Nie jestem szamanem elektroniki, ale wydaje mi się, że nie ma w tym nic trudnego i magicznego. Chyba każdy byłby w stanie zrobić taką "centralkę".
Makieta otwierana 180x120
Moderator: mod-Makieta
- wicy
- Kontakt:
Re: Makieta otwierana 180x120
Właśnie myślałem, że ta płyta główna jest tak prostacka, że aż wstyd pokazywać
Nie jestem szamanem elektroniki, ale wydaje mi się, że nie ma w tym nic trudnego i magicznego. Chyba każdy byłby w stanie zrobić taką "centralkę".
- Borczy
- Kontakt:
- wicy
- Kontakt:
Równolegle to prac konstrukcyjnych
Trwają prace nad elektroniką.
Mózg makiety to 7 gotowych modułów elektronicznych. Cztery zapewniają obsługę 15 zwrotnic polaryzowanych (15 wyjść PWM1 + 15 wyjść na przekaźniki REL1), 7 zwrotnic bez polaryzacji (7 wyjść PWM2). W zapasie pozostaje 8 wyjść na serwa do sterowania rogatkami, żurawiami, drzwiami garaży, itp. oraz 16 wyjść na przekaźniki do sterowania czymkolwiek - np. oświetlenie.
Na makiecie mam 10 odcinków z czujnikami zajętości, więc płyta główna posiada multiplexer do ciągłego odczytu zmiany stanu tych czujników w celu przesłania ich do PC i wizualizacji zajętości.
Dodatkowo, ale to już na innych układach, nie znajdujących się na płycie głównej, dojdzie obsługa kilku semaforów 5-cio komorowych.
Całość sterowana z PC bezprzewodowo via bluetooth z pulpitem pisanym przeze mnie od podstaw. Docelowo będzie możliwość dorobienia pulpitu quasi analogowego (tzn. z przyciskami), również komunikującego się z makietą bezprzewodowo.
Na makiecie mam 10 odcinków z czujnikami zajętości, więc płyta główna posiada multiplexer do ciągłego odczytu zmiany stanu tych czujników w celu przesłania ich do PC i wizualizacji zajętości.
Dodatkowo, ale to już na innych układach, nie znajdujących się na płycie głównej, dojdzie obsługa kilku semaforów 5-cio komorowych.
Całość sterowana z PC bezprzewodowo via bluetooth z pulpitem pisanym przeze mnie od podstaw. Docelowo będzie możliwość dorobienia pulpitu quasi analogowego (tzn. z przyciskami), również komunikującego się z makietą bezprzewodowo.
-
Wojtek_Kraków
- Kontakt:
Tylko BGA jest strasznie upierdliwe w nakładaniu w większych ilościach.
Ale tu nitów jest mało więc można się pokusić. Jeszcze jak dziurka wypalona pod nit to pikuś.
Zawsze można wkleić kawałek miedzianego drucika a potem uciąć prawie przy powierzchni.
Ale tu nitów jest mało więc można się pokusić. Jeszcze jak dziurka wypalona pod nit to pikuś.
Zawsze można wkleić kawałek miedzianego drucika a potem uciąć prawie przy powierzchni.
- przemekw
- Kontakt:
- drlukasz
- Kontakt:
Ogólnie - typ obudowy układów scalonych.ArturSchŁ pisze:co to jest BGA ?
W tym konkretnym przypadku - kulki do BGA oznacza występujące w kilkunastu rozmiarach kuleczki cyny służące do lutowania układów BGA. Bez problemu można kupić rozmiarówkę od 0,2 do 0,5mm średnicy. Większe i mniejsze mogą być niewielkim problemem.
- wicy
- Kontakt:
Chyba odkryłem prochArturSchŁ pisze:W Twoim przypadku wypalono dziurkę pod nit. A jak by do niej ....
Patent wygląda obiecująco, ale wymaga jeszcze precyzyjniejszego wykonania matrycy. Nazywa się friendly plastic i cała technologia to wciśnięcie go w formę.
Sorki za jakość zdjęć.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Też rozważałem ten problem, ale w blaszce fototrawionej - zdjęcie połowy warstwy zostawiając kółeczko, lecz odpuściłem.
W Twoim przypadku wypalono dziurkę pod nit. A jak by do niej dać kropelkę wikolu z igły ? Po zaschnięciu powinna pozostać główka nitu.
PS:
@andrzejc: co to jest BGA ?
W Twoim przypadku wypalono dziurkę pod nit. A jak by do niej dać kropelkę wikolu z igły ? Po zaschnięciu powinna pozostać główka nitu.
PS:
@andrzejc: co to jest BGA ?
-
andrzejc
- Kontakt:
Kulki BGA.
- wicy
- Kontakt:
Czy ma ktoś patent na wykonanie mikro nitów wypukłych?
Otworki na zdjęciu mają fi 0,2mm. Taki nit musiałby mieć ok. 0,3mm (no, max 0,4)
Otworki na zdjęciu mają fi 0,2mm. Taki nit musiałby mieć ok. 0,3mm (no, max 0,4)
-
kolejkowicz
- Kontakt:
- wicy
- Kontakt:
Czy ktoś ma podobny most z pełnymi bokami?
Jaką wysokość ma taki bok?
Jakoś nigdzie nie mogę znaleźć mostów z wymiarami. Przeważnie tylko długość i tyle
Jaką wysokość ma taki bok?
Jakoś nigdzie nie mogę znaleźć mostów z wymiarami. Przeważnie tylko długość i tyle
- wicy
- Kontakt:
Takie tam duperele na makietę. Prace cały czas trwają. Teraz mosty i tory na poziomie +1
- Niejeden+
- Kontakt:
Jeżeli pisało a nie skończyło, to nie wiadomo jaki sens miało zdanie jak je napisało. Może - "dupa z tego co w to wierzy"
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
A kto wierzy w słowo pisanewicy pisze:Cytat z instrukcji Rubikusa....
Był taki jeden co uwierzył:
na płocie pisało "dupa",
pogłaskał
...i mu weszła drzazga.