TT-Cad na Win10

Wszystko nt. naszego podstawowego programu do projektowania układów torowych.

Moderator: mod-TT-Cad

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
michuchu
Kontakt:

Re: TT-Cad na Win10

Post autor: michuchu »

T_Domagalski pisze: 25 wrz 2024, 15:20 Ktoś z Was w ogóle jeszcze pamięta/używa TT-Cada?
Bardzo dobrze pamiętam program i gdybym go miał, to bym używał.
Używanie emulatorów jest upierdliwe i nie wszyscy potrafią taki emulator skonfigurować.
Inne programy są płatne (np. Scarm) albo do użytku w ograniczonym zakresie.
TT-Cad 1.4 był darmowy (chociaż nie do końca - warunkiem było wysłanie kartki pocztowej do autora :) ) i gdyby taki pozostał, to chętni by się znaleźli.
Fajną opcją w programie było tworzenie własnych odcinków torowych.
zibi33
Kontakt:

Post autor: zibi33 »

A w jakim środowisku był pisany TTCad ? C++ , Delphi, Java etc ??

Bardzo fajny programik, wbrew pozorom takie małe programy używam do dzisiaj, kilkanaście lat temu w Delphi napisałem sobie programik do obliczania i dobierania układów elektronicznych w spawarkach, obliczanie uzwojeń itp. Używam go do dzisiaj na starym komputerze z XP :D

Mam tam również TTCada :D
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

Adamczewski pisze: 26 wrz 2024, 11:07...dla nowych procesorów Apple (M1, M2 itd, to są właściwie procesory ARM) można zainstalować tylko wersję Windowsa 10 również tylko dla ARM. Niby są inne maszyny, ale płatne...
Musiałbyś wyposażyć się w emulator x86 (np. DosBox https://www.dosbox.com/information.php?page=0), na nim zainstalować Win 3.1 lub 95, a na nim uruchomić TT-Cada.
Wiem, dużo zabawy.... :roll:
Awatar użytkownika
Adamczewski
Kontakt:

Post autor: Adamczewski »

ArturSchŁ pisze: 26 wrz 2024, 07:18
@MonsterSale: nie jestem fanem robaczywego jabłka i ten niszowy OS jest dla mnie całkowicie nieznany: czy jest w nim emulator x86 dla wersji 16/32b ?? ...jako zamiennik dla MV. Jeśli taki znajdziesz to dalej, wg. instrukcji, powinno Ci się udać odpalić TT-Cada.
To trochę skomplikowane, zależy jakiego sprzętu się używa. Próbowałem ostatnio darmowego VM Player, jednak dla nowych procesorów Apple (M1, M2 itd, to są właściwie procesory ARM) można zainstalować tylko wersję Windowsa 10 również tylko dla ARM. Niby są inne maszyny, ale płatne, nawet nie chciało mi się zagłębiać dalej w temat. Na starszych urządzeniach, tj. oferowanych jakieś 3 - 4 lata wstecz, z procesorami Intela, można było równolegle zainstalować Windowsa bez VM.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

ArturSchŁ pisze: 26 wrz 2024, 07:18...ten niszowy OS...
W obecnych czasach wieloplatformowośc uzyskuje się w taki sposób, że pisze się aplikację natywną pod Linux/Unix, a następnie portuje się ją na pozostałe "niszowe" systemy, np. Windows czy OS. :lol:
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

T_Domagalski pisze: 25 wrz 2024, 20:28Dla takich pasjonatów jest maszyna wirtualna z WinXP ...
To może po prostu zamieść instrukcję, krok po kroku, jak na Win10/11 zainstalować MV i na niej TT-Cad'a, pamiętając, że grupa docelowa tej instrukcji to nie IT. :P
Tym bardziej, że proces testowania i debugowania nowego softu, przy małej ilości testerów, jest mocno czasochłonny i uciążliwy.

@MonsterSale: nie jestem fanem robaczywego jabłka i ten niszowy OS jest dla mnie całkowicie nieznany: czy jest w nim emulator x86 dla wersji 16/32b ?? ...jako zamiennik dla MV. Jeśli taki znajdziesz to dalej, wg. instrukcji, powinno Ci się udać odpalić TT-Cada.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

ArturSchŁ pisze: 25 wrz 2024, 17:21Jest sentyment do starych rozwiązań. Ludzie dziś piszą np. na Commodore64, to czemu nie TT-Cad ?
Dla takich pasjonatów jest maszyna wirtualna z WinXP albo emulator DosBOX z Windows 3.1. :P
Na nich można wciąż korzystać z TT-Cada w dotychczasowej, 16-bitowej wersji. :lol:
Będzie to na pewno sztuka dla sztuki, bo rzeczywiście współczesne appki umożliwiają dużo (osobiście używam SCARMa).
Hmm... No to raczej mnie nie zachęciłeś... Ale dzięki za szczerość.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

