Zapowiedzi/Nowości 2024

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

Zablokowany
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Re: Zapowiedzi/Nowości 2024

Post autor: DBv »

ArturSchŁ pisze: 24 gru 2024, 11:38TT-Exklusivmodelle von NPE • Schwerlastwagen mit hohen Bordwänden
Generalnie zalecam wstrzemięźliwość :roll: O ile pierwszy z modeli NPE (wagon zbiornikowy/silos) miał swoje choroby wieku dziecięcego (problem z odstępem pomiędzy talerzami zderzaków sprzęgniętych modeli) i wiązało się to z jakimiś próbami kompensacji tego błędu poprzez dodawanie przez producenta (sprzedawcę?) dodatkowego kompletu tarcz zderzaków do wymiany (z krótszym trzonem) to w przypadku ciężkiej platformy nie jest lepiej... Poniżej moje podsumowanie 8)

ZALETY:
- model ciekawej konstrukcji wagonu sześcioosiowego - zwłaszcza w wersji z podwyższonymi burtami bocznymi,
- wysoki poziom detalu z wykorzystaniem elementów fototrawionych sprawia, że model ładnie się prezentuje,
- fajnie zaprojektowana burta czołowa, która dodana jest jako element wymienny umożliwiający ułożenie w pozycji otwartej,
- dobra jakość malowania i oznaczeń a uwagę przykuwa zadrukowana 3 kolorami tablica przestawcza hamulca,
- przy takim poziomie detali, racjonalna cena (tak, wiem - to ponad 50Euro ale przy cenie niemal 90Euro za sześcioosiową cysternę Karsei o wyglądzie w niektórych aspektach niemal rodem z czasów BTTB to 50 Euro nabiera innego wymiaru :mrgreen: )

WADY:
- problem z niezawodnym sprzęganiem i zachowaniem odstępu gwarantującego pewny ruch na makiecie ("generalnie działa ale nie zawsze"),
- problem z oporami tocznia powodowanymi błędami konstrukcji wózka - kwestia mocno uzależniona od egzemplarza, mi sprzedawca przetestował kilka sztuk i w końcu udało się dobrać satysfakcjonujący,
- problem z jakością montażu - pierwszy z modeli przy weryfikacji sprzedawcy miał odklejone podwyższenie burt (są 0ne doklejane do burt standardowej wysokości) a ja do dzisiaj oczekuję na zgłoszony i niestety zbyt późno zauważony brak elementu podwozia (klej nie trzymał i element przepadł) - podobno zgłoszone i zobaczymy jak sprawa się potoczy

PODSUMOWANIE:
Ładny model ale dla mocno zdecydowanych i raczej do gabloty niż pracy na makiecie :| Póki co nie pobił wrażenia jakie zrobiłą sześcioosiowa platforma z MMS (ehhh... tu przydałoby się wznowienie... :cry: )
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

We Wigilię pracują:
elriwa-Newsletter 78/2024 (24.12.2024)

:arrow: TT-Exklusivmodelle von NPE • Schwerlastwagen mit hohen Bordwänden
npe_241224_nl.png
Nowe ciężkie wagony TT z wysokimi ścianami bocznymi zostały dostarczone pod koniec 2024 roku. Dwa zestawy 52900 i 52901 zostały ograniczone do 250 sztuk. 1000 samochodów zostało wyprzedanych na długo przed dostawą i praktycznie nigdy nie były swobodnie dostępne. Jakość samochodów była przekonująca. Wielu klientów pytało nas, czy istnieje możliwość ponownego wydania. Ponieważ były to ograniczone, ekskluzywne modele, nie jest to możliwe.
Jednak wspólnie z NPE udało nam się w krótkim czasie znaleźć inne warianty nowej edycji. Te 4 pozycje można już zamówić w przedsprzedaży.
Aby to zrobić, skorzystaj z naszych cen przedsprzedażowych do 31 stycznia 2025 roku. Dostawa dotyczy III. Planowany kwartał 2025 r.
:idea: Więcej na stronie

:arrow: Lux TT-Polierwagen ausgeliefert, inkl. Set mit Saugwagen
lux_221224_nl.png
Szlifierko-polerka do torów :mrgreen:

:arrow: Hädl TT-Weihnachtswagen
113523.jpg
Hädl 113523 - Offener Güterwagen Omu mit Bremserhaus, DR, Ep.III 'Weihnachtswagen'
Offener Güterwagen Omu (ex. Königsberg) mit Bremserhaus, DR, Ep.III "Weihnachtswagen" mit Weihnachtsmütze und Schneeladung
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Post autor: wlodar »

No i wychodzi na to, że nie będzie pod choinką ani OKo1, ani BR41, ani BR24, ani SP45 w IV ep., ani oliwkowego ryflaka. :evil: O ile po MTB się tego spodziewałem, to jednak liczyłem na to że pozostałe lokomotywy jednak się pojawią. :evil: Może w przyszłym roku będzie lepiej. :mrgreen:
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Święta idą ...
Ten wątek za chwilę się zamknie.
:lol:
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

wlodar pisze: 05 gru 2024, 09:40Tak swoją drogą to powinniśmy tu dyskutować o zapowiedziach...
Racja. :P
Może właściwy moderator oczyści wątek z ostatnich 2 stron postów (od 29.11.2024).
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Post autor: wlodar »

Tak swoją drogą to powinniśmy tu dyskutować o zapowiedziach / nowościach na 2024 rok, a nie o inflacji, upustach, rabatach, okazjach etc. :mrgreen:
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Ale tu dyskutowaliśmy o cenach sklepowych (na paragon), a nie o modelach z drugiej ręki.
Z drugiej ręki pewnie da się coś taniej wyhaczyć, szczególnie jeśli sprzedający nie zna prawdziwej wartości tego, co sprzedaje.
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

Są, tylko trzeba dobrze szukać, albo często albo w wielu miejscach.
Bez tytułu.png
Awatar użytkownika
wojtek_
Kontakt:

Post autor: wojtek_ »

Ech to były czasy, teraz nie ma czasów.
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

Post autor: Scio »

Ciora pisze: 04 gru 2024, 17:41 Tak, tak! W Chorzowie, ul. Truchana, o ile pamiętam. Miałem upatrzony wagon na ich stronie z dobrą ceną, jak byłem na miejscu, żeby już kupić, to usłyszałem: „skąd pan wziął taką cenę? On kosztuje …..”. I nie kupiłem. :cry:
Oki 1-359 kupiłem u nich w dobrej cenie za nim poznałem opinie o tym sklepie, ale 10 lat później dekodera kupić mi się nie udało, choć mieli na stronie, kasę zwrócili.
Awatar użytkownika
Ciora
Kontakt:

Post autor: Ciora »

womo pisze: 04 gru 2024, 15:37
wojtek_ pisze: 04 gru 2024, 11:46 Nie, pokazana cena na paragonie to był strzał. Dobre ceny miał jeszcze jeden sklep ze skandaliczna obsługa. /Nazwa sklepu mi uciekła, zresztą chyba już nieaktywny/. Tak więc jeśli towar pełnowartościowy a cena niska to jest hit!
Ten że skndaliczną obsługą to były ASY też nie pamiętam nazwy. Kiedyś nie sprzedali mi wagonu który stał na półce.
- Jest na półce ale ja nie wiem czy chce go sprzedać, bo chyba jednak nie chcę :roll:
I mi nie sprzedała :lol:
Tak, tak! W Chorzowie, ul. Truchana, o ile pamiętam. Miałem upatrzony wagon na ich stronie z dobrą ceną, jak byłem na miejscu, żeby już kupić, to usłyszałem: „skąd pan wziął taką cenę? On kosztuje …..”. I nie kupiłem. :cry:
Maciej
Awatar użytkownika
daraśekp
Kontakt:

Post autor: daraśekp »

"Świat modeli"
Nie mylić ze sklepem Ryśka😉
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Post autor: womo »

wojtek_ pisze: 04 gru 2024, 11:46 Nie, pokazana cena na paragonie to był strzał. Dobre ceny miał jeszcze jeden sklep ze skandaliczna obsługa. /Nazwa sklepu mi uciekła, zresztą chyba już nieaktywny/. Tak więc jeśli towar pełnowartościowy a cena niska to jest hit!
Ten że skndaliczną obsługą to były ASY też nie pamiętam nazwy. Kiedyś nie sprzedali mi wagonu który stał na półce.
- Jest na półce ale ja nie wiem czy chce go sprzedać, bo chyba jednak nie chcę :roll:
I mi nie sprzedała :lol:
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

MonsterSale pisze: 04 gru 2024, 10:04 No ale to było 10 lat temu. Policz skumulowaną inflację...
Zakładając inflację za 2024r. na poziomie 6,0% to skumulowana inflacja za lata 2015 - 2024 wyniesie 53,3%.
Zgodnie z tym Ok1-316 z tego paragonu powinna dziś kosztować 826 PLN. Dziś raczej nie ma szans na "ustrzelenie" parowozu PKP w takiej cenie, nawet w mega-promocji. :cry:
Awatar użytkownika
wojtek_
Kontakt:

Post autor: wojtek_ »

Nie, pokazana cena na paragonie to był strzał. Dobre ceny miał jeszcze jeden sklep ze skandaliczna obsługa. /Nazwa sklepu mi uciekła, zresztą chyba już nieaktywny/. Tak więc jeśli towar pełnowartościowy a cena niska to jest hit!
Zablokowany

Wróć do „Tabor”