MojeTT - mae
Moderator: mod-Moja TT
-
mae
- Kontakt:
Re: MojeTT - mae
Pewnie najłatwiej byłoby zrobić dziurki w tej części gdzie jest ona najgrubsza i dać wypustki w bokach ramy.
- Ranger
- Kontakt:
Rzeczywiście można by dodać jakieś wypustki ale pytanie gdzie bylo by dobrze dla was?
Rama ma wiele poziomów. Inna Wysokość mają balki boczne, inna podluznice. Jesli nieco niepoprawnie zamontujesz jedna części to te wypustki przesuną spód od razu również na złą pozycję.
Oczywiście dodam je ttlko napiszcie gdzie by bylo dla was najwygodniej. Może na wysokości belek, gdzie mocowany jest wozek? Na tych poprzecznych malych belkach tj cz. nr. 3.
- Scio
- Kontakt:
Też wydawało mi się, że będą z nią problemy, ale nie było tak źle. Zacząłem od wypozycjonowania względem belek do których mocuje się wózki a potem już poleciało mimo, że pogubiłem się ze stronami, a to nie trudne bo podwozie montuje się do góry kołami, a w instrukcji jest odwrotnie.
-
mae
- Kontakt:
Tą część
- Ranger
- Kontakt:
-
mae
- Kontakt:
Czas na kolejną sztukę RT500 :] Sporo już mam polutowane, gdzieniegdzie troszkę cyny do spiłowania. Najtrudniej jest zamknąć ramę ostatnią jej częścią, brakuje jakichś wypustek prowadzących blaszkę, które by pomogły wypozycjonować tą część poprawnie i bezstresowo. Gdyby te wypustki były zamykanie ramy pewnie nie byłoby tak stresujące. Zbiornik czeka jeszcze sporo wypełniania i szlifowania.
- Ranger
- Kontakt:
Dla mnie petarda ale rzeczywiście kalki byly drukowane juz daaaawno temu.
Nie mniej jednak na wqgonie 1:1 tez znajdziesz takie klimaty w stylu odmalowywanie napisów lib logo. Patrz na DEC CPN i wszystko pochodne od tego malowania.
Nie mniej jednak na wqgonie 1:1 tez znajdziesz takie klimaty w stylu odmalowywanie napisów lib logo. Patrz na DEC CPN i wszystko pochodne od tego malowania.
-
mae
- Kontakt:
Niestety zestawowe kalki były dwóch różnych rodzajów przez co kolory pasów i kolor zółty logo Petrolotu mocno się różnią:/ Fajnie by było też gdyby kalki dla tego malowania zawierały brakujące czerwone oznaczenie.
-
mae
- Kontakt:
-
mae
- Kontakt:
Wagon ukończony. Nie wszystko poszło tak jak chciałem ale chyba wyszło nieźle.
Ostatnio zmieniony 25 sty 2026, 13:30 przez mae, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ranger
- Kontakt:
- Scio
- Kontakt:
- Ranger
- Kontakt:
Teraz to widzę. Rzeczywiście jeśli kratka jest za duża to może nie trzeba było jej montować. Kratki mam jeszcze od Jacka i dodaję je do zestawów dodatkowo. Jak widać, jak sam nie zrobisz to nie będzie dobrze.
Kratki chyba powinny być mniejsze o 30%.
-
mae
- Kontakt:
Staram się niczego nie kleić do farby, także maluję wszystko poskładane do kupy jeśli to tylko możliwe. Cięcie kalki to nie problem, chodzi o to, że ta kalka jest za duża i kratka nie ma szans się zmieścić, więc musiałem poświęcić część napisu.
- Ranger
- Kontakt:
Ja kleję tą kratkę na list przewozowy po kalkach i lakierze końcowym. Do tego nie w każdym modelu. Nie wiem skad u Ciebie taka kolejność?
I tak, kalke trzeba pociąć jesli chce sie przykleić w takiej kolejności jak u Ciebie.
I tak, kalke trzeba pociąć jesli chce sie przykleić w takiej kolejności jak u Ciebie.