Marecki pisze: ↑06 sty 2022, 16:06
Kolego już od jakiegoś czasu w zestawach znajduje się nasz autorski mechanizm KKS, który montujemy już wszędzie. Jest on wykonany w całości z metalu - KLIK
Jest on bardzo płaski i nie ma żadnej kolizji z wózkiem. Jego najnowsza wersja była projektowana aby mijac się z kołami wózków wagonowych. Od strony wózka ma wcięcie i grubość 0,8mm. Dzięki temu, ze jest metalowy jest mały i wytrzymały.
Bardzo ciekawe, bo we wszystkich zestawach SM42 jakie mi przysłaliście było żywiczne "coś" zamiast "autorskiego metalowego elementu". Czy element ze zdjęcia poniżej wygląda na metalowy? Gdybym dostał od Was poprawne elementy nie szukałbym innego rozwiązania. Metalowe są tylko w instrukcji i to nie wszędzie.
To żywiczne "coś" było zmodyfikowaną wersją KKS z V100. Wypuściliśmy dwie serie tj 60 sztuk z tym KKS i nie było problemów.
Zauważyliśmy jednak, że nie każdy sobie z tym poradził stąd pomysł dodania do zestawów wersji odlewanej z metalu.
daraśekp pisze: ↑06 sty 2022, 16:52
Ja wykorzystałem pomysł tydziała, wycinając część kks z dawcy. Działa rewelka. Z tymi badziewiami też miałem problem. Z kolei te odlewane były ponoć dostępne za dodatkową opłatą...
Pomysł Tydziala był jakby naszą koncepcją z początków produkcji jeszcze metalowych wersji SM42.
Zgadza się, metalowe KKSy były za dopłatą gdy do zestawów poszły odlewane.
Wiele firm produkujących modele z żywicy wykorzystuje odlewane z niej KKS. Przykro mi, że niektórzy sobie z tym nie poradzili.
Podkreślam, że właśnie to było powodem zmiany koncepcji i zamiany tych odlewanych z żywicy elementów na metalowe.
Pisał, że są dwa takie same skrzydła, a nie, że klamki są po niewłaściwej stronie.