,6mm, wycinam prostokąty 1,5x5mm.
Do wykonania odbieraków używam blaszek dostępnych na runku z fosforobrązu 0,1mm.
Przed przyklejeniem laminatu czyszczę miejsca pod nim z farby, polutowane zespoły oczywiście trzeba umyć z topników itd.
Lutuję przewody ESU. Mają 0,6mm średnicy z izolacją i są miękkie. Ładnie się układają.
Tył idzie od razu pod budkę a przód przez kocioł pod budkę.
Blaszki zamalowuję na czarno i zostawiam tylko końce bez farby.
Poprzedni drukowany na Formbals ucierpiał z kapitulacją dysku.
Narysowałem więc od nowa. Wózek ma 28,3mm między końcami szczęk hamulcowych.
MONTAŻ KOŃCOWY NOWEJ WERSJI TY51 TT.
Zawsze zaczynam montaż od oczyszczenia panewek kół z farby. Mogłem to maskować ale zapomniałem.
Wyciągam też zaślepienia reflektorów aby się nie zamalowały.
Montaż zaczynam od blaszek kontaktowych. Można je było założyć przed malowaniem ale znowu zapomniałem
Używam laminatu 0,6mm, wycinam prostokąty 1,5x5mm.
Do wykonania odbieraków używam blaszek dostępnych na runku z fosforobrązu 0,1mm.
Przed przyklejeniem laminatu czyszczę miejsca pod nim z farby, polutowane zespoły oczywiście trzeba umyć z topników itd.
Lutuję przewody ESU. Mają 0,6mm średnicy z izolacją i są miękkie. Ładnie się układają.
Tył idzie od razu pod budkę a przód przez kocioł pod budkę.
Blaszki zamalowuję na czarno i zostawiam tylko końce bez farby.
- Ranger
- Kontakt:
Zanim zaczniemy montaż końcowy parę fotek części, które potem znikną w tym parowozie po montażu.
- Ranger
- Kontakt:
Da się z zestawu zbudować numer 15.
Tylko lampy bez nadstawek, brak poręczy na drzwiach dymnicy.
Ogolnie zestaw przygotowalem tak, aby bylo wszystkie części potrzebne do każdego egzemplarza.
Tylko lampy bez nadstawek, brak poręczy na drzwiach dymnicy.
Ogolnie zestaw przygotowalem tak, aby bylo wszystkie części potrzebne do każdego egzemplarza.
- Scio
- Kontakt:
- Ranger
- Kontakt:
Ty51-133 ale on miał później wprowadzone jakieś zmiany.
Z zestawu możesz wybudować dowolny numer. Ja bazuję na fotkach oryginału i tak prowadzę instalacje.
Różnic pomiędzy lokomotywami nie ma tak wiele. Ogólnie to większość jest taka sama poza malowaniem.
Główne różnice to prowadzenie głównych rur kotłowych oraz rozmieszczenie zaworów głównych, wężownica i odolejacz na pomoście albo pod nim. Czasem zdarza się jakiś dziwny detal ale to rzadkość.
- Scio
- Kontakt:
Czy wzorowałeś się na jakimś konkretnym numerze , jeżeli tak to na ile będzie można go zaadaptować do innych numerów?
- Ranger
- Kontakt:
Teraz czas na rozbiórkę i malowanie.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Trzeba będzie zorganizować jakieś grupowe zakupy części w którymś z "dobrych sklepów modelarskich".
- Ranger
- Kontakt:
Nie, rozrząd pary od BR50 nie pasuje. W parowozie mamy części od BR44 Roco (rozrząd pary, kola, wiązary) a naped w tendrze od BR50 Tilliga.T_Domagalski pisze: ↑13 mar 2026, 20:20 Oczywiście mam już pierwsze pytania techniczne - czy koła, korbowody i rozrząd też będą od BR50 ?
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Wow!
No to zapowiada się super model prawdziwie polskiego parowozu, a nie kolejna poniemiecka przemalowywanka!
W dodatku model przetestowany już na H0-wiczach i wolny od problemów "wieku dziecięcego".
No to zapowiada się super model prawdziwie polskiego parowozu, a nie kolejna poniemiecka przemalowywanka!
W dodatku model przetestowany już na H0-wiczach i wolny od problemów "wieku dziecięcego".
Oczywiście mam już pierwsze pytania techniczne - czy koła, korbowody i rozrząd też będą od BR50 ?
- Ranger
- Kontakt:
Tak będzie dekoder dźwiękowy z głośnikiem.
Komin można przewiercić pod generator.
Ja nigdy ich nie robię bo uszkadzają malaturę dymnicy. Nie mniej jednak nikomu nie bronię.
Nie wiem tylko jak się to zachowa w żywicznym kotle.