T_Domagalski pisze: 25 wrz 2024, 15:20Zastanawiam się jednak, czy jest jakikolwiek sens tworzenia takiej nowej, 64-bitowej wersji TT-Cada w sytuacji, gdy na rynku jest już sporo innych programów do projektowania makiet, dużo bardziej rozbudowanych, a nawet pracujących w 3D.
Jest sentyment do starych rozwiązań. Ludzie dziś piszą np. na Commodore64, to czemu nie TT-Cad ?
Będzie to na pewno sztuka dla sztuki, bo rzeczywiście współczesne appki umożliwiają dużo (osobiście używam SCARMa).
Jeśli jednak wersja 64-bit komuś sprawi radość....
:P

Trzymam kciuki za projekt.
:mrgreen:
Awatar użytkownika
MonsterSale
Kontakt:

Post autor: MonsterSale »

T_Domagalski pisze: 25 wrz 2024, 15:20Ktoś z Was w ogóle jeszcze pamięta/używa TT-Cada?
Jeśli zrobisz wersję na macOS, to ja chętnie.
Awatar użytkownika
Adamczewski
Kontakt:

Post autor: Adamczewski »

T_Domagalski pisze: 25 wrz 2024, 15:20 Ktoś z Was w ogóle jeszcze pamięta/używa TT-Cada?
Zabawne, bo od jakiegoś czasu myślę o postawieniu jakiegoś starego peceta z Windowsem XP żeby móc pobawić się starym softem. I właśnie o TT Cad przypomniałem sobie kilkanaście minut temu, zanim wszedłem na forum :) Jak najbardziej pamiętam ten program, spędziłem tam wiele godzin wymyślając wymarzone układy torowe bez ograniczeń.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Jak to mówią - nigdy nie mów nigdy. :lol:
Otóż przeglądając zawartość starych, przeznaczonych do utylizacji dysków IDE odnalazłem pliki źródłowe TT-Cad'a! :shock:
Oczywiście nie da się ich skompilować pod 64-bitowy system, ale przynajmniej możliwy jest wgląd w algorytmy programu i jego struktury danych. Na ich podstawie istniałaby możliwość napisania TT-Cada od nowa.

Zastanawiam się jednak, czy jest jakikolwiek sens tworzenia takiej nowej, 64-bitowej wersji TT-Cada w sytuacji, gdy na rynku jest już sporo innych programów do projektowania makiet, dużo bardziej rozbudowanych, a nawet pracujących w 3D.

Ktoś z Was w ogóle jeszcze pamięta/używa TT-Cada?
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

michuchu pisze:Dlatego, może znajdziesz trochę chęci, żeby dostosować go do systemów 64 bitowych?
Nie ma szans.
Po pierwsze, nie mam już jego źródeł. W ciągu tych 24 lat poginęły mi dyski i stare backupy. Po drugie, żaden współczesny kompilator już by tego nie skompilował. Architektura programów 32- i 64-bitowych wygląda zupełnie inaczej.
Dziś trzeba by napisać ten program zupełnie od początku. Najlepiej jako aplikacja wieloplatformowa Windows/Linux.
Awatar użytkownika
michuchu
Kontakt:

Post autor: michuchu »

T_Domagalski pisze:Jestem niesamowicie zdziwiony, ze po tylu latach ten program jeszcze znajduje amatorów... :mrgreen:
Tu nie ma co się dziwić. Program jest po prostu dobry.
Dlatego, może znajdziesz trochę chęci, żeby dostosować go do systemów 64 bitowych? Wówczas znalazłby jeszcze więcej amatorów.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Jako autor TT-Cad'a odpowiadam - to jest program pisany jeszcze pod Windows 3.1, czyli jest to program 16-bitowy. :P
TT-Cad działa pod XP 32-bit tylko dlatego, że system ten ma w sobie wbudowany "emulator" jądra 16-bitowego (wow.exe). Pozwalał on m.in. uruchamiać aplikacje pisane pod Windows 95.
Pod żadnym nowszym systemem TT-Cad działał nie będzie...

P.S.
Jestem niesamowicie zdziwiony, ze po tylu latach ten program jeszcze znajduje amatorów... :mrgreen:
ArturoW
Kontakt:

Post autor: ArturoW »

ja rysowałem swoją makietę w RailModeller Pro
polecam, super obsługa i bardzo bogate biblioteki,
chyb wszystkie możliwe skale:
Z, N, TT, H0, 0, 1, wąskotorówki i inne

dla TT mamy tory Kuehna otraz Tilliga modelowe, rurkowe, betungsy i własne
nawet obrotnica jest...
projektuje się na zasadzie układania klocków lego - wybiera się z katalogu gotowe elementy

program w Appstore kosztuje chyba~20 Euro

jest tez wersja darmowa (okrojona) "express"
ODPOWIEDZ

Wróć do „TT-Cad”