Nietypowe pytanie

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Nietypowe pytanie

Post autor: ArturSchŁ »

Blue pisze:Jeśli o to pierwsze, to trzeba włożyć zaślepkę lub coś pozwierać.
O tym już była mowa wyżej ....
Blue pisze:... o ile w dekoderze nie zaprogramowano niemożności konwersji - domyślnie dekoder będzie działał przy sterowaniu analogowym
...tylko, że nie wszystkie dekodery mają możliwość alternatywnego zasilania ! Też o tym było już wyżej.
:)
Ostatnio zmieniony 23 lis 2006, 00:26 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 2 razy.
chf
Kontakt:

Post autor: chf »

Co do zaślepki to lokomotywy wyposażone fabrycznie w dekoder nie posiadają dołączonej zaślepki gdyż są zrobione z myślą ,że przyszły urzytkownik będzie używać dcc do jej sterowania.
Frankowski Krzysztof
Blue
Kontakt:

Post autor: Blue »

Nie bardzo rozumiem, o co dokładnie chodzi kol. vehabirowi - o wyciągaie dekodera czy o jeżdżenie bez systemu cyfrowego? Jeśli o to pierwsze, to trzeba włożyć zaślepkę lub coś pozwierać. Jeśli o to drugie - to o ile w dekoderze nie zaprogramowano niemożności konwersji - domyślnie dekoder będzie działał przy sterowaniu analogowym, więc jeździć można normalnie.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

Paweł Basiński pisze:Myślę że i tak zaraz się odezwie ;)
Jestem...
Paweł Basiński pisze:Oj od razu wydawać 244 złocisze ;)
Chcę wycofać wersję za tą kwotę (o ile mowa w ogóle o GbbKolejce) ze względu... na zerowy brak zainteresowania. Wszyscy którzy się bawią komputerem kupują wersję pełną...
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Nietypowe pytanie.

vehabir pisze:YY no tak, ale troche szkoda mi wydawać 244zł na oprogramowanie do dcc
Nie rozumiem JAKI Ty masz problem Obrazek

:arrow: > Czy z lokomotywy cyfrowej fabrycznie można wyjąc dekoder i czy będzie działała analogowa
czy
:arrow: > troche szkoda mi wydawać 244
.... ??
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

Oj od razu wydawać 244 złocisze ;)

Wersja przeznaczona do testowania ma pewne ograniczenia, ale nie wymaga ponoszenia kosztów - to jest dopiero potrzebne przy bardziej rozbudowanych układach torowych i większej ilości urządzeń cyfrowych ( http://www.forumtt.pl/viewtopic.php?t=324 ) nie podejrzewam, że aż tyle tego dobrodziejstwa posiadasz.

GbbSoft stworzył ten program aby propagować DDC i jak najbardziej należy z tego dobrodziejstwa korzystać :)

Myślę że i tak zaraz się odezwie ;)

Pozdrawiam
Paweł
vehabir
Kontakt:

Post autor: vehabir »

ArturSch pisze:A po co ?? Cyfrowe w TT robi Tillig - na Lenzach, które mają ZASILANIE ALTERNATYWNE -> stawiasz loka Digital na tory, zasilasz Fz1 ...i jedzie !!.
YY no tak, ale troche szkoda mi wydawać 244zł na oprogramowanie do dcc, a przynajmniej teraz, póki nie mam nie wiadomo jakich funduszy, ale później pomyślimy.
Ostatnio zmieniony 12 lis 2006, 10:27 przez vehabir, łącznie zmieniany 6 razy.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

vehabir pisze:Czy z lokomotywy cyfrowej fabrycznie można wyjąc dekoder i czy będzie działała analogowa
A po co ?? Cyfrowe w TT robi Tillig - na Lenzach, które mają ZASILANIE ALTERNATYWNE -> stawiasz loka Digital na tory, zasilasz Fz1 ...i jedzie !!
:mrgreen:
Cobrix pisze:Ty chcesz przywrocic sterowanie analogowe wiec musisz wyjac dekoder i wlozyc ta zaslepke.
Sęk w tym, że fabryczne digital nie mają ZAŚLEPKI !!
Ostatnio zmieniony 11 lis 2006, 21:40 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 2 razy.
Cobrix
Kontakt:

Post autor: Cobrix »

Stare loki robiono kiedy nikt jeszcze nie slyszal o DCC wiec nie sa one przygotowane pod montaz dekodera i trzeba to zrobic samemu.

Nowe loki ktore sa przygotowane pod dekoder zwykle maja (w przypadku porzadnych firm i nowych modeli) gniazda do montazu tak jak na tych zdjeciach. Wyjmuje sie "zaslepke" ktora sluzy do obslugi loka w analogu i wklada dekoder (wtyczki NEM651 lub NEM652) w miejsce tej zaslepki. Zaslepka laczy odpowiednie obwody (zasilanie z kol, oswietlenie -czasami posiada diody zeby zapewnic kierunkowsc swiatel). Jezeli przechodzimy na DCC wyjmujemy ta zaslepke i funkcje te realizuje dekoder.

Ty chcesz przywrocic sterowanie analogowe wiec musisz wyjac dekoder i wlozyc ta zaslepke. Ktos kto montowal dekoder najpier wyjal, wylamal, wymontowal to zaslepke i powienien ja miec. Bo chyba nie chcesz kupic nowego loka w wersji cyfrowej - po pierwsze taka wersja jest drozsza - po drugie nie jestem pewien czy w takim wypadku producent dostarcza ta "zaslepke" w komplecie.

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 11 lis 2006, 20:53 przez Cobrix, łącznie zmieniany 1 raz.
vehabir
Kontakt:

humm, nie dokońca to zrozumiałem ;/ gdyby ktoś był w stanie mi to wytłumaczyć :P, ale jak ktoś niechce to nie musi, bo kompletnie nie znam sie na DCC.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

TAK. O ile wsadzisz zaślepkę w gniazdo (zamias wtyczki od dekodera).
vehabir
Kontakt:

Nietypowe pytanie

Jak wszyscy wiemy do lokomotywy analogowej, można wsadzić dekoder i będzie sterowana cyfrowo :D i tu pojawia się problem. Czy z lokomotywy cyfrowej fabrycznie można wyjąc dekoder i czy będzie działała analogowa lub czy wogule będzie działała. Proszę o odpowiedź. Pozdro...
Ostatnio zmieniony 14 lis 2006, 16:12 przez vehabir, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”