Dekodery oświetlenia wagonów
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- Jacula
- Kontakt:
Re: Dekodery oświetlenia wagonów
Artur, dzięki. O tomi chodziło.
- MonsterSale
- Kontakt:
Hehe, tak myślałem
A czy coś może ktoś powiedzieć o płytkach Tilliga?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
A czy coś może ktoś powiedzieć o płytkach Tilliga?
-
- Kontakt:
Możesz w 6 wagonach ustawic ten sam adres i bedzie dzialac pod jednym guziczkiemMonsterSale pisze:Jak się ma ta listwa z oświetleniem tylnym od ESU z dekoderem do płytek Tilliga (za 1.5x tyle)?
Czy Tillig tez tam wkłada dekoder?
Płytki Tilliga wydają się skrojone dokładnie pod wagon podczas gdy ESU to taśma którą trzeba jakoś zamocować - na klej?
Jak się potem takim oświetleniem steruje? To jest osobny adres jak lokomotywa? Czyli jeśli mam pociąg z 6 wagonami, to lokomotywa zajmie 1 adres a wagony kolejne 6 i żeby włączyć światło trzeba sobie poskakać po adresach i je po kolei włączyć? Bo może wszystkie wagony mogą być na tym samym adresie co lokomotywa i reagować na instrukcje włączania światła lokomotywy?
- MonsterSale
- Kontakt:
Jak się ma ta listwa z oświetleniem tylnym od ESU z dekoderem do płytek Tilliga (za 1.5x tyle)?
Płytki Tilliga wydają się skrojone dokładnie pod wagon podczas gdy ESU to taśma którą trzeba jakoś zamocować - na klej?
Jak się potem takim oświetleniem steruje? To jest osobny adres jak lokomotywa? Czyli jeśli mam pociąg z 6 wagonami, to lokomotywa zajmie 1 adres a wagony kolejne 6 i żeby włączyć światło trzeba sobie poskakać po adresach i je po kolei włączyć? Bo może wszystkie wagony mogą być na tym samym adresie co lokomotywa i reagować na instrukcje włączania światła lokomotywy?
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
W zależności od rezystora, ilości i konfiguracji użytych LEDów.Jacula pisze:.. ten mostek graetza jakie powinien mieć parametry? Chodzi mi o ampery.
Prąd jednego LEDa może być rzędu 1-10 mA. Jeśli mamy w szereg 3 LEDy (sekcja z taśmy) to zwielokrotniamy tyle razy ile jest użytych sekcji (dwie, trzy).
Wychodzi jakieś 30 -50 mA ....
Proponuję mostek 100 mA lub o większym prądzie, np tu:
https://allegro.pl/oferta/mostek-graetz ... 8085179038
1A lub 1,5A będzie z dużym zapasem.
- Jacula
- Kontakt:
Artur, ten mostek graetza jakie powinien mieć parametry? Chodzi mi o ampery.... a dokładnie : taśma led (300 szt) za 74,50 -> 100 odcinków po ok. 8 groszy/szt. (dodatkowo graetz, rezystor i elektrolit).
J
-
- Kontakt:
Stosuje tantalowe kondensatory 8 szt po 100 [mF]
Bo tam gdzie je montuję jest mało miejsca i elektrolit nie wejdzie.
A jak napisałem na ile wyceniam swoją pracę to ktoś napisał, że dekoder Kuhn kosztuje podobnie jak mój...
Bo tam gdzie je montuję jest mało miejsca i elektrolit nie wejdzie.
A jak napisałem na ile wyceniam swoją pracę to ktoś napisał, że dekoder Kuhn kosztuje podobnie jak mój...
-
- Kontakt:
Pytałem się wcześniej jakie stosujesz (przez grzeczność) -brak odpowiedzi i nieważne ale nie wciskaj tutaj kitu
SMD 1000mF/25V 12.5mmx13.5mm,zwykłe 1000mF/25V 10mmx16mm i te nie wejdą
Mamy trochę ludzi na tym Forum co się "troszeczkę" znają więc bądź poważny co piszesz
a to co napisałem to nie złośliwość w stosunku do Twojej osoby a że obliczyłeś, że to ma kosztować tyle, a tyle to już Twoja sprawa.
SMD 1000mF/25V 12.5mmx13.5mm,zwykłe 1000mF/25V 10mmx16mm i te nie wejdą
Mamy trochę ludzi na tym Forum co się "troszeczkę" znają więc bądź poważny co piszesz
a to co napisałem to nie złośliwość w stosunku do Twojej osoby a że obliczyłeś, że to ma kosztować tyle, a tyle to już Twoja sprawa.
-
- Kontakt:
Tak w dodatku są bardzo duże a w naszej skali nie ma na nie miejsca.
- tydzial
- Kontakt:
Gieniu nie napisał ale jak znam życie to te kondensator to tantalowe bo elektrolity to faktycznie grosze.
-
- Kontakt:
Chłopie sam zacząłeś tłumaczyć wysoką cenę produktu elementami w nim zawartymi a nie kosztem swojej pracy.
Napisałbyś kosztuje tyle i tyle bo tyle i tyle czasu poświeciłem.
Nikt by z tm nie dyskutował.
Ja zapytałem z czystej ciekawości co to za kondensator co tyle kosztuje?
Tyle w temacie
Za pewne kogo będzie stać a kto tak jak napisałeś będzie chciał iść na łatwiznę kupi od Ciebie produkt.
Pozdrawiam
EOT
Napisałbyś kosztuje tyle i tyle bo tyle i tyle czasu poświeciłem.
Nikt by z tm nie dyskutował.
Ja zapytałem z czystej ciekawości co to za kondensator co tyle kosztuje?
Tyle w temacie
Za pewne kogo będzie stać a kto tak jak napisałeś będzie chciał iść na łatwiznę kupi od Ciebie produkt.
Pozdrawiam
EOT
-
- Kontakt:
Dzięki Tadziu za zrozumienie, zapewne sam też borykasz się z takimi sytuacjami.
Każdy ma takie same możliwości ale większość nie nawet nie chce wykonać minimum aby spróbować tylko chce iść na łatwiznę aby ktoś mu to dał. I wtedy padają pytanie dla czego tak drogo i czemu tak długo musi na to czekać. Jakbyś robił na zapas i w dodatku nie miał nic innego do robienia poza tym.
A każdy z nas ma prywatne życie i nie zawsze może zrobić wszystko od razu.
Moje projekty na których bazuję są dostępne w internecie Twoją pracę też można wykonać bo też w necie znajdziesz potrzebne informacje a każdy z nas chętnie się podzieli swoim doświadczeniem i wiedzą gdy ktoś o to poprosi ale niektórym jeszcze to jest za mało.
Cóż tradycyjnie trzeba mieć do tych osób dystans, a normalni którzy potrafią docenić naszą pracę i tak się zgłoszą
W moim przypadku "tylko" wystarczy kupić stację lutowniczą programator do mikrokontolerów program do budowy płytek drukowanych i potrenować kilka godzin przy lutowaniu nauczyć się programować oraz obsługiwać program do budowy obwodów drukowanych i może sam budować dekodery co do Twojej branży to też musi się nauczyć lutować, malować, kształtować elementy z metalu i parę innych umiejętności o których nie wiem bo się tym nie zajmuje ale pewnie chętnie powiesz co trzeba jeszcze umieć aby budować lokomotywy.
Każdy ma takie same możliwości ale większość nie nawet nie chce wykonać minimum aby spróbować tylko chce iść na łatwiznę aby ktoś mu to dał. I wtedy padają pytanie dla czego tak drogo i czemu tak długo musi na to czekać. Jakbyś robił na zapas i w dodatku nie miał nic innego do robienia poza tym.
A każdy z nas ma prywatne życie i nie zawsze może zrobić wszystko od razu.
Moje projekty na których bazuję są dostępne w internecie Twoją pracę też można wykonać bo też w necie znajdziesz potrzebne informacje a każdy z nas chętnie się podzieli swoim doświadczeniem i wiedzą gdy ktoś o to poprosi ale niektórym jeszcze to jest za mało.
Cóż tradycyjnie trzeba mieć do tych osób dystans, a normalni którzy potrafią docenić naszą pracę i tak się zgłoszą
W moim przypadku "tylko" wystarczy kupić stację lutowniczą programator do mikrokontolerów program do budowy płytek drukowanych i potrenować kilka godzin przy lutowaniu nauczyć się programować oraz obsługiwać program do budowy obwodów drukowanych i może sam budować dekodery co do Twojej branży to też musi się nauczyć lutować, malować, kształtować elementy z metalu i parę innych umiejętności o których nie wiem bo się tym nie zajmuje ale pewnie chętnie powiesz co trzeba jeszcze umieć aby budować lokomotywy.
- tydzial
- Kontakt:
Tak tak Gieniu popieram w całej rozciągłości .Bo by chcieli za darmo a najlepiej jak byś im dopłacił żeby zechcieli wziąć.
-
- Kontakt:
Nie będę ciągnąc tego tematu bo zaraz ktoś mi linka wyśle, że np: na AliExpress są tańsze kondensatory. Taka jest cena jaką ustalam i koniec. Jak ktoś zamawia lokomotywę wykonaną z blach to nie płaci za nią tyle ile kosztują blachy tylko płaci za to więcej bo ten co buduje to liczy sobie czas jaki poświęci i swoje umiejętności jakie posiada i dzięki nim buduje lokomotywę.
Ja na tyle wyceniam swoją pracę i koniec. Jak ktoś twierdzi, że za drogo to niech sobie sam wykona go.
Tak samo ma się w kwestii budowy lokomotyw z blach jak mu za drogo to niech sam sobie złoży
Ja na tyle wyceniam swoją pracę i koniec. Jak ktoś twierdzi, że za drogo to niech sobie sam wykona go.
Tak samo ma się w kwestii budowy lokomotyw z blach jak mu za drogo to niech sam sobie złoży
-
- Kontakt:
A co to za kondensator co tyle kosztuje??
O ile płytka może być droga w pojedynczej produkcji to akurat kondensator powinien kosztować grosze.
O ile płytka może być droga w pojedynczej produkcji to akurat kondensator powinien kosztować grosze.