W końcu doczekałem się cyfrowego zestawu startowego Hornby TT1001TXSM.
Parowóz wyposażony jest w dekoder dźwiękowy z możliwością bezpośredniego sterowania z telefonu/tabletu poprzez Bluetooth. Można też stosować „zwykłe” sterowanie DCC z centralką podłączoną do torów.
Osobiście nigdy nie używałem sterowania "telefonicznego" typu Roco Z21, a wręcz go unikałem

. W końcu przyszedł czas na spróbowanie czegoś nowego. Cała elektryka składa się tylko z małego zasilacza 15V/15W, wkładanego do gniazdka i podłączanego do torów. Uwaga: trzeba dokupić sobie przejściówkę z angielskich wtyczek 230V.
Aktywacja lokomotywy i załadowanie dźwięków zajmuje kilkanaście minut. Jest to operacja jednorazowa. Trzeba się zalogować do strony Hornby, włączyć WiFi i Blutooth. W trakcie transmisji danych do telefonu po wifi, instrukcja zaleca nie używać w tym czasie żadnych innych aplikacji na telefonie, bo transmisja może zostać przerwana. To zajmuje ok. 15 minut. Potem następuje załadowanie profilu do lokomotywy. U mnie wszystko poszło bezproblemowo (na szczęście!) i już mogłem jeździć

.
Domyślny adres DCC to 3, ale można go zmienić, jak w zwyczajnym DCC.
Jeśli chcemy zmienić sterowanie z Bluetooth na „szynowe”, to wystarczy przełączyć to na ekranie telefonu (jeszcze nie testowałem).
Z ciekawostek, wśród klawiszy funkcyjnych z różnymi dźwiękami jest „De-Coupling”, ale to nie odgłos rozprzęgania, a krótki ruch parowozu do przodu ok 1 cm. To ułatwia odczepianie wagonów bez konieczności popychania palcem