BR03 (Pm2-21) PIKO

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Re: BR03 (Pm2-21) PIKO

Post autor: wlodar »

Dzięki, ale jak Tillig wypuści BR03, to ja sobie ten kocioł wymienię (o ile będzie dostępny jako część zamienna, ale pewnie tak). Te grube obręcze psują efekt, choć na makiecie naprawdę tego nie widać.
Awatar użytkownika
wojtek_
Kontakt:

Post autor: wojtek_ »

Kurde faja!
No ładne cacko!
w_
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Artur mnie podpuścił (viewtopic.php?p=186052#p186052), więc pokażę swoją Pm2, którą dawno temu pozwoliłem sobie popełnić. To nie Piko, a Tillig, dokładnie 02130 (BR01). Spiłowałem drzwi dymnicy na płasko, zmieniłem ustawienie kołpaków na kotle, jednocześnie armaturę spiłowałem na zero i zrobiłem nową, by była przestrzenna. Kiepsko wyszły łączenia poszczególnych dzwon kotła (są za grube), ale trudno, na makiecie nie rzucają się w oczy aż tak bardzo. Tillig zapowiedział BR03 (https://www.tillig.com/Produkte/produktinfo-04150.html), może (jak/jeśli wyjdzie) zamówię sobie sam kocioł jako część zamienną i wymienię. Przyda się też do Ot1 jak Fischer łaskawie wznowi produkcję BR41. Budka jest z Ty5 Tilliga, reflektory od Rangera, a węgiel z węgla. :lol: Oczywiście teraz bym ją zrobił pewnie lepiej, ale na czymś trzeba było się nauczyć. :P Zdjęcia są dość kiepskiej jakości, ale zrobiłem je na szybko w takich warunkach oświetlenia jakie miałem. Na makiecie wygląda znacznie lepiej, ale nie mam teraz czasu jej wyciągać.
IMG_8491.JPG
IMG_8494.JPG
IMG_8495.JPG
IMG_8496.JPG
IMG_8499.JPG
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Myślę, że delikatna patyna w zupełności wystarczy. Z resztą co w niej pstrokatego? Co ma być czarne jest czarne, co ma być czerwone jest czerwone, a co białe jest białe. Kolorowe akcenty dość często zdarzały się na parowozach. Większy problem w tym, że zrobili ją w całkowicie złej skali. :lol:
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

H0 (strasznie pstrokata :cry: ) :

pm2-21-h0.jpg
[Za FB]
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Możliwe, tymczasem jednak mogliby chociaż zapowiedzieć BR93 jako TKt1, bo nie wiem czy kupować DR celem konwersji, czy jednak wyjdzie PKP. Z braku czasu wolałbym mieć na gotowo. :mrgreen:
Awatar użytkownika
wojtek_
Kontakt:

BR03 (Pm2-21) PIKO

Post autor: wojtek_ »

Pierwszy!

Myślę, że możemy zarezerwować na forum miejsce dla wątku poświęconego lokomotywie parowej BR03 od PIKO.
Oczywiście to przyszłość daleka lub nie, ale wszystkie nowe parowozy PIKO zostały przeskalowane z H0 do TT (no może oprócz BR78 bo Tillig był pierwszy) ale myślę, że czas zbierać pieniążki na peemkę!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Parowe”