Przyklejanie pojazdów do makiety
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
- Borczy
- Kontakt:
Re: Przyklejanie pojazdów do makiety
Alternatywa dla Microscale - Ultra Glue też jest do elementów przeźroczystych - producent AMMO
-
- Kontakt:
Wspaniale. Spróbuję tego specyfiku. Z opisu, spełnia wszystkie moje oczekiwania. Dziękuję za podpowiedź.womo pisze: ↑27 cze 2024, 16:18 Ja tam wszystko kleje ostatnio klearem. Jed dobry na szyby ale i do mocowania modeli. Dolne trabanty są nim przyklejone. Kleje nim liny skrzynki krzaczki do podłoża. Czasami tez modele ktore bede byc może musiał rozkleić. Jest przezroczysty. Nie wchodzi z niczym w reakcje. Polecam
- Ciora
- Kontakt:
Eee, to już nie jest Polska wczesnych lat 90-tych, gdy auta były masowo kradzione i jechały na wschódNajczęstszym powodem mocowania jest zabezpieczenie auta przed kradzieżą …

Maciej
- womo
- Kontakt:
Ja tam wszystko kleje ostatnio klearem. Jed dobry na szyby ale i do mocowania modeli. Dolne trabanty są nim przyklejone. Kleje nim liny skrzynki krzaczki do podłoża. Czasami tez modele ktore bede byc może musiał rozkleić. Jest przezroczysty. Nie wchodzi z niczym w reakcje. Polecam
- NemoTT
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Auta są jednym z elementów dekoracyjnych makiety. Jeśli prezentujemy np. budynek dworca, obok znajduje się parking czy ulica, przydadzą się dwa, trzy samochody aby zobrazować "życie na makiecie". Dodajemy w ten sposób realizmu.
A czemu chcę mocować auta na makiecie?
Makieta modułowa, z założenia, do prezentowania jej na wystawach, pokazach, zlotach modelarskich, sporą ilość czasu spędza w skrzyniach, kanapkach czy w transporcie. Aby nie ustawiać za każdym razem pojazdów w tych samych miejscach, można przymocować je, tak jak budynki, drzewa, czy inne elementy krajobrazu.
A czemu chcę mocować auta na makiecie?
Makieta modułowa, z założenia, do prezentowania jej na wystawach, pokazach, zlotach modelarskich, sporą ilość czasu spędza w skrzyniach, kanapkach czy w transporcie. Aby nie ustawiać za każdym razem pojazdów w tych samych miejscach, można przymocować je, tak jak budynki, drzewa, czy inne elementy krajobrazu.
- NemoTT
- Kontakt:
T_Domagalski pisze: ↑27 cze 2024, 09:53Najczęstszym powodem mocowania jest zabezpieczenie auta przed kradzieżą lub spadnięciem z modułu w trakcie zlottów lub imprez z publicznością.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
- NemoTT
- Kontakt:
Z ciekawości, czemu chcesz mocować auta do makiety? Na mojej stoją (tzn jadąMarsal pisze: ↑27 cze 2024, 07:47 Cześć,
chciałem zapytać o techniki przymocowania pojazdów do makiety np. samochodów do ulicy, parkingu itd.
Jaki klej użyć, aby nie rozpuścić opon w przypadku modeli Herpy? Myślę, że najlepiej coś o żelowej konsystencji, co nawet po wyschnięciu pozostaje elastyczne. Mocowanie w 4 punktach, na styku kół z podłożem. Ważne też aby klej nie rozpłynął się po powierzchni drogi na makiecie.
PS. do mocowania modeli pojazdów na wagonach np. Eszelony, używa się masy maskującej (tej od malowania aerografem) przytrzymuje model i nie pozostawia tłustych śladów. Kulka masy między podwozie pojazdu a pokład wagonu.

- drlukasz
- Kontakt:
Masy mocującej w formie plasteliny. Są też czarne, więc ich nie będzie widać na kołach. Albo i zwykłej plasteliny.
-
- Kontakt:
Przyklejanie pojazdów do makiety
Cześć,
chciałem zapytać o techniki przymocowania pojazdów do makiety np. samochodów do ulicy, parkingu itd.
Jaki klej użyć, aby nie rozpuścić opon w przypadku modeli Herpy? Myślę, że najlepiej coś o żelowej konsystencji, co nawet po wyschnięciu pozostaje elastyczne. Mocowanie w 4 punktach, na styku kół z podłożem. Ważne też aby klej nie rozpłynął się po powierzchni drogi na makiecie.
PS. do mocowania modeli pojazdów na wagonach np. Eszelony, używa się masy maskującej (tej od malowania aerografem) przytrzymuje model i nie pozostawia tłustych śladów. Kulka masy między podwozie pojazdu a pokład wagonu.