GROMIK - mała stacja na szlaku przez Karpaty
Moderator: mod-Makieta Modułowa
- Scio
- Kontakt:
Re: GROMIK - mała stacja na szlaku przez Karpaty
Montaż oświetlenia na placu ładunkowym zakończony.
- Scio
- Kontakt:
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
No właśnie dlatego zapaliła mi się lampka, strzałka w prawo, a tory (na zdjęciu wyglądają) w lewoT_Domagalski pisze: ↑02 gru 2024, 20:55Na latarni widoczna jest przecież strzałka w prawo, mój drogi Watsonie!
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Całe nieporozumienie polega na fakcie, że na zdjęciu widać tylko iglice rozjazdu i nie znając układu torowego można mylnie przyjąć, w którą stronę jest jazda w bok.
Gdyby zdjęcia były robione od strony lokomotywy z widokiem na rozjazd, nie ośmieliłbym się na wcześniejszą uwagę.
- Scio
- Kontakt:
Po sugestii Admina poprawione. Niestety wajcha jest nieruchoma i może wprowadzać w błąd.
- Scio
- Kontakt:
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Tylko chyba wskaźnik nie zgadza się z ustawieniem rozjazdu ...

- Scio
- Kontakt:
- Scio
- Kontakt:
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
No budki telefoniczne nie stały w szczerym polu, tylko tam gdzie w miarę łatwo można było doprowadzić kable.
PS:
nie sugeruj się polskimi filmami, bo tam budki stały gdzie im (tzn. filmowcom) było wygodnie: tylko zdjęciami historycznymi, np. zobacz TU.
BTW:
na małych stacyjkach trudno było natrafić na budki (RUCH, Telefoniczne), były one charakterystyczne raczej na terenach zurbanizowanych, więc IMHO, takie budki na 'mała stacja na szlaku przez Karpaty' to raczej fikcja.
- Scio
- Kontakt:
W zasadzie to nie jest peron, tylko dojście do stacji. Na tej stacji jest tylko jeden peron wyspowy między torem 1 i 2. Też bym wolał umieścić je przed budynkiem stacji ale tam jest za mało miejsca. Pozostaje jeszcze druga strona trawnika przylegająca do ulicy.
-
PiasTT
- Kontakt:
Też tak to pamiętam. Na małych stacjach perony były za małe (za wąskie) na tak stosunkowo duże kioski. Raczej jakieś pomieszczenie w budynku stacyjnym lub (tak jak pisze Tadeusz) przed budynkiem, obok wejścia.T_Domagalski pisze: ↑08 lis 2024, 14:51 Budka i kiosk wyszły super.![]()
Ja tylko miałbym zastrzeżenia do ich lokalizacji na module. O ile kiosk mógłby stać przy peronie (choć bardziej by mi pasował bliżej budynku dworca), to takich PRL-owskich budek telefonicznych na peronie sobie zupełnie nie przypominam. Te, co stały przy dworcach, to raczej stały na terenie miejskim, nie kolejowym. TP (jeszcze nie S.A.) i PKP to były dwa odrębne państwa w państwie...![]()
Oczywiście były wyjątki, np. na dużych dworcach. Ale na takich małych stacyjkach to raczej nie...
A to co najważniejsze - pękna robota
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Budka i kiosk wyszły super.
Ja tylko miałbym zastrzeżenia do ich lokalizacji na module. O ile kiosk mógłby stać przy peronie (choć bardziej by mi pasował bliżej budynku dworca), to takich PRL-owskich budek telefonicznych na peronie sobie zupełnie nie przypominam. Te, co stały przy dworcach, to raczej stały na terenie miejskim, nie kolejowym. TP (jeszcze nie S.A.) i PKP to były dwa odrębne państwa w państwie...
Oczywiście były wyjątki, np. na dużych dworcach. Ale na takich małych stacyjkach to raczej nie...
Ja tylko miałbym zastrzeżenia do ich lokalizacji na module. O ile kiosk mógłby stać przy peronie (choć bardziej by mi pasował bliżej budynku dworca), to takich PRL-owskich budek telefonicznych na peronie sobie zupełnie nie przypominam. Te, co stały przy dworcach, to raczej stały na terenie miejskim, nie kolejowym. TP (jeszcze nie S.A.) i PKP to były dwa odrębne państwa w państwie...
- Scio
- Kontakt: