BR 93.0, PIKO
Moderator: mod-Tabor
-
- Kontakt:
Re: BR 93.0, PIKO
Moja też jeździła... do czasu, aż na łukach (zwrotnica EW2) zaczęła się blokować przekładnia. Napędzana jest 3 i 4 oś. Trzeci zestaw kołowy ma luz na boki ok. 3 mm, napędzający tryb również ma luz, tak więc w skrajnym położeniu zazębienie jest na części milimetra. Dopóki przekładnia jest nowa wszystko działa ale jak trochę popracuje to czoła trybów ulegają spłyceniu i następuje zablokowanie, doraźnie pomaga smar. A teraz najciekawsze: nie można wymienić ani zestawu kołowego ani trybu napędzającego - sprzedawany jest cały zespół napędowy z zestawami kołowymi, ramą, przekładnią itd. w cenie (ostatniej) 279zł. Dlaczego ostatniej? - bo jest niedostępny i nikt nie wie kiedy będzie dostępny (mówimy o ramie niemieckiej - czerwonej, o polską nawet nie pytałem).
Proszę admina o przeniesienie tej dyskusji do tematu BR55 aby nie zaśmiecać wątku o BR93.
Proszę admina o przeniesienie tej dyskusji do tematu BR55 aby nie zaśmiecać wątku o BR93.
- wlodar
- Kontakt:
-
- Kontakt:
No przykro mi ale myślałem, że ktoś już miał jakieś doświadczenia z tym dekoderem. Moim zdaniem Piko podobnie jak i Tillig ma różne patenty na ograniczenie kosztów produkcji. Zdumiony jestem, że jeszcze nikt nie doświadczył problemu z napędem BR55/Tp1 - przecież to jest ukryta mina z opóźnionym zapłonem.
A przy okazji napisz Arturze jakie będą Twoje odczucia słuchowe z dźwiękami w tym dekoderze, może ja za wiele oczekuję...
-
- Kontakt:
To lepiej zamówić bez dźwięku i założyć ZIMO?
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Szkoda, że dopiero teraz o tym mówisz, bo właśnie czekam na 47136 (BR 93 DRG II) z dekoderem 46551 (SmartDecoder XP S TT BR 93 Next18), a można było Zimo.
-
- Kontakt:
Mam ją również. Jeździ całkiem przyzwoicie, w moim egzemplarzu jest bardzo głośny napęd - słychać pracę przekładni. Dekoder dźwiękowy w moim egzemplarzu to całkowita porażka. Na jednym z forów niemieckich wyczytałem, że tak naprawdę Piko te same pliki dźwiękowe wykorzystuje w dekoderach do różnych serii parowozów, dokonując tylko jakiś wątpliwych implementacji stąd zamulony dźwięk. W przypadku tego modelu nie słychać prawie wcale pracy silników parowych. Dodam tylko, że zgodnie z instrukcją z tego forum podgłosiłem odpowiednie CV i nadal efekt jest dużo gorszy niż w BR55 czy BR83.
- jarkott
- Kontakt:
Potwierdzam. Lokomotywa śliczna. Bardzo dobra jazda, w cyfrze wręcz wzorowa. Trochę bałem się, że nie będzie radzić sobie na rozjazdach EW1 czy anglikach. Tutaj mnie zaskoczyła, ani razu nie wykoleiła się, a jeżdżę nią po stacji Jarkow już od ponad 2 tygodni.
Polecam.
Polecam.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
- wlodar
- Kontakt:
To niech ten co ją (już) ma odpowie na poniższe pytania i opisze wrażenia
I tak ją kupię, ale lubię wiedzieć w co wchodzę. 

- Borczy
- Kontakt:
Też zwróciłem na to uwagęDomiss pisze: ↑20 maja 2023, 13:01
Wszystko bardzo ładnie, mnóstwo bajerów z oświetleniem i możliwości, dedykowany dekoder dźwiękowy, który na pewno pasuje. Jednocześnie na filmie reklamowym lokomotywa w trakcie jazdy kołysze się na boki jak kaczuszka... wybrali do filmu najgorszy egzemplarz, czy Wasze też tak mają?

- Scio
- Kontakt:
- Domiss
- Kontakt:
Wszystko bardzo ładnie, mnóstwo bajerów z oświetleniem i możliwości, dedykowany dekoder dźwiękowy, który na pewno pasuje. Jednocześnie na filmie reklamowym lokomotywa w trakcie jazdy kołysze się na boki jak kaczuszka... wybrali do filmu najgorszy egzemplarz, czy Wasze też tak mają?
- sTTaszek
- Kontakt:
- Scio
- Kontakt:
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt: