Digitalizacja - czy ktoś korzystał ... ?

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sTTaszek
Kontakt:

Re: Digitalizacja - czy ktoś korzystał ... ?

Post autor: sTTaszek »

ArturSchŁ pisze: 02 mar 2026, 20:38 Na mój wid, to są PCB do H0 lub większych, jakie podają wymiary płytek ?
Większa płytka ma 72 x 17 mm a mniejsza 55 x 18 mm, myślę ze do większych lokomotyw powinny wejść. Nie o wielkość płytek mi chodzi. zastanawia mnie jak są podłączone diody oznaczone jako D1 i D2. W analogu gdy założona jest zaślepka jest ok, diody łączą szyny zasilania ze wspólnym + oświetlenia. Po włożeniu dekodera będą łączyły - świateł przednich i - tylnych ze wspólnym + oświetlenia, pierwszy raz spotykam się z takim rozwiązaniem. Czy nie będzie to powodować niepoprawną pracę dekodera ?
kolejkowicz
Kontakt:

Post autor: kolejkowicz »

Ja zdigitalizowałem pare lokomotyw, również br92. Wyprodukowałem sobie płytki z gniazdem do dekodera. Sprawują się bez zarzutu.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Zawsze wstawiam dekoder do analogów usuwając stare elementy przeciw zakłóceniowe, przecinając połączenie od kół do silnika, wstawiając w to miejsce sam dekoder i działa OK.
PCB na powyższych fotkach mają gniazdo 8-pin (NEM 652) co sugeruje większy dekoder niż z gniazdem 6-pin (NEM 651). Może być problem z upakowaniem dekodera + pokazanej płytki PCB, w małej jednak przestrzeni, np.:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Na mój wid, to są PCB do H0 lub większych, jakie podają wymiary płytek ?
Awatar użytkownika
sTTaszek
Kontakt:

Digitalizacja - czy ktoś korzystał ... ?

Post autor: sTTaszek »

Być może już o tym było ale nie potrafię znaleźć. Czy ktoś digitalizując swoje starsze lokomotywy korzystał z płytek oferowanych na znanym chyba wszystkim portalu. Czy nie ma z nimi problemów ?
4.jpg
Staszek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”