Makieta - solar
Moderator: mod-Makieta
- Borczy
- Kontakt:
Re: Makieta - solar
Super robota
, piękny tort. Widać ,że masz pojęcie co robisz.

- solar
- Kontakt:
- solar
- Kontakt:
O widzisz! Ja w zeszłym tygodniu wymieniłem gumeczki w dwóch Taurus'ach (Piko), Gagarinach (Tillig) i oczywiście w Ludmiłce (Roco). Dziś z chłopakami (synkami) robiliśmy testy - tzn. ja testowałem ale oni się nimi bawili...Martint1 pisze:Z gumkami na kołach to normalne ja w lokomotywach roco wymieniałem wytrzymały 2 lata

Troszkę się zalesiło, ale dziś już nie zdążę wrzucić fotekBorczy pisze:Wrzuć jakieś zdjęcia z postępu prac

-
- Kontakt:
Z gumkami na kołach to normalne ja w lokomotywach roco wymieniałem wytrzymały 2 lata 

- Borczy
- Kontakt:
Wrzuć jakieś zdjęcia z postępu prac
- solar
- Kontakt:
Dzięki! Fakt! Kawał i to jakiej!razmuser pisze:Kawał roboty.

Porażką okazały się modele Tillig'a!! Po kilku latach nieużywania (no czasami tylko na ok. godzinkę - dwie) okazało się, że gumki przyczepnościowe na kółkach lokomotyw, po prostu nie potrafiły sobie poradzić z długimi składami! Lokomotywy Ślizgały się na torach! Po ściągnięciu ich z torów sprawdziłem dotykając je wykałaczką, a tu gumka obraca się po wyżłobieniu koła napędowego!
Ale jeszcze trochę pracy na niej zostało!

-
- Kontakt:
Kawał roboty.
-
- Kontakt:
Tylko pozazdrościć.
- solar
- Kontakt:
Witam!
Ponieważ mnóstwo zdjęć przepadło na poprzednim imagShack postaram się teraz nieco poglądowo zrelacjonować w postaci fotorelacji moje prace przy budowie makiety.
Początki:

Budowa skał (gips + styropian + siatka metalowa, opalane lutownicą gazową):

Sterowanie i elektryka:

Budowa mostu i portali:
Most wykonany z rurek o średnicy 2 mm i 4 mm. Portal z płytek Auhagen'a "cegła" i na to gipsowe cegiełki.

Układanie podłoża i sianie trawy elektrosadzarką własnej roboty na podstawie dostępnych schematów:

Infrastruktura kolejowa, zabudowa i oświetlenie:

Stacja Grifitów - Tryb nocny - tak teraz wygląda!

W tzw. międzyczasie zabawa z dziećmi... emocji masa, uśmiech dziecka... bezcenny!!!

Ponieważ mnóstwo zdjęć przepadło na poprzednim imagShack postaram się teraz nieco poglądowo zrelacjonować w postaci fotorelacji moje prace przy budowie makiety.
Początki:

Budowa skał (gips + styropian + siatka metalowa, opalane lutownicą gazową):

Sterowanie i elektryka:

Budowa mostu i portali:
Most wykonany z rurek o średnicy 2 mm i 4 mm. Portal z płytek Auhagen'a "cegła" i na to gipsowe cegiełki.

Układanie podłoża i sianie trawy elektrosadzarką własnej roboty na podstawie dostępnych schematów:

Infrastruktura kolejowa, zabudowa i oświetlenie:

Stacja Grifitów - Tryb nocny - tak teraz wygląda!

W tzw. międzyczasie zabawa z dziećmi... emocji masa, uśmiech dziecka... bezcenny!!!

- solar
- Kontakt:
Dziękuję!Borczy pisze:Zacne cudo

Witam! Na razie prace przy budowie makiety wstrzymane (od trzech lat) z powodu powiększenia się rodziny (może potencjalny TeTetkowicz) oraz zmiany lokalizacji zamieszkania. Wszyscy robotnicy i ich moce przerobowe z placu budowy makiety przeniesiono do remontu domu

Ale pasja nadal trwa... Nie myślę jej porzucić. Niestety czas nie jest z gumy i nie da się naciągać wedle własnego uznania

Pozdrawiam
Solar
- Borczy
- Kontakt:
Zacne cudo 

- RICOCHET
- Kontakt:
Bardzo ładnie ,tak czysto na tym etapie budowy.Podoba mi się most szczególnie. Robota własna ,wnioskuję ... pozdrawiam!
- solar
- Kontakt:
W wolniej chwili dosiałem co nie co trawki. Na tej trawce będą kiedyś szumieć drzewa 
Do siania używałem traw:
- jako podstawę: Heki 3365 oraz czasem mieszankę Heki 3364 + Heki 3366
- na powyższe podłoże siałem: Heki 3368 (fot4) oraz Polak Flockdekor 8413, a miejscami Polak Flockdekor 8309 oraz mieszankę Polak Flockdekor 8304 z 8413.
C.d.n.

Do siania używałem traw:
- jako podstawę: Heki 3365 oraz czasem mieszankę Heki 3364 + Heki 3366
- na powyższe podłoże siałem: Heki 3368 (fot4) oraz Polak Flockdekor 8413, a miejscami Polak Flockdekor 8309 oraz mieszankę Polak Flockdekor 8304 z 8413.
C.d.n.

- solar
- Kontakt:
Są załamane przy DKW. To pozostałości po przeróbce (zdjęcie pierwsze tego wątku). Próbowałem to przerobić, ale - o dziwo - tabor nie wypadał nawet przy dużych prędkościach, (może dlatego, że to na dużym łuku) więc tak zostało 

Ostatnio zmieniony 26 lip 2013, 20:40 przez solar, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mariusz
- Kontakt:
Nie masz problemów z jazdą po łukach
W kilku miejscach są złamane.