Ty51 TT
Moderator: mod-Tabor
- Ranger
- Kontakt:
Re: Ty51 TT
Da się z zestawu zbudować numer 15.
Tylko lampy bez nadstawek, brak poręczy na drzwiach dymnicy.
Ogolnie zestaw przygotowalem tak, aby bylo wszystkie części potrzebne do każdego egzemplarza.
Tylko lampy bez nadstawek, brak poręczy na drzwiach dymnicy.
Ogolnie zestaw przygotowalem tak, aby bylo wszystkie części potrzebne do każdego egzemplarza.
- Scio
- Kontakt:
- Ranger
- Kontakt:
Ty51-133 ale on miał później wprowadzone jakieś zmiany.
Z zestawu możesz wybudować dowolny numer. Ja bazuję na fotkach oryginału i tak prowadzę instalacje.
Różnic pomiędzy lokomotywami nie ma tak wiele. Ogólnie to większość jest taka sama poza malowaniem.
Główne różnice to prowadzenie głównych rur kotłowych oraz rozmieszczenie zaworów głównych, wężownica i odolejacz na pomoście albo pod nim. Czasem zdarza się jakiś dziwny detal ale to rzadkość.
- Scio
- Kontakt:
Czy wzorowałeś się na jakimś konkretnym numerze , jeżeli tak to na ile będzie można go zaadaptować do innych numerów?
- Ranger
- Kontakt:
Teraz czas na rozbiórkę i malowanie.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Trzeba będzie zorganizować jakieś grupowe zakupy części w którymś z "dobrych sklepów modelarskich".
- Ranger
- Kontakt:
Nie, rozrząd pary od BR50 nie pasuje. W parowozie mamy części od BR44 Roco (rozrząd pary, kola, wiązary) a naped w tendrze od BR50 Tilliga.T_Domagalski pisze: ↑13 mar 2026, 20:20 Oczywiście mam już pierwsze pytania techniczne - czy koła, korbowody i rozrząd też będą od BR50 ?
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Wow!
No to zapowiada się super model prawdziwie polskiego parowozu, a nie kolejna poniemiecka przemalowywanka!
W dodatku model przetestowany już na H0-wiczach i wolny od problemów "wieku dziecięcego".
No to zapowiada się super model prawdziwie polskiego parowozu, a nie kolejna poniemiecka przemalowywanka!
W dodatku model przetestowany już na H0-wiczach i wolny od problemów "wieku dziecięcego".
Oczywiście mam już pierwsze pytania techniczne - czy koła, korbowody i rozrząd też będą od BR50 ?
- Ranger
- Kontakt:
Tak będzie dekoder dźwiękowy z głośnikiem.
Komin można przewiercić pod generator.
Ja nigdy ich nie robię bo uszkadzają malaturę dymnicy. Nie mniej jednak nikomu nie bronię.
Nie wiem tylko jak się to zachowa w żywicznym kotle.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
...ale masz tam gdzieś przewidziane miejsce na Sound dekoder + głośniczek z komorą rezonansową 

...bo, że nie przewidziano wytwornicy dymu to już widzę.
Wiesz, wersja 'DeLuxe' ma swoje prawa i nie chodzi o tą całą galanterię, bo to już zaczyna być w standardzie (jak patrzę na ostatnie wypuski innych producentów).

...bo, że nie przewidziano wytwornicy dymu to już widzę.
Wiesz, wersja 'DeLuxe' ma swoje prawa i nie chodzi o tą całą galanterię, bo to już zaczyna być w standardzie (jak patrzę na ostatnie wypuski innych producentów).
- Ranger
- Kontakt:
Pomosty dostały brakujący osprzęt tj wężownicę i odolejacz.
Sam kocioł był montowany na śrubkę w stojaku poddymnicznym ale dodałem również montaż pod palaniskiem.
Sama sprężarka, osłona przeciwwiatrowa, blacha poddymniczna itd również są oddzielnymi elementami. Pomoże to w estetycznym malowaniu.
Pewnym zwieńczeniem projektu jest zawsze ołtarz. TT ma identyczny jak H0 ze wszystkimi pokrętłami itd.
Brakująca trzecia wiatrownica i mamy to.
Wykonam dla was jeszcze pełną galerię tego niepomalowanego parowozu. Na razie prezentuje się tak.
Przygotowałem też reflektory z odbłyśnikami. Światła białe/czerwone/manewrowe. Rozwiązanie użyte już w SM42.
Sam kocioł był montowany na śrubkę w stojaku poddymnicznym ale dodałem również montaż pod palaniskiem.
Sama sprężarka, osłona przeciwwiatrowa, blacha poddymniczna itd również są oddzielnymi elementami. Pomoże to w estetycznym malowaniu.
Pewnym zwieńczeniem projektu jest zawsze ołtarz. TT ma identyczny jak H0 ze wszystkimi pokrętłami itd.
Brakująca trzecia wiatrownica i mamy to.
Wykonam dla was jeszcze pełną galerię tego niepomalowanego parowozu. Na razie prezentuje się tak.
Przygotowałem też reflektory z odbłyśnikami. Światła białe/czerwone/manewrowe. Rozwiązanie użyte już w SM42.
- Ranger
- Kontakt:
Po zakończeniu projektu H0 stwierdziłem, że nie może być tak aby TT było gorsze i postanowiłem dodać rozwiązania H0 do naszego parowozu.
Pierwsze co wykonałem to tender skręcany na śrubki, wzmocnienie czołownicy tendra wraz ze zgarniaczami. Nowy zbiornik powietrza, zawór hamulcowy (tutaj niezamontowany):
Tnstalacja hamulcowa oraz przewód ogrzewania parowego.
Na koniec sufit tendra a węglem.
W międzyczasie specjalnie do Ty51 H0 wykonałem sprężarkę H11a4, mechanizm klap odmulaczy.
Musiały się znaleźć i w TT.
Pomosty koniecznie montowane do kotła i na nim podwieszane. Oczywiście montaż przy budce i czołownicy również pozostał.
Pierwsze co wykonałem to tender skręcany na śrubki, wzmocnienie czołownicy tendra wraz ze zgarniaczami. Nowy zbiornik powietrza, zawór hamulcowy (tutaj niezamontowany):
Tnstalacja hamulcowa oraz przewód ogrzewania parowego.
Na koniec sufit tendra a węglem.
W międzyczasie specjalnie do Ty51 H0 wykonałem sprężarkę H11a4, mechanizm klap odmulaczy.
Musiały się znaleźć i w TT.
Pomosty koniecznie montowane do kotła i na nim podwieszane. Oczywiście montaż przy budce i czołownicy również pozostał.
Ostatnio zmieniony 13 mar 2026, 13:15 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ranger
- Kontakt:
Historia zatoczyła koło. Ty51 w wersji DeLuxe stał się w 2019r wzorem do wykonania modelu H0.
Wprowadzone rozwiązania zakładały modułowość projektu. Parowóz miał być w jak największym stopniu rozbieralny.
Wykonane rozwiązania zyskały formę cyfrową, powstał pierwszy egzemplarz a potem z jakiś powodów projekt został odłożony.
Dlaczego? Sam nie wiem. Być może dlatego, że napęd Roco nie był idealny. Sprawiał pewne problemy.
Z pomocą przyszedł ŚP. Piotr Wróbel, który podpowiedział, że BR50 Tilliga ma fajny i cichy napęd.
Poniższy model miał zatem 3 ramy tendra a ta jest ostateczna i już pod BR50 Tilliga.
Później ten sam powyższy model został przeskalowany do H0. Budowa trwała od 2022r aby finalnie zakończyć się tak:
CAŁA GALERIA DOSTĘPNA JEST TUTAJ.
Wprowadzone rozwiązania zakładały modułowość projektu. Parowóz miał być w jak największym stopniu rozbieralny.
Wykonane rozwiązania zyskały formę cyfrową, powstał pierwszy egzemplarz a potem z jakiś powodów projekt został odłożony.
Dlaczego? Sam nie wiem. Być może dlatego, że napęd Roco nie był idealny. Sprawiał pewne problemy.
Z pomocą przyszedł ŚP. Piotr Wróbel, który podpowiedział, że BR50 Tilliga ma fajny i cichy napęd.
Poniższy model miał zatem 3 ramy tendra a ta jest ostateczna i już pod BR50 Tilliga.
Później ten sam powyższy model został przeskalowany do H0. Budowa trwała od 2022r aby finalnie zakończyć się tak:
CAŁA GALERIA DOSTĘPNA JEST TUTAJ.
- Ranger
- Kontakt:
Osłona przeciwwiatrowa do sprężarki H11a4.
Pozwolę sobie wstawić link go galerii, w ktorej wiecej widać.
- wlodar
- Kontakt:
Co to jest za pionowy czarny zbiornik na czołownicy za lewym reflektorem (na zdjęciu prawym)? Czy to jest jakieś urządzenie związane ze stokerem? Podobny zbiornik miała Ty246.