Pronit - moja koncepcja na fabrykę.

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Re: Pronit - moja koncepcja na fabrykę.

Post autor: T_Domagalski »

winner_xp pisze: 31 sty 2026, 15:38Obecnie szukam rozwiązań do napędów rozjazdów ...
Na takiej bocznicy to powinny być ręczne bambuły z zamknięciami kluczowymi.. 8)
viewtopic.php?p=183926#p183926
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

winner_xp pisze: 31 sty 2026, 15:38Obecnie szukam rozwiązań do napędów rozjazdów gdyż technologia od tamtego czasu poszła dość do przodu, a nie będę wykonywał napędów tak jak to było na kamionku.
W sumie, to:
- pojawiły się napędy MTB,
- nic więcej.
:lol:
Napędy MTB są pozytywnie oceniane przez kolegów, więc poszedłbym tą drogą.
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

Post autor: Scio »

Fajnie, że znowu działasz w modularstwie. Na pewno będzie ciekawie.
Awatar użytkownika
winner_xp
Kontakt:

Pronit - moja koncepcja na fabrykę.

Post autor: winner_xp »

Projekt bocznicy, ewentualnie punktu zdawczo-odbiorczego zrodził mi się w głowie w 2014 roku od tamtego czasu nie miałem kompletnie miejsca ,czasu oraz zapału aby cokolwiek powstało. Na chwilę obecną mam możliwość wreszcie posiadania miejsca na swoje plany makietowe i realizację które w tym momencie powolutku się materializują. Obecna makieta która powstaje ma 4 m długości i jest punktem zdawczo-odbiorczym na linii głównej z odejściem na fabrykę. Plan przedstawiam niżej oraz zasięg prac jaki do tej pory wykonałem. Obecnie szukam rozwiązań do napędów rozjazdów gdyż technologia od tamtego czasu poszła dość do przodu, a nie będę wykonywał napędów tak jak to było na kamionku. Jednak wszystkie rozjazdy które w tym momencie posiadam są zrobione ręcznie, niektóre mają już ponad 10 lat: P. Będę powoli aktualizował wątek o stan prac jaki pewnie nie raz będę szanownych kolegów pytał się gdzie teraz dostać na przykład Szuter Polaka :P. Projekt nosi nazwę Pronit gdyż inspiracją do powstania tego typu makiety jest fabryka prochu w Pionkach. Układ torowy jest wzięty z innego zakątka polski, gdyż przedstawienie realnego układu sieci torowej pronitu jest nierealne. Skupiłem się raczej na przedstawieniu pewnych elementów architektury, smaczków, a układ torowy będzie po prostu tylko dodatkiem w tym przypadku, który ma być maksymalnie funkcjonalny na zlotach ma się coś dziać i przykuwać uwagę :)
Załączniki
IMG_20260131_151855.jpg
IMG_20260131_151847.jpg
IMG_20260131_151838.jpg
plan ogólny
plan ogólny
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”