Prośba o radę przed budową modułu stacji

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

manfred
Posty: 71
Rejestracja: 19 lis 2016, 13:23
Lokalizacja: hamburg
Has thanked: 8 times

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: manfred » 25 lut 2019, 22:57

Dzięki za uznanie staram się aby było dobrze i z normą i abym mógł wpiąć się w makietę na zlociei...ale to jeszcze długa droga


Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Posty: 1483
Rejestracja: 07 kwie 2006, 22:57
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 14 times
Kontaktowanie:

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: T_Domagalski » 25 lut 2019, 22:34

Całość wygląda bardzo solidnie. Trzymam kciuki. :idea:
manfred
Posty: 71
Rejestracja: 19 lis 2016, 13:23
Lokalizacja: hamburg
Has thanked: 8 times

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: manfred » 25 lut 2019, 21:59

wklejam foty ale nie wiem co zrobić aby się po kliknięciu otwierały do powiększenia, nie jestem biegły w obrabianiu zdjęć.

Added in 1 minute 47 seconds:
na drugim segmencie nie ma rozjazdów do go nie wkleiłem od tyłu.

Added in 2 minutes 15 seconds:
tam będzie budynek stacji i kilka domków oświetlonych i lampy peronowe
Załączniki
IMG_20190225_211822.jpg
IMG_20190225_212239.jpg
IMG_20190225_211907.jpg
IMG_20190225_212142.jpg
Awatar użytkownika
JarUs
Posty: 1368
Rejestracja: 28 sty 2013, 17:25
Lokalizacja: Białystok
Has thanked: 12 times
Been thanked: 15 times

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: JarUs » 25 lut 2019, 20:28

Wklej zdjęcia skrzynek ... i od spodu.

A ja sobie taki pulpit wymarzyłem ;)
Załączniki
0001.jpg
20181212-170514.jpg
manfred
Posty: 71
Rejestracja: 19 lis 2016, 13:23
Lokalizacja: hamburg
Has thanked: 8 times

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: manfred » 25 lut 2019, 20:10

Witam Modelarzy!
Potrzebuję podpowiedzi ew. przykładowego schematu pulpitu sterującego rozjazdami modułu (jest ich osiem) z kontrolkami i podłączeniem go do modułu. Jak w praktyce to rozwiązujecie. Przekopałem Forum i nic nie znalazłem w tym temacie. Rozjazdy z napędami są podłączone. Jak wyprowadzić to do sterowania nimi, rozjazdy są na trzech segmentach. Czy od pulpitu mają odchodzić trzy wiązki przewodów do segmentów? Czy jest jakieś inne rozwiązanie. Na razie nie wchodzi w rachubę sterowanie cyfrowe prze laptop czy tablet. czyli sterowanie tylko analogowe. Dzięki!

Added in 8 minutes 25 seconds:
Wklejam projekt który jest już zbudowany jako poglądowy
Załączniki
Realizacja projektu.jpg
Awatar użytkownika
JarUs
Posty: 1368
Rejestracja: 28 sty 2013, 17:25
Lokalizacja: Białystok
Has thanked: 12 times
Been thanked: 15 times

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: JarUs » 09 sty 2019, 19:24

manfred pisze:.... czy grzechem ciężkim będzie wstawienie na segment rozjazdu EW2 na bocznicy jak drugi tor bocznicy np. dla lokomotywy czy odstawienia wagonów. EW3 trochę za długa a miejsca mało ......

Nie. Ale lepiej pokombinuj z EW3. Jak wstawisz EW2 - bo łatwiej, potem możesz zacząć narzekać ... tak jak ja.
manfred
Posty: 71
Rejestracja: 19 lis 2016, 13:23
Lokalizacja: hamburg
Has thanked: 8 times

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: manfred » 09 sty 2019, 19:02

OK dzięki
Awatar użytkownika
Kaczor
Posty: 689
Rejestracja: 26 wrz 2010, 15:36
Lokalizacja: Ciechanów
Been thanked: 2 times
Kontaktowanie:

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: Kaczor » 09 sty 2019, 17:11

STTandard dopuszcza EW2 (15 stopni) na bocznicach.
manfred
Posty: 71
Rejestracja: 19 lis 2016, 13:23
Lokalizacja: hamburg
Has thanked: 8 times

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: manfred » 09 sty 2019, 16:41

Drodzy Doświadczeni Modelarze czy grzechem ciężkim będzie wstawienie na segment rozjazdu EW2 na bocznicy jak drugi tor bocznicy np. dla lokomotywy czy odstawienia wagonów. EW3 trochę za długa a miejsca mało a jak się buduje to w trakcie różne pomysły przychodzą. Prace postępują jestem na etapie lutowania przewodów, niektóre rozjazdy podłączone i działają, dziękuję za wszystkie dobre rady bo bardzo mi pomogły. Wkrótce wkleję zdjęcia segmentów z torami. Wyłania się jeszcze problem pulpitu sterowniczego a właściwie podłączenia go do całego modułu,jest tam mnóstwo przewodów i jakie wtyczki zastosować aby można było łatwo pulpit odłączyć i przyłączyć.
adrian pander
Posty: 282
Rejestracja: 17 sty 2011, 23:13
Lokalizacja: Chorzów
Been thanked: 1 time

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: adrian pander » 12 gru 2018, 09:25

Rozjazdy należy przyciąć (jeżeli chcesz zachować rozstaw torów zgodny ze Sttandardem 36mm) i połączyć ze sobą poprzez złączki izolowane na obu torach. W związku z kiepskim wykonaniem rozjazdów przez producenta proponuje przerobić krzyżownicę na wykonaną z szyn. W fabrycznym wykonaniu bardzo często występuje zwarcie przy przejazdach lokomotyw parowych lub sześcioosiowych. Proponuję również podłączenie krzyżownicy poprzez 5W żarówkę na 12V np. 5W5 (dzięki niej przy wystąpieniu zwarcia przez koła następuje jej zaświecenie a nie wyłączenie zasilania z zasilacza). Schemat jaki my stosujemy przy sterowaniu przez serwa masz w załączniku.
Ja już przerobiłem tak 21 rozjazdów i skończyły się już wszystkie problemy. Dodatkowo trzeba przyszlifować iglice.
Jak będziesz chciał zobaczyć na żywo to zapraszam do Sosnowca.
Możesz również dzwonić 604-364-974
Załączniki
Schemat podłączenia przekaźnika do polaryzacji 2 rozjazdów połączonych w półtrapez.jpg
manfred
Posty: 71
Rejestracja: 19 lis 2016, 13:23
Lokalizacja: hamburg
Has thanked: 8 times

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: manfred » 11 gru 2018, 13:12

Pozdrawiam Kolegów Modelarzy. Mam kolejną prośbę o pomoc w polaryzacji tych rozjazdów, nie wiem gdzie w tym układzie izolować szyny od krzyżownicy:

Te zaznaczone miejsca nie wiem jak rozpracować z izolacją szyn do polaryzacji.

To moje skrzynki, prace postępują, etap kładzenia torów i podłączeń elektrycznych. mam też pytanie, jakim zastosować zasilacz rozjazdów i oświetlenia czy stary Z1 byłby dobry, a jeśli jest coś lepszego to jaki?

W okolicy zaznaczonej ma mają być te rozjazdy na torze do szynobusu; i jeszcze jedno czy tor końcowy ma zmieścić cały skład VT 137 (365 mm) czy tylko cały skład VT 02.09 z doczepą czy tylko np. miejsce na długość wagonu motorowego; jak będzie poprawniej i praktyczniej?
Budynek stacji będzie na segmencie drugim i zastosuję stację Klingenberg Colmnitz z rozdzieleniem małego domku na część segmentu trzeciego ( z rozjazdem).
Załączniki
IMG_20181211_124936.jpg
IMG_20181211_124941.jpg
IMG_20181211_124941.jpg
IMG_20181211_131409.jpg
IMG_20181211_131429.jpg
IMG_20181211_131444.jpg
IMG_20181211_131549.jpg
IMG_20181211_131607.jpg
IMG_20181211_131429.jpg
manfred
Posty: 71
Rejestracja: 19 lis 2016, 13:23
Lokalizacja: hamburg
Has thanked: 8 times

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: manfred » 02 gru 2018, 21:16

Wielkie podziękowanie, tego mi trzeba było.
Awatar użytkownika
wicy
Posty: 1322
Rejestracja: 23 mar 2014, 08:27
Lokalizacja: Łódź
Has thanked: 40 times
Been thanked: 25 times
Kontaktowanie:

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: wicy » 02 gru 2018, 20:53

Na tej stronie masz obrazek połączenia MP1
manfred
Posty: 71
Rejestracja: 19 lis 2016, 13:23
Lokalizacja: hamburg
Has thanked: 8 times

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: manfred » 02 gru 2018, 20:27

Witam Forumowiczów. Jestem na etapie lutowania przewodów do szyn i polaryzowania rozjazdów przy zastosowaniu MP 1i pytanie:

1. czy tak samo lutuje się przewody do rozjazdu jak przy podłączeniu Conrada czyli tam był żółty od krzyżownicy i dwa niebieskie do ruchomych szyn rozjazdu?

2. Jeżeli tak to do których wejść podłączy w MP 1 te dwa przewody od szyn. posłużę się ściągniętym schematem z netu.
3. Jeżeli jest tu Ktoś kto czyta to proszę o odpowiedź bo utknąłem w pracach.
Dzięki
Załączniki
Conrady.jpg
manfred
Posty: 71
Rejestracja: 19 lis 2016, 13:23
Lokalizacja: hamburg
Has thanked: 8 times

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: manfred » 25 lis 2018, 11:29

Dzięki, pytając wolę się upewnić bo nie jestem jeszcze biegły w tym wszystkim a chcę uniknąć błędów.

Wróć do „Makieta Modułowa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości