ST 49

Konserwacja i naprawy, części zamienne itd Przeróbki taboru.

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
trucker
Kontakt:

Re: ST 49

Post autor: trucker »

Z relacji mojego kolegi jeden kardan nie kręci się. Na łuku lokomotywa szarpie co potwierdza Twoją opinie o możliwym wypięciu się wału . Dzięki za fachową i szybką odpowiedź. Pozdrawiam .
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Post autor: piottrw »

Z tego co pamiętam trzeba odkręcić płytkę drukowaną, powinny być dwie śrubki przy obu końcach płytki i ją zdemontować. Uwaga najpierw trzeba uwolnić kable do LEDów podnosząc imitacje kabin. No i kable są dość krótkie to po uwolnieniu przechylić całą płytkę na bok i zobaczymy wtedy silnik, kardany, mocowane wózków. Wózki też mają kable, jak jest za krótki trzeba je odlutować.
Mówiąc krótko demontaż całej góry wnętrza.
Trzeba uważać na boczne gniazdo zaślepki/dekodera. Te piny i lutowanie jest dość dziadowskie.
A teraz pytanie kardany się kręcą oba czy tylko jeden. Czasem wystarczy pincetą chwycić i wprowadzić kardana jak spadł przez te otworki w płytce elektroniki. Wtedy nie trzeba jej demontować. A może pękły zębatki na osiach. Te modele z lat 2018 -2022 miały taką przypadłość że pękały losowo właśnie zębatki.
Awatar użytkownika
trucker
Kontakt:

Buda zdjęta , ale jak dostać się do wałów kardana? Napęd z silnika działającego prawidłowo nie jest przekazywany na jeden z wózków.
Awatar użytkownika
Adamczewski
Kontakt:

Post autor: Adamczewski »

Tak właśnie się zastanawiałem, o jaką lokomotywę może chodzić - teraz wszystko jasne. Z moich obserwacji wynika, że buda może blokować się w okolicach dolnych narożników - tam gdzie są drabinki/zderzaki. Kilka razy nawet wypadły mi przednie ażurowe pomosty z czoła, ale na szczęście wystarczy je włożyć z powrotem. Identyczna sytuacja jest z montażem budy - trzeba uważać by narożniki wskoczyły odpowiednio w tamte miejsce. Wygląda to na wspólny problem tej serii - mam budę E186 i BR285 i z obiema trzeba obchodzić się tak samo.
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

To dobrze.
A ST49 to Traxx TTstart
Awatar użytkownika
trucker
Kontakt:

Dzięki za odpowiedź. Kolega który nie jest na naszym forum porosił o pomoc. To niemoja epoka więc nie mam takiej lokomotywy, a form jest niezawodne. Pudło zdjęte pozdrawiam.
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

To dziwne.
Rozszerzam obudowę, po obu stronach od jednej strony, gdzie są zatrzaski, (obudowa jest dość miękka to trzeba uważać żeby nie połamać) paznokciami, potem stukając dłońmi o stół -cały czas trzymam rozszerzone - rama praktycznie sama się zsuwa, potem jak nie zejdzie od razu to z drugiego końca.
Awatar użytkownika
trucker
Kontakt:

ST 49

Pozdrawiam kolegów z forum i mam pytanie. Jak bezpiecznie zdjąć pudło z tytułowej lokomotywy. Zatrzaski puszczają blokują światłowody.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Naprawy/przeróbki taboru”