Projekt bocznicy, ewentualnie punktu zdawczo-odbiorczego zrodził mi się w głowie w 2014 roku od tamtego czasu nie miałem kompletnie miejsca ,czasu oraz zapału aby cokolwiek powstało. Na chwilę obecną mam możliwość wreszcie posiadania miejsca na swoje plany makietowe i realizację które w tym momencie powolutku się materializują. Obecna makieta która powstaje ma 4 m długości i jest punktem zdawczo-odbiorczym na linii głównej z odejściem na fabrykę. Plan przedstawiam niżej oraz zasięg prac jaki do tej pory wykonałem. Obecnie szukam rozwiązań do napędów rozjazdów gdyż technologia od tamtego czasu poszła dość do przodu, a nie będę wykonywał napędów tak jak to było na kamionku. Jednak wszystkie rozjazdy które w tym momencie posiadam są zrobione ręcznie, niektóre mają już ponad 10 lat: P. Będę powoli aktualizował wątek o stan prac jaki pewnie nie raz będę szanownych kolegów pytał się gdzie teraz dostać na przykład Szuter Polaka

. Projekt nosi nazwę Pronit gdyż inspiracją do powstania tego typu makiety jest fabryka prochu w Pionkach. Układ torowy jest wzięty z innego zakątka polski, gdyż przedstawienie realnego układu sieci torowej pronitu jest nierealne. Skupiłem się raczej na przedstawieniu pewnych elementów architektury, smaczków, a układ torowy będzie po prostu tylko dodatkiem w tym przypadku, który ma być maksymalnie funkcjonalny na zlotach ma się coś dziać i przykuwać uwagę