wicy pisze: ↑17 paź 2022, 16:34... ciekawi mnie czy w innych programach np. FreeCAD, OnShape jest taka opcja: ...
Niestety nie da się wykonać takiego powiązania do całego projektu. Aczkolwiek w jednym rysunku po zmianie wymiaru całość jest dopasowywana. Ma to związek z tym że po zmianie jednego parametru z wymiarem o ile nie jest on zależny od innego rysunku musi powstać więź wymiarowa, ale sam program informuje nas o takiej zależności i można to z łatwością poprawić. Sketchup niestety ma jedna ogromną wadę, problem z idealnym wymiarowaniem oraz przenoszeniem projektu do innego formatu stl. dxf. itp ale za to jest bardzo prosty w obsłudze (oczywiście mogę się mylić gdyż tylko chwilkę się nim zajmowałem) , ja osobiście polecam FreeCada - to jak na razie jedyny darmowy program który jest na tyle rozbudowany że można rysować i drukować dokładnie w skali. Sam program ma o wiele więcej do zaoferowania ale to już niestety wyższa szkoła

np: definiowanie makr, pakiet arch - architektura, możliwość sprawdzania elementów mechanicznych w ruchu ( to niestety jest już wyższy poziom projektowania ). Oczywiście ma kilka wad które czasami człowieka denerwują, no ale nie ma złotego środka

Na zdjęciach widać projekt obudowy do miernika elektronicznego oraz projekt wagonika w którym koła ( udostępnione przez kolegę z forum

) oraz zbiorniki są jako osobne elementy które można wykorzystać w każdym projekcie. Są scalone i nie da się ich edytować - oczywiście wersja edytowalna również jest zapisana.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.