Jest to zabezpieczenie majace z jedej strony pomoc w usunieciu przeszkod, ale tez w wiekszym stopniu zabezpieczyc obrecz i bandaz kola przed uszkodzeniem w razie najechania na przeszkode.
Krzysztof
Część parowozu...
Moderator: mod-Kolej w skali 1:1
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
Re: Część parowozu...
Krzysztof Olszak
skalatt.info
skalatt.info
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Niewiele widać, ale zdaje się że Charakterek trafił - to rodzaj uproszczonego odgarniacza ewentuyalnych "przeszkód" na szynach. Np. BR 86 ma takie. 

- Charakterek
- Kontakt:
Mi wujek (rozrządowy) tłumaczył (i słusznie), że to jest do tego, by jakiś rozrządowy nie wlazł pod koła - miało go pukać i zepchnąć. W tym loku od strony tendra nie ma lemieszy, to miało spełniać zadanie pseudolemiesza. Jak loka jedzie tentrem do przodu - maszynista gówno widzi
- Mariusz
- Kontakt:
No właśnie. Zdjęcie do kitu. Prędzej się domyślę niż zobaczę.
To sluży do strącania większych przeszkód z szyn, np: kamieni jakie gówniarze kładą na szyny.
Każda lokomotywa ma takie odbojniki przed pierwszymi zestawami kołowymi.
To sluży do strącania większych przeszkód z szyn, np: kamieni jakie gówniarze kładą na szyny.
Każda lokomotywa ma takie odbojniki przed pierwszymi zestawami kołowymi.
- Jacekk
- Kontakt:
Część parowozu...
Nie wiem, czy tak jest w każdym parowozie, ale przy Ol-49 prawie na końcu tendra, pod spodem za kołami po obu stronach są takie metalowe, sztywne części, skierowane w stronę ziemi. Do czego to służy 
Mam zdjęcie, ale trochę niewyraźne, ponieważ chciałem sfotografować zupełnie inną rzecz i zdjęcie musi być przybliżone:

Pozdrawiam

Mam zdjęcie, ale trochę niewyraźne, ponieważ chciałem sfotografować zupełnie inną rzecz i zdjęcie musi być przybliżone:

Pozdrawiam