Doppelstockwagen sterowniczy 13796

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Doppelstockwagen sterowniczy 13796

Post autor: ArturSchŁ »

Cobrix pisze:Dlatego doppelstocki smigaja z ludmila lub 101.
Ale najładniej minty śmigają z Ludmiłą 02648 Obrazek, sprawdziliśmy : Obrazek vs. Obrazek
:mrgreen:
Ostatnio zmieniony 25 lis 2006, 18:53 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 2 razy.
Cobrix
Kontakt:

Post autor: Cobrix »

Tak - jest to skladzik mietowy.

Nic tak nie wkurza jak niepewnosc wiec wymontowalem dekoder z loka i wlozylem do wagonu i teraz wszystko gra. Dzieki za wyjasnienia faktycznie te dolne blaszki sluza do odbioru pradu.

Co do ciagnika.... to ja nie daze zbytnio do realizmu :oops: mam torta i kupuje raczej to co mi sie podoba niz realnie pod katem rzeczywistych skladow. Dlatego doppelstocki smigaja z ludmila lub 101.
ArJu
Kontakt:

Post autor: ArJu »

ArJu pisze:No brakuje jeszcze wagonu "Zug Cafe" (13792). Chyba, że zafundowałeś sobie miętowy zestaw.
W ramach autokorekty: z tytułu wątku wynika, że to miętowy skład. Przepraszam za zaśmiecanie, ale nie zwróciłem wcześniej uwagi na symbol zawarty w tytule.
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2008, 13:45 przez ArJu, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
ArTTur
ArJu
Kontakt:

Post autor: ArJu »

Cobrix pisze:I jeszcze pytanie o te blaszki na krancach plytki. Rozumiem ze sluza one do podlaczenia listew oswietleniowych?
Jak na mój gust to blaszki te służą do poboru prądu przez wagon. Na poniższych fotkach widać ułożenie płytki w wagonie oraz podwozie. Pamiętam, że jak źle złożyłem wagon, tzn. nie zapewniłem właściwego kontaktu, nie miałem oświetlenia w ogóle.
Obrazek Obrazek
Skladziki jest zlozony z 3 wagonow: sterujacy, 2 klasa i 1/2 klasa wiec bedzie to kompleksowa oferta.
No brakuje jeszcze wagonu "Zug Cafe" (13792). Chyba, że zafundowałeś sobie miętowy zestaw.
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2008, 13:45 przez ArJu, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
ArTTur
Awatar użytkownika
Gdyniak
Moderator
Kontakt:

Post autor: Gdyniak »

A co u Ciebie Arku robi za ciągnik tych wagonów - tak pytam z ciekawości :)
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

Przy braku dekodera rzeczywiście powinny się świecić zmiennie 2 czerwone i 3 żółte (przynajmniej ten w Radomiu tak się zachowywał) Napis podświetlony niezależnie od kierunku jazdy. a co do tych blaszek - raczej na pewno jest to oświetlenie (wyjście na oświetlenie). Popatrz na budowę listew oświetleniowych (str 174). Tam kabelki mają nawet specjalne złączki do tychże wąsów.
Cobrix
Kontakt:

Ze dekoder temu ma sluzyc to ja wiem. Chodzilo mi o to jak wagon sie zachowa gdy postawie go teraz na torach zasilanych DCC bez dekodera poniewaz takowego nie mam wolnego. Pytalem z pracy swiezo po otwarciu paczki :)

Dobilem teraz do chaty i postawilem juz sam. Po wyeliminowaniu przyczyny zwarcia ktore wagon powodowal (dziekujemy Ci Tillig) w sumie to nie wiem czy pala sie wszystkie diody czy tylko czerwone. Napis jest oswietlony , dwie czerwone swieca ekstra ale srodkowa biala chyba nie. Wydaje mi sie ze przy braku dekodera powinny wszystkie.

I jeszcze pytanie o te blaszki na krancach plytki. Rozumiem ze sluza one do podlaczenia listew oswietleniowych? Wagony jada w przyszlym tygodniu do Darka i juz wkrotce listwy do Doppelstockwagenow pojawia sie zapewne w ofercie Darka :) Skladziki jest zlozony z 3 wagonow: sterujacy, 2 klasa i 1/2 klasa wiec bedzie to kompleksowa oferta.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2008, 13:44 przez Cobrix, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

Już się dowiadywałem. Ten dekoder dobrze by było, jakbyś sprzęgł (te same adresy) z dekoderem lokomotywy prowadzącej skład (ten sam numer, co w ICE). Właśnie po to go tam ładujesz, by światło czołowe świeciło się zgodnie z kierunkiem jazdy.
Ostatnio zmieniony 24 lis 2006, 19:50 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.
Cobrix
Kontakt:

Doppelstockwagen sterowniczy 13796

Swieta w tym roku wczesniej :) i wlasnie odebralem zamowiony zestawik doppelstockwagenow na ktore chorowalem juz jakis czas.

Mam pytanko o wagon sterowniczy. W srodku jest gniazdo NEM651 na dekoder. Bede chcial go tam wstawic w pozniejszym czasie. Gniazdko jest osadzone na plytce z diodami z ktorej wychodza jakies blaszki (zrobie fotke wieczorem). 6 blaszek zmostkowane w dwie grupy po 3. Czy te blaszki to wyprowadzenie do listwy oswietleniowej ?

I drugie pytanie. Czy to oswietlenie ktore tam jest bedzie juz dzialalo czy dopiero po montazu dekodera? Jezeli juz to rozumiem ze poprawnie tylko w analogu a w przypadku DCC bedzie sie palilo i biale i czerwone ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”