MojeTT - mae
Moderator: mod-Moja TT
-
- Kontakt:
Re: MojeTT - mae
Drzwiczki do piasecznic dorobione.
Chyba nie jest tak źle.
Chyba nie jest tak źle.
-
- Kontakt:
Dziękuję za odpowiedź.
-
- Kontakt:
Niestety nie mam żadnego dobrego patentu na to. Cyferki były zamalowane na zielono tak samo jak reszta budy. Następnie drobnym pędzelkiem pomalowałem oznaczenia na kolor bone white (bardziej kremowy jak biały, czysty biały wygląda nienaturalnie). Jak gdzieś maznąłem farbą gdzie nie chciałem to zbierałem maźnięcie od razu innym pędzlem albo wykałaczką. Farby akrylowe da się też często delikatnie zdrapać wykałaczką albo papierem ściernym.
-
- Kontakt:
Piękne wykonanie, czy możesz opisać jak wykonujesz malowanie na biało wypukłych liter serii i numeru - w jakiej kolejności i jakie stosujesz czynności aby z blaszek naklejanych na "surową" obudowę uzyskać po pomalowaniu białe napisy? - pozdrawiam
- Borczy
- Kontakt:
Dobre malowanie, podoba mi się.
- Ranger
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Dzięki za wyjaśnienie co i jak.
Udało mi się wybrnąć z sytuacji, odtworzyłem nacięcie i podmalowałem żaluzje.
Myślałem, że dostanę zawału serca tnąc tą farbę ale jakoś poszło
Udało mi się wybrnąć z sytuacji, odtworzyłem nacięcie i podmalowałem żaluzje.
Myślałem, że dostanę zawału serca tnąc tą farbę ale jakoś poszło

- Ranger
- Kontakt:
Owszem każda je ma. Nawet były w planie ale niestety ŚP Piotr już ich nie zrobił. Model był robiony w 2009r więc ma już swoje lata.mae pisze: ↑30 mar 2025, 13:07 Niestety już po malowaniu zorientowałem się, że modelowi brakuje jakichś drzwiczek rewizyjnychBrak ten jest dość widoczny niestety i chyba będę musiał na tym etapie je dorobić i dokleić... Chyba każda ST43 ma te drzwiczki, więc raczej nie mam wyjścia.
braki.jpg
(źródło obrazka: ilostan https://ilostan.forumkolejowe.pl/in...& ... e=ST43-368)
Ja po tym jak model otrzymałem do dokończenia zupełnie nieświadomy byłem, że ten element został pominięty.
Dokończyłem matkę do odlewania i zapomniałem o tym. Mogę Ci wysłać projekt tej części.
Ja jednak nie zalecam pozbywania się tego bo nic nie jest za długie. Model miał w tym miejscu łączenie mordek i ścian bocznych.
Na przestrzeni lat pracy Piotra a potem mojej rowek, który powinien być na końcu zatarł się i został zaszpachlowany.
Ja polecam jednak jego odnowienie poprzez nacięcie skalpelem.
Aby to wyglądało tak:
Ewentualnie można zrobić tak, ze to trzeba po prostu wymalować a linia podziału kolorów będzie imitować podział.
Domalowałbym brakujący zielony obszar aby wyglądało tak:
-
- Kontakt:
Prace idą dalej, model dostał kolory bazowe, maluję detale i usuwam niedoskonałości.
Niestety już po malowaniu zorientowałem się, że modelowi brakuje jakichś drzwiczek rewizyjnych
Brak ten jest dość widoczny niestety i chyba będę musiał na tym etapie je dorobić i dokleić... Chyba każda ST43 ma te drzwiczki, więc raczej nie mam wyjścia.
(źródło obrazka: ilostan https://ilostan.forumkolejowe.pl/in...& ... e=ST43-368)
Kolejny element który za późno wychwyciłem to za długie parapety przy żaluzjach.
Niestety to także wyłapałem dopiero po malowaniu
Nic z tym już nie zrobię, natomiast jak ktoś ma budowę zestawu przed malowaniem, to zalecam pozbycie się tego naddatku.
Na tym etapie generalnie jestem zadowolony. Równoległe pasy niestety łatwo zdradzają czy inne elementy są poprawnie położone względem nich, ale myślę, że wszystko wygląda spoko.
Niestety już po malowaniu zorientowałem się, że modelowi brakuje jakichś drzwiczek rewizyjnych

Kolejny element który za późno wychwyciłem to za długie parapety przy żaluzjach.
Niestety to także wyłapałem dopiero po malowaniu

Na tym etapie generalnie jestem zadowolony. Równoległe pasy niestety łatwo zdradzają czy inne elementy są poprawnie położone względem nich, ale myślę, że wszystko wygląda spoko.
-
- Kontakt:
Model uzbrojony w detale, gotowy do nakładania podkładu. Będzie to ST-43 368 w malowaniu takim jak tutaj: https://ilostan.forumkolejowe.pl/index. ... o&id=81405
-
- Kontakt:
Na taborze nie używam pigmentów żadnych, bo moim zdaniem te wyglądają dobrze tylko wtedy, gdy nie są niczym utrwalane. Nie utrwalone są podatne na odciski palców, dlatego wszystkie efekty maluję akrylami i farbami olejnymi.
- Ciora
- Kontakt:
Wagon przepiękny. Wnętrze też przy pomocy wymienionych farb, czy jakieś suche pastele, pudry? Podoba mi się to przebarwienie podłogi: brąz, szary, czarny. Jak zrobione?
Maciej
- Domiss
- Kontakt:
Wagon po byku.
- Ranger
- Kontakt:
- womo
- Kontakt: