Realistyczna makieta

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

Awatar użytkownika
Niejeden
Kontakt:

Re: Realistyczna makieta

Post autor: Niejeden »

manfred pisze: 14 lis 2024, 16:54 Jak to się ma do spotkań czy z semaforami kształtowymi może brać udział w makiecie np. w V epoce?
Ja wprawdzie wypadłem na parę lat z obiegu ale wydaje mi się, że nie ma w TT tylu modułów, żeby ktokolwiek pozwolił sobie na luksus niedopuszczenia stacji do imprezy z powodu niepasujących do epoki semaforów :)

Poza tym, zobacz:
https://mareczek.szczecin.pl/ksztalty.php
manfred
Kontakt:

Post autor: manfred »

Dzięki za rady.
Myślałem o semaforach wjazdowych kształtowych i tu kolejne wątpliwości mam sentyment do II -IV epoki. Jak to się ma do spotkań czy z semaforami kształtowymi może brać udział w makiecie np. w V epoce? No i cena i dostępność semaforów kształtowych też problem. Świetlne tańsze ale jak podłączyć aby działały właściwie niestety nie jestem biegły w elektronice i sterowaniu cyfrowym (dopiero rozpracowuję temat).
Awatar użytkownika
Niejeden
Kontakt:

Post autor: Niejeden »

manfred pisze: 04 lis 2024, 22:19 Mam problem z semaforami jakie i jak umieścić .
Planujesz semafory kształtowe, czy świetlne? Jeśli świetlne to jak sterowane (czy będą w stanie wyświetlać różne sygnały)?

W rzeczywistości układ semaforów jest mocno związany z zasadami prowadzenia ruchu na danej linii czy stacji i czasem po odwzorowaniu w 100% rzeczywistego układu może się okazać, że na imprezach się on nie sprawdza np. przydałby się dodatkowy semafor albo tarcze manewrowe, których w oryginale nie ma.

Jakie byś nie wybrał, zacznij od semaforów wjazdowych - na zlotach z ruchem rozkładowym bardzo się przydają.
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Post autor: Borczy »

manfred pisze: 05 lis 2024, 14:45 Poprawka będzie poważna, trzeba pruć tor dać nowe podtorze i pytanie czy musi być korek czy może być 3mm tektura jako fałszywa podsypka?
Tektura może trochę się zniekształcić pod wpływem dużej ilości mikstury do szutrowania i nie wiem jak się zachowa. Poza tym pełna dowolność.
manfred
Kontakt:

Poprawka będzie poważna, trzeba pruć tor dać nowe podtorze i pytanie czy musi być korek czy może być 3mm tektura jako fałszywa podsypka?
manfred
Kontakt:

No mnie to też drażni, trzeba będzie odkleić jak się da. To będę miał zajęcie na popołudnie. Dzięki.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

manfred pisze: 04 lis 2024, 22:19Tak zrozumiałem Leszka że to musi być odwzorowanie konkretnej stacji...
To tak dla przypomnienia - Lewin Leski jest stacją fikcyjną. :lol: Chyba za bardzo się przejmujesz tym, co mówią inni.

Jedyne, co sugerowałbym poprawić na twoich modułach, to połączenie tej bocznicy wojskowej ze szlakiem.
Ten tor jest tam dziwnie załamany. Powinien być normalny kawałek łuku.

Obrazek
manfred
Kontakt:

Mam nadzieję że już w przyszłym roku się pojawię. Tak zrozumiałem Leszka że to musi być odwzorowanie konkretnej stacji, szlaku a ja zrobiłem mix z różnych realnych miejsc. Miałem też wątpliwości co do rozgałęzień szlaku czy to może tak być. Jak się słucha Leszka ciągiem to można mieć pewien zamęt. Już jest dobrze.

Mam problem z semaforami jakie i jak umieścić .

Dzięki za uznanie.
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Post autor: Borczy »

manfred pisze: 04 lis 2024, 13:34 !. Odejście od toru głównego do magazynów trochę daleko od stacji o 3 skrzynki 60 cm po łuku przez bramę kolejową (wz. toruński)
2. same magazyny w połączniu z Fortem i koszarami a potem rampa wyładowcza
3. Przystanek na jednotorowej linii.

Nie mam wielkiego doświadczenia a trochę rzuciłem się na szeroką wodę modelarstwa realizując marzenia z dzieciństwa a chciałbym aby to jakoś wyglądało i można był wystąpić wreszcie na Zlotach i pojeździć.
Zapytam podobnie jak Tadek - o co Tobie chodzi :P ?. Moim skromnym zdaniem moduły są świetne i fajnie byłoby zobaczyć je na żywo na imprezie.
manfred
Kontakt:

gdzie na poniższym zdjęciu umieścić semafory jeśli są potrzebne?
manfred
Kontakt:

To też był powód czy jest realistycznie rozdzielenie linii jednotorowej na dwa kierunki
IMG_20241104_134107.jpg
dalej do magazynów i przystanku
To rzut na całość stacja w kawałkach jeszcze muszę trochę uprościć na dwóch skrzynkach (widać po śladach)
Załączniki
IMG_20241104_134126.jpg
IMG_20241104_134120.jpg
IMG_20241104_134154.jpg
IMG_20241104_134241.jpg
IMG_20241104_134251.jpg
IMG_20241104_134300.jpg
IMG_20241104_134350.jpg
manfred
Kontakt:

!. Odejście od toru głównego do magazynów trochę daleko od stacji o 3 skrzynki 60 cm po łuku przez bramę kolejową (wz. toruński)
2. same magazyny w połączniu z Fortem i koszarami a potem rampa wyładowcza
3. Przystanek na jednotorowej linii.

Nie mam wielkiego doświadczenia a trochę rzuciłem się na szeroką wodę modelarstwa realizując marzenia z dzieciństwa a chciałbym aby to jakoś wyglądało i można był wystąpić wreszcie na Zlotach i pojeździć.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

manfred pisze: 04 lis 2024, 13:04Chodzi mnie np. o taki moduł
No to teraz odpowiedz, co ci zrobiło taki mętlik w głowie?
Co jest wg ciebie w tym module aż tak nierealistycznego, że zacząłeś się zastanawiać, jak się go pozbyć i zacząć od nowa?
manfred
Kontakt:

Od jednotorowej linii odejście do magazynów wojskowych i starego fortu. Wzorowane na różnych bocznicach z magazynami i fortach toruńskich. Taki akcent militarny bo lubię te klimaty z możliwością postoju PzTrWg16 i innego pociągu pancernego który buduję a także pojazdów wojskowych (czołgi samochody lata PRL i możliwością zastosowania w II ep. Niemcy.

Dlatego pytałem o realistyczne modelarstwo. Tory są przejezdne, manewry na tym module przetestowane. Obok magazynów jest przystanek osobowy na linii jednotorowej z możliwością doczepienia dalszych skrzynek jak kiedyś wreszcie uda mnie się przyjechać na TTzlot. Oczywiście wszystko jeszcze trzeba dopracować w szczegółach i nie wiem czy wskazany jest ze strony przystanku semafor przed rozjazdem.

Skrzynki mają 600mm,600mm,900mm,600mm
manfred
Kontakt:

Chodzi mnie np. o taki moduł (zdjęcia umieszczałem już dawno ale były zbyt małe może te będą lepsze:
Załączniki
IMG_20241025_190429.jpg
IMG_20241025_190440.jpg
IMG_20241025_190457.jpg
IMG_20241025_190712.jpg
IMG_20241025_190720.jpg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”