Semafor świetlny pod zwrotnice

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Semafor świetlny pod zwrotnice

Post autor: ArturSchŁ »

d23adas pisze:... nie wiem nawet czy jest sprawny
Zakładam, że jest to bimetaliczny 08420.

Sprawdzamy czy nie jest uszkodzone uzwojenie grzejne (spirala oporowa) -> wystarczy połączyć jak na rysunku TU i sprawdzić czy działa (prościej to się chyba nie da :) )
Pokręcając wystającą sróbką powodujemy rozłączenie styków (czuć pod ręką, że sróbka jest luźna) cofamy prawie do momentu aż czujemy że jest opór => styk jest zamknięty - lekko cofamy by był otwarty. teraz załączamy zasilanie; prąd przez loka powinien powodować nagrzewanie (zapach, ciepło ..wąchamy) aż do momentu gdy bimetal się wygnie i styki się połączą - loka ruszy.

Jeśli takiego zachowania nie obserwujemy, a tylko poprzez wkręcanie /wykręcanie sróbki uzyskujemy jazdę/zatrzymanie loka to prawdopodobnie uzwojenie jest uszkodzone i cały układ nadaje się do kosza....
d23adas
Kontakt:

Post autor: d23adas »

jeszcze raz proszę o pomoc
kupiłem wyłącznik czasowy taki jak na zdjęciu w katalogu co mi go pokazałeś i nie potrafię podłączyć szlabanów. nie wiem nawet czy jest sprawny bo kupiłem używany i nie sprawdzany. Może macie jakiś schemat takiego podłączenia? a może niech ktoś mi taki narysuje? będę wdzięczny. na schemacie w katalogu jest podlaczenie z przekaźnikiem bistabilnym co jest bardziej dla mnie zrozumiałe, a czy bez przekaźnika da sie to podłączyć?
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

d23adas pisze: - czy jeden przekaznik do obslugi jednego semaforu i zwrotnicy
..no tak, chyba, że masz np dwa rozjazdy zespolone (zjazd na żeberko itp.) i mają działać synchronicznie,
d23adas pisze: - do czego sluzy suwak na przekazniku
a jak zabraknie prądu to sobie przestawisz :mrgreen: Prawdopodobnie do tego, by na początku (1-szy krok) zesynchronizować rozjazd ze semaforem, później już powinny chodzić synchronicznie,
d23adas pisze: - zasilanie szlabanow i przelacznika czasowego pod 12V stalego?
o ile mi wiadomo to wszystkie układy automatyki chodzą na 16 V ~. Jedynie wyłącznik czasowy, zbudowany na bimetalu (BTTB) może działać na AC jak i DC. TU masz rysunek gdzie działa właśnie na stałym prądzie.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2006, 17:59 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
d23adas
Kontakt:

dzieki! pomoc mi sie przydala. schematy znalazlem i sa nawet proste ale.. jak zawsze to ale :) szkoda ze nie znam tego jezyka bo nawet nie wiem co to za jezyk :) zakupilem wylacznik czasowy i przekaznik bistabilny lecz nie wiem dokladnie paru rzeczy.
- czy jeden przekaznik do obslugi jednego semaforu i zwrotnicy
- do czego sluzy suwak na przekazniku
- zasilanie szlabanow i przelacznika czasowego pod 12V stalego?
ps. fajna stronka i plany. szkoda ze wczesniej nie znalazlem bo moja makieta by inaczej wygladala. na szczescie jest to makieta "treningowa" na zapoznanie sie z tt-ka. kolejna bedzie juz ze tak powiem bardziej zaawansowana jak sie naucze co sie z czym je.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: semafor świetlny pod zwrotnice

d23adas pisze:... naped zwrotnicy tillig standard. ma ona co prawda dwa wyjscia z drugiej strony
Napęd zwrotnicy ?? Są tylko 3 kabelki do sterowania mechanizmem, nie ma wyjść, takie były w napędach BTTB.
d23adas pisze:... zwrotnice przelacza sie klawiaturka przerywanie ... klawisz w gore to semafor swieci
Tak. Wystarczy do klawiatury sterującej napędami dodać (równolegle ze zwrotnicą) przekaźnik bistabilby i gdy IMPULSOWO sterujemy napędem to przy okazji przerzucany jest przekaźnik, którego styki wyjściowe załączają odpowiednio sygnały.
d23adas pisze:czy wystarczy mi przelacznik czasowy do opuszczania szlabanow?
TU znajdziesz opisy (BTTB) takiego układu, generalnie potrzebne są 2 czujki pociągu (przed i po przejeździe, bo pociągi mogą nadjeżdżać z obu stron) i układ czasowy. Podobny układ automatyki na modelowych (ale wstrzymanie pociągu) mamy TU.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2006, 07:47 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 3 razy.
d23adas
Kontakt:

Semafor świetlny pod zwrotnice

witam
to moja pierwsza proba sil z makieta i nie wiem jak podlaczyc semafor swietlny pod naped zwrotnicy tillig standard. ma ona co prawda dwa wyjscia z drugiej strony ale zwrotnice przelacza sie klawiaturka przerywanie bo jak sie da klawisz w gore to semafor swieci ale boje sie spalic naped zwrotnicy. czy potrzebny jest mi jakis sterownik? bez sensu jest sterowac semaforami z osobna klawiaturka a jestem zielony w tym temacie bo od niedawna zaczalem nauki. i czy wystarczy mi przelacznik czasowy do opuszczania szlabanow?
Ostatnio zmieniony 23 lis 2006, 16:24 przez d23adas, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”