Silnik do Gützolda BR 24 (73100)

Konserwacja i naprawy, części zamienne itd Przeróbki taboru.

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MonsterSale
Kontakt:

Re: Silnik do Gützolda BR 24 (73100)

Post autor: MonsterSale »

Dzieki! Spojrzałem i zamówiłem przez Makieciarza
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Post autor: wlodar »

Silnik jest w tendrze (nie mam tej lokomotywy - czekam na wznowienie)? Dopóki nie będziesz wiedział jak ten silnik wygląda, jaki jest jego typ / producent nie będziesz wiedział czego szukać. Czy jest tam jakaś instrukcja, a w niej wykaz części? Trudno coś znaleźć, gdy się nie wie czego szuka. :P
A jesteś pewien że problem jest z silnikiem a nie z czymś innym? Jak ogólnie ta lokomotywa się sprawowała? Pytam, bo sam czekam aż ją wznowią.
Awatar użytkownika
MonsterSale
Kontakt:

Dlatego bardziej się rozglądam za zamiennikiem silnika ale nie mam pojęcia wg czego szukać. Na razie nie rozbierałem tendra
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Z pewnością problem jest ze źródłem, a nie ze sklepem. BR41 Fischera miała dostępna być pod koniec zeszłego roku i nadal jej nie ma. Podobnie z BR24 Gützolda. Obie od długiego czasu mają status "na zamówienie". Zamówiłem i to by było na tyle.
https://fischer-modell.de/Modelle/Spur- ... R-24-3710/
https://fischer-modell.de/Modelle/Spur- ... R-41-Reko/
Awatar użytkownika
MonsterSale
Kontakt:

Napisałem do nich, ale wiele się po nich nie spodziewam. Części dodatkowe do niego (73100-73) ściągają mi już pół roku i nadal nic.
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

BR24 figuruje na stronie Modelmanii https://www.modelmania.eu/73100-br-2437 ... ,2644,2893 w dziale części serwisowych, proponuję więc napisać do nich maila z zapytaniem czy mogą Ci sprowadzić silnik (mimo, że nie ma go na ich stronie). Modelmania nie raz już po moim zamówieniu dodawała do strony artykuły których wcześniej tam nie było (np sterownik do tarczy świetlnej Viessmanna). Jeśli masz instrukcję, to możesz sprawdzić, czy jest w niej lista części zamiennych. Mając konkretny numer artykułu (silnik) łatwiej byłoby im (Modelmanii) rozmawiać z producentem. Ew. jeśli na silniku napisany jest jego typ, to możesz go spróbować poszukać samodzielnie przez google. Można też spróbować się dowiedzieć (choć nie wiem jak) kto jest dystrybutorem Gützolda na Polskę (jeśli taki dystrybutor istnieje (Tilliga np. dystrybuuje AMC)) i spróbować skontaktować z dystrybutorem, choć najperw zacząłbym od Modelmanii. To tyle co mi przyszło do głowy.
Awatar użytkownika
MonsterSale
Kontakt:

Silnik do Gützolda BR 24 (73100)

Ma ktoś pomysł gdzie kupić oryginalny silnik do BR 24 lub jakiś zamiennik?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Naprawy/przeróbki taboru”