mae - moje moduły
Moderator: mod-Makieta Modułowa
-
mae
- Kontakt:
Re: mae - moje moduły
Patrząc na fotki stwierdziłem, że skały są zbyt mało kontrastowe. Podmalowałem je jeszcze. Może dorzucę jeszcze jakiegoś mocnego pomarańczu.
-
mae
- Kontakt:
Tymczasem prezentuję aktualny stan. Za namową kolegi Tadeusza zrobiłem słupy mocniej rozstrzelone, co 50 cm. Tory już zatłuczone, skały podmalowane, teren podmalowany pod zieleń, droga zrobiona. Zacząłem też eksperymentować z zielonym materiałem z gąbeczek od Woodland Scenics. Zamierzam wymieszać ich "turf" z trawą elektrostatyczną.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Słupy co 30cm wyglądają jak sztachety w płocie....
Jak chcesz, żeby wyglądało to w miarę realistycznie, to daj je chociaż co 40-45cm. Jeden z naszych kolegów lutował przęsła sieci długie na ok. 50cm i wyglądały bardzo okazale.
Jak chcesz, żeby wyglądało to w miarę realistycznie, to daj je chociaż co 40-45cm. Jeden z naszych kolegów lutował przęsła sieci długie na ok. 50cm i wyglądały bardzo okazale.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
-
mae
- Kontakt:
To prawda, długość drutu mnie nie ogranicza, ale z drugiej strony tak sobie wyobrażam, że jeśli miałbym łączyć się z modułem, gdzie ktoś zastosował trakcję z drutami i ma słupy co 30 cm, a ja bez drutów mam ponad 50 cm, to może to wyglądać głupio. W sumie więcej słupów na module to też bardziej atrakcyjny moduł. Chyba zignoruję poprawność skali i pragmatycznie zrobię słupy co 30 cm (żeby moduł wizualnie był podobny do tych, które mają pełną trakcję elektryczną), może w przyszłości zamienię drukowane słupy na jakieś Viessmany jak mnie coś najdzie (chociaż przeskalowana grubość drutu chyba nie pomaga wizualnie).
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Pomijając rozjazdy itp. gdzie słupy muszą w odpowiedni sposób obsłużyć dodatkowy tor, warto słupy ustawiać tak, by wizualnie układały się ładnie i równo na całej długości torów (skoro nie stosujesz sieci trakcyjnej nie jesteś ograniczony długością przęseł sieci).
Tzn. odległość słupów powinna mniej/więcej odpowiadać rzeczywistej odległości słupów 1:1 przeskalowanej do TT, jednak na łączeniu skrzynek dobrze jest dać skrajne słupy symetrycznie względem łączenia (czyli w odległości 1/2 od krawędzi).
No i teraz to czysta matematyka.
Tzn. odległość słupów powinna mniej/więcej odpowiadać rzeczywistej odległości słupów 1:1 przeskalowanej do TT, jednak na łączeniu skrzynek dobrze jest dać skrajne słupy symetrycznie względem łączenia (czyli w odległości 1/2 od krawędzi).
No i teraz to czysta matematyka.
-
mae
- Kontakt:
Jaka odległość między słupami trakcyjnymi jest zazwyczaj stosowana na modułach TT? Wychodzi mi coś między 50-58 cm, ale czy faktycznie takiw odległości koledzy stosują? Zamierzam stawiać same słupy, bez drutu.
-
mae
- Kontakt:
Raport z pola walki - pierwsze szutrowanie za mną. Trzeba przyznać, że nie jest to przyjemna część budowy makiety. Użyłem miksu szutru Noch do skali N/Z, miksowałem szary z brązowym w stosunku 1:2. Zalałem tory miksem matowego Mod Podge z wodą w proporcji 1:3 z dodatkiem IPA i płynu do naczyń. Idealnie poukładałem tłuczeń żeby nie było go na szynach i podkładach, po czym przy zalewaniu klejem tłuczeń poprzesuwał się na podkłady i musiałem każdy czyścić
Niestety przez to naruszyłem gdzieniegdzie pomalowane podkłady i będę musiał je poprawić.
-
mae
- Kontakt:
Odlewy wyszły dobrze, używam gipsu odlewniczego firmy Szmal, szybko wiąże i ciężko coś z nim zepsuć. Gips impregnuję klejem, żeby ładnie woda z farbą się po nim rozlewała. Będzie łatwiej je pomalować.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Z tymi skałami to chyba coś nie najlepiej wyszło. Wyglądają trochę... glutowato.
Jakby zostały wyjęte z formy zbyt mokre, albo warstwa tego wikolu z farbą była za gruba. A tak BTW, czemu ma służyć ten wikolowy "impregnat" na gips?
-
mae
- Kontakt:
Aktualizacja
Teren zrobiony na papier toaletowy zaimpregnowany farbowanym na brązowo wikolem. Szykuję też moje pierwsze makietowe drzewka, wyszły chyba całkiem całkiem, ale muszę ich jeszcze trochę dorobić. Skały to odlewy gipsowe odlane w foremce i wklejone w teren, wstępnie zaimpregnowane wikolem z farbą. Zdjęcia niestety pod światło, więc detale zjedzone... Ale któregoś dnia będą lepsze.
Teren zrobiony na papier toaletowy zaimpregnowany farbowanym na brązowo wikolem. Szykuję też moje pierwsze makietowe drzewka, wyszły chyba całkiem całkiem, ale muszę ich jeszcze trochę dorobić. Skały to odlewy gipsowe odlane w foremce i wklejone w teren, wstępnie zaimpregnowane wikolem z farbą. Zdjęcia niestety pod światło, więc detale zjedzone... Ale któregoś dnia będą lepsze.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
-
mae
- Kontakt:
To prawda. Długość wyszła mi taka, a nie inna bo mam zamiar sobie położyć na półce ten moduł, natomiast faktycznie z transportem może być gorzej. Może dokupię jeszcze segmencik 30 cm żeby dało się to spiąć razem.
-
PiotrZ
- Kontakt:
To nie jest błąd, ale gdyby obydwa segmenty tego modułu miały jednakową długość, łatwiej byłoby Ci je spakować do transportu, składając je w "kanapkę"
-
mae
- Kontakt:
Pewnie tak, aczkolwiek jak już miałem taki kabel to go zużyłem