Krzysztof Szymański 
23 maja 2021, 15:28 napisał w grupie
Techniki Modelarstwa Kolejowego @FB:
"Powstają kolejne malowania szynobusów. Dziś sporo zrobione. W ostatnim malowaniu zrobiłem kolejne budy SA106 i SA135. Na jutro została ostatnia S132."
Krzysztof Szymański 
24 maja 2021, 21:48 napisał w grupie
Techniki Modelarstwa Kolejowego @FB:
"Dziś pomalowałem SA132 w barwach woj. Dolnośląskiego."
Krzysztof Szymański @Łukasz Kinka nikt się nie chciał podjąć wyprodukowania
Mario Znttk @Krzysztof Szymański Krzyś sprawa jest bardziej skomplikowana od strony prawnej. Najpierw ktoś musi dać zgodę, aby model mógł się ukazać. Zawiły temat.
Krzysztof Szymański @Mario Znttk czyli Pesa ma wydać zgodę na produkcje modeli ?
Mario Znttk @Krzysztof Szymański Tak, PESA musi dać zgodę na wykorzystanie wizerunku, nie inaczej. Ludzie myślą, że taki producent modeli to sobie bierze miarkę i idzie na tory, mierzy wagon czy loka i robi model, ale tak to nie działa. Musi być zgoda producenta lokomotywy, przewoźnika itd..... inaczej nic nie powstanie, a wiem bo sam w tym siedzę, min. projekt PCC i trax.
Krzysztof Szymański @Mario Znttk czyli dotyczy to wszystkiego nawet małych śrubek firmowanych z logo firmy, nie można użyć do montażu w innym pojeździe. A z drugiej strony jeżeli zrobię model podobny do oryginału i okleję go logo firmy to już jest reklama
Mario Znttk @Krzysztof Szymański Nie Krzysztof, nie tak, jesteś w błędzie, nie wolno Ci wykorzystywać logotypów firm bez ich zgody. Co śrubek to nie popadajmy w drobiazgi, bo mowa jest o całej np lokomotywie. Wszyscy myślą, że jak coś jeździ publicznie to można to robić, można na swoje potrzeby, jednostkowo ale nie masowo, na produkcję masową i powielanie potrzebujesz zgody właściciela, w takich przypadkach producenta, projektantów. Dziś wszystko posiada uwarunkowanie i obostrzenia prawne. Nie żyjemy w matrixe, od lat w Polsce obowiązuje prawo, które zabezpiecza producentów przed kopiowaniem, itd.
Krzysztof Szymański @Mario Znttk to wiem. Ale ja robię jednostkowo. I w całości nie kopiuje pojazdu. Pewne części i budowę podwozia zrobiłem sam. Dotyczy to tez wnętrza. I bardzo dużo części drobnych zrobiłem na swój patent.
(...)