Pierwszy plan makiety TT

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Re: Pierwszy plan makiety TT

Post autor: drlukasz »

Wachmistrz pisze: 28 sty 2021, 20:39 Nie odpowiedziałeś na pytanie dotyczące składu na odcinku z dwoma rozjazdami ? Dodam, że chcę zastosować wariant kolejki z DCC.

Konstrukcja rozjazdu (mówiąc o rozjazdach nie wymagających polaryzowania) czyli EW1 uniemożliwia wystąpienie zwarcia. Rozjazdy z polaryzacją - zwarcie może wystąpić jeśli przełożysz rozjazd ze stojącym na nim składem. System zasilania nie ma tu żadnego znaczenia.
Awatar użytkownika
Wachmistrz
Kontakt:

Post autor: Wachmistrz »

"Co do układu się nie wypowiadam bo to kwestia gustu.
Dziwne tylko stosowanie odcinków o różnych promieniach na jednej połówce owalu. Ja bym to "uporządkował" zamiast na siłę robić takie wstawki z różnymi promieniami. Można też użyć flexów."
Wiadomo, każdy składa "tort-a" jak uważa. Chciałem uzyskać efekt poruszania się składów po różnych owalach, Fakt ! jest na razie "nadziobane" z kawałków o różnym promieniu na jednej połówce, bo ciągle się uczę, a chciałbym ogarnąć na razie jakiś plan aby kupić
na początek choć podstawowy zestaw szyn i w końcu położyć je na makiecie :-). FLEX to fajne rozwiązanie i zamierzam je stosować !
Nie odpowiedziałeś na pytanie dotyczące składu na odcinku z dwoma rozjazdami ? Dodam, że chcę zastosować wariant kolejki z DCC.

P.s. Ostatnio układałem tory na dywanie 50 lat temu :-). Moja makieta będzie miała MAX !!! 2,00 na 1,00 metr (a raczej jednak 1,80 x 1,00)
Pozdrawiam
Sławek
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

Post autor: wicy »

Wznoszenie torów możesz robić klikając ikonę z "h" na pasku menu. Pokażą się wtedy zera na końcach torów. Najeżdżając myszą, rolką możesz ustawiać podniesienie toru ponad poziom zero. Można też zaznaczyć kilka torów i zmieniać wysokość ostatniego odcinka - całość podniesi się pod skosem.

Co do układu się nie wypowiadam bo to kwestia gustu.
Dziwne tylko stosowanie odcinków o różnych promieniach na jednej połówce owalu. Ja bym to "uporządkował" zamiast na siłę robić takie wstawki z różnymi promieniami. Można też użyć flexów.
Awatar użytkownika
Wachmistrz
Kontakt:

Pierwszy plan makiety TT

Post autor: Wachmistrz »

Cześć,
Pierwszy mój projekt na forum. Dopiero zaczynam (jak nic się nie zmieni :-) 01.02.2021 kupuję zestaw startowy). Projekt ma kilka niedoróbek...ale myślę, że ta się to "naciągnąć" :-)
Tor po prawej stronie ma się wspinać na most (nie wiem jeszcze jak robić wzgórze na SCARM), a tor środkowy na dole makiety
ma być jednym z dwóch przy peronie na stacji. Stacja ma stać po wewnętrznej stronie owalu.
I właśnie !
Czy postawienie składu przy peronie na dwóch rozjazdach nie będzie powodowa jakiś zwarć ???

Liczę na życzliwe ale konstruktywne podpowiedzi na temat tego układu.

Pozdrawiam
Sławek
Załączniki
Dwa_mosty_1bb.jpg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”