Moja TeTetka - Maciej

Nasz tabor TT i galeria jego zdjęć

Moderator: mod-Moja TT

Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Re: Moja TeTetka - Maciej

Post autor: Maciej »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

T_Domagalski pisze:
Maciej pisze:Reszta lokomotyw (BR 120 i ST 43) wyszła rewelacyjnie.
Odnośnie ST43, to proponowałbym jeszcze spatynowanie żaluzji pod wentylatorem. One czasem są bardzo brudne, bo odfiltrowują całe wessane do chłodnicy powietrze:
http://www.dzyszla.aplus.pl/galerie/pic547.html
A u Ciebie są czyste jak łza...
Tak też mnie to męczy. Ale to za tydzień po pracy ;)

Added in 1 minute 13 seconds:
Maciej pisze:
T_Domagalski pisze:
Odnośnie ST43, to proponowałbym jeszcze spatynowanie żaluzji pod wentylatorem. One czasem są bardzo brudne, bo odfiltrowują całe wessane do chłodnicy powietrze:
To różnie z tym bywa - zobacz tą drugą, ale masz rację jest wiele jeszcze do zrobienia ;)
Added in 3 minutes 9 seconds:
T_Domagalski pisze:
No to już temat dyskusyjny, zobacz tą drugą - ale masz rację że jest jeszcze wiele do zrobienia ;)

Added in 1 minute 45 seconds:
Added in 3 minutes 9 seconds:
T_Domagalski pisze:
No to już temat dyskusyjny, zobacz tą drugą - ale masz rację że jest jeszcze wiele do zrobienia ;)[/quote]
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

T_Domagalski pisze:
Maciej pisze:...właśnie oceniasz mój model po zdjęciach, które wrzucam na gorąco zaznaczając że to kolejny etap malowania/patyny, i sam za chwile dajesz link gdzie są okopcone lokomotywy :idea:
Komentuję, bo wszelkie uwagi mają sens właśnie teraz, kiedy model jest jeszcze niedokończony. Można jeszcze coś poprawić, ewentualnie usunąć nadmiar patyny. A jak już pryśniesz fiksatywą, to będzie "po ptokach"... :roll:
Napisz, które wg Ciebie lokomotywy z podlinkowanych zdjęć są "okopcone"? Dachy - owszem, ale do linii dachu większość tych maszyn jest wyropowana, aż się Słońce w nich odbija...
Dziękuję ;) Domyślam się że jak większość oceniasz moje prace po ST 44. Tu faktycznie popełniłem błąd - "za bardzo chciałem". Dziś poszedł rozpuszczalnik akrylowy na ściany ST 44 i coś z niej wyciągnąłem. Co do błysków i słońca beż pod uwagę zdjęcia "na szybko". Reszta lokomotyw (BR 120 i ST 43) wyszła rewelacyjnie. Oberwało się ST 44 no ale była pierwsza ;) Jak będę miał dobre słonce i trochę czasu to wrzucę lepsze fotki.

Added in 5 minutes 7 seconds:
Maciej pisze:
T_Domagalski pisze:
Maciej pisze:...właśnie oceniasz mój model po zdjęciach, które wrzucam na gorąco zaznaczając że to kolejny etap malowania/patyny, i sam za chwile dajesz link gdzie są okopcone lokomotywy :idea:
Komentuję, bo wszelkie uwagi mają sens właśnie teraz, kiedy model jest jeszcze niedokończony. Można jeszcze coś poprawić, ewentualnie usunąć nadmiar patyny. A jak już pryśniesz fiksatywą, to będzie "po ptokach"... :roll:
Napisz, które wg Ciebie lokomotywy z podlinkowanych zdjęć są "okopcone"? Dachy - owszem, ale do linii dachu większość tych maszyn jest wyropowana, aż się Słońce w nich odbija...
Dziękuję ;) Domyślam się że jak większość oceniasz moje prace po ST 44. Tu faktycznie popełniłem błąd - "za bardzo chciałem". Dziś poszedł rozpuszczalnik akrylowy na ściany ST 44 i coś z niej wyciągnąłem. Co do błysków i słońca beż pod uwagę zdjęcia "na szybko". Reszta lokomotyw (BR 120 i ST 43) wyszła rewelacyjnie. Oberwało się ST 44 no ale była pierwsza ;) Jak będę miał dobre słonce i trochę czasu to wrzucę lepsze fotki.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Skała pisze:Jak możesz, to napisz jakich materiałów użyłeś. Producent i nr produktu. ;) Na pewno przyda się innym. Czekam na ciąg dalszy.
Dla Diesli:
Farby Vallejo czarna, szare, rdza - ok 10 produktów
Akric Thinner
AK Withe spiryt
Wash- gama AK rdza, zacieki oleje itp
suche pastele
Engi Oil AK
AK pigmenty - rdza, korozja,
taśma maskująca
aeorgraf
pędzle artystyczne miękkie twarde długie krótkie cała gama wymiarów
waciki ręczniki papierowe patyki do uszu

Added in 30 minutes 6 seconds:
Maciej pisze:
Skała pisze:Jak możesz, to napisz jakich materiałów użyłeś. Producent i nr produktu. ;) Na pewno przyda się innym. Czekam na ciąg dalszy.
Dla Diesli:
Farby Vallejo czarna, szare, rdza - ok 10 produktów
Akric Thinner
AK Withe spiryt
Wash- gama AK rdza, zacieki oleje itp
suche pastele
Engi Oil AK
AK pigmenty - rdza, korozja,
taśma maskująca
aeorgraf
pędzle artystyczne miękkie twarde długie krótkie cała gama wymiarów
waciki ręczniki papierowe patyki do uszu
viewtopic.php?f=140&t=11696&view=unread#unread
Awatar użytkownika
Skała
Kontakt:

Post autor: Skała »

Jak możesz, to napisz jakich materiałów użyłeś. Producent i nr produktu. ;) Na pewno przyda się innym. Czekam na ciąg dalszy.
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Post autor: Borczy »

Rumunek wygląda już zaje....cie :shock: :shock: ...

p.s czy Rumunia musi zawsze kojarzyć się z brudem ? :lol:
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

wicy pisze:Nie sądzę, że Tadeusz chciał Ci do...ać. Wyraził się konstruktywnie.
Myślę że Tadeusz jest inteligentny i nie potrzebuje plenipotentów, sam potrafi się wypowiedzieć lub nie 8)
wicy pisze: Chyba masz jakiś problem z ego po raz kolejny zarzucając focha na uargumentowane uwagi.
Dlaczego mnie obrażasz ? :roll: :shock: Czy ja coś Ci zrobiłem - powiedziałem ?? ?? ?? :shock:

Patynuję dalej i pozdrawiam 8)

Obrazek Obrazek Obrazek
bankier
Kontakt:

Post autor: bankier »

Ja też się zgodzę - Tadeusz i Wicy słusznie prawią. Jeśli możesz to obok zdjęć wrzuć opis co zrobiłeś i co ewentualnie jeszcze chcesz poczynić. Bo w przeciwnym wypadku nikt nie wie co autor miał na myśli.
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

Post autor: wicy »

Nie sądzę, że Tadeusz chciał Ci do...ać. Wyraził się konstruktywnie. Chyba masz jakiś problem z ego po raz kolejny zarzucając focha na uargumentowane uwagi.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

T_Domagalski pisze: W linku zdjęcia archiwalne z lat 1986-1988:
http://ostatniafabrykaparowozow.opolski ... usel-18537
Zdecydowana większość maszyn czysta i zadbana. Żadnych smolistych plam na ścianach - bo niby z czego miałyby się wziąć? Wyjątkiem na tych zdjęciach jest 123, który najprawdopodobniej jest w stanie tuż przed naprawą lub kasacją. Ale nawet na nim przeważają jasne zacieki (rdza, kurz). Czerń widać tylko na dachu, w okolicach wydechu.
No własnie oceniasz mój model po zdjęciach, które wrzucam na gorąco zaznaczjąc że to kolejny etap malowania/patyny, i sam za chwile dajesz link gdzie są okopcone lokomotywy :idea:

Obrazek
T_Domagalski pisze: P.S.
Co do podobania lub nie, to jest to forum DYSKUSYJNE, więc każdy ma prawo wyrazić swoją opinię, popartą argumentami. ;) Inaczej mielibyśmy tu forum KLAKIERÓW... :mrgreen:
To bardzo takie "polskie" do..ć komuś jak chce coś pokazać, zamiast pomóc 8) Nic dziwnego że ludzie nie chcą się pokazywać swoich modeli i makiet na forach. Ja nie uważam się za "guru" i sobie pracuję jak potrafię przy swoich modelach. Dyskusje konstruktywne są potrzebne jak najbardziej tak...tyle że ich tu brakuje.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Maciej pisze:...po za tym przypomnij sobie tamte czasy i "porządek" na PKP szczególnie w utrzymaniu Diesli :lol:
W linku zdjęcia archiwalne z lat 1986-1988:
http://ostatniafabrykaparowozow.opolski ... usel-18537
Zdecydowana większość maszyn czysta i zadbana. Żadnych smolistych plam na ścianach - bo niby z czego miałyby się wziąć? Wyjątkiem na tych zdjęciach jest 123, który najprawdopodobniej jest w stanie tuż przed naprawą lub kasacją. Ale nawet na nim przeważają jasne zacieki (rdza, kurz). Czerń widać tylko na dachu, w okolicach wydechu.

P.S.
Co do podobania lub nie, to jest to forum DYSKUSYJNE, więc każdy ma prawo wyrazić swoją opinię, popartą argumentami. ;) Inaczej mielibyśmy tu forum KLAKIERÓW... :mrgreen:
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

T_Domagalski pisze:Za to z Gagarinem trochę przesadziłeś moim zdaniem... :roll:
Nie wiem, jaką ma on datę rewizji, ale małe reflektory i listwy pod oknami świadczą, że to raczej model z początkowych lat eksploatacji Gagarinów na PKP. A wtedy lokomotywy te były po prostu zadbane! Taki syf, jaki zrobiłeś, wymaga lat zaniedbań... :/

Rumunowi przydałoby się trochę więcej brudu w szparach żaluzji. Reszta jest OK. ;)
Nie zapomnij że 002 spalił się, po za tym przypomnij sobie tamte czasy i "porządek" na PKP szczególnie w utrzymaniu Diesli :lol:
Po za tym to dopiero kolejna faza patyny. Wkrótce kolejna fotorelacja. A jak się komuś nie podoba niech nie czyta :P

Added in 22 minutes 1 second:
T_Domagalski pisze:Za to z Gagarinem trochę przesadziłeś moim zdaniem... :roll:
Obrazek
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Za to z Gagarinem trochę przesadziłeś moim zdaniem... :roll:
Nie wiem, jaką ma on datę rewizji, ale małe reflektory i listwy pod oknami świadczą, że to raczej model z początkowych lat eksploatacji Gagarinów na PKP. A wