Witam
Co jakiś czas postaram się wstawić kolejne etapy z prac.
Od czego się zaczęło .... ale nie przygoda z TT to temat na osobną historię

Dlaczego chcę wykonać Sanocki dworzec, z powodu postępu jaki obserwujemy wokoło.
Pierwszym impulsem było rozebranie magazynów przy dworcu i postawienie na ich miejscu kwadratowego molocha w którym jest Black Red White, kolejny to wybudowanie nowej kładki nad torami. Coś jednak tracimy, rozumiem że poprzednie budowle były nieładne i po prostu stare

A teraz do sedna... zacząłem szukać materiałów na temat obiektu, okazało się że to nie jest taka prosta sprawa dla przeciętnego obywatela, raczej nikt nie chciał współpracować. " A po co, a do czego to itp. " Tak więc należało wziąć dalmierz i po prostu cały budynek zwymiarować. Wykonałem więc zewnętrzne rysunki i przeskalowałem do skali 1:120.
Niestety po wycięciu pierwszego elementu okazało się że z modelem jest coś nie tak, niedokładnie zmierzyłem wysokość całego budynku do szczytu dachu co należało poprawić, więc szybki wypad na dworzec i ponowne pomiary.
Na widocznym projekcie jest już tak jak być powinno.
Samo projektowanie było bardzo przyjemne i szło całkiem sprawnie, oczywiście nie obyło się bez częstych wizyt na dworcu.
Problemem będzie magazyn za który kiedyś będzie się trzeba zabrać, ale myślę że porównując wymiary i długości z dworcem jakoś uda się to zrealizować. Posiadam kilka zdjęć magazynów ale tylko od jednej strony tak więc gdyby ktoś miał w zbiorach podobne magazyny i posiadał jakieś zdjęcie od strony ulicy to proszę o kontakt.
Dlaczego projekt wykonuję w LibreCad, ponieważ jest bardzo prosty i świetnie się z niego wypala " trzyma wymiary "
cdn. " Wypalanie "
ps. Na koniec pragnę jeszcze wspomnieć o niedawno zmarłym moim wujku z Gorzowa WLKP Krzysztof Hornik który pomagał mi i doradzał w wielu kwestiach kolejowych, wysyłał również relacje z imprez TT w jego okolicach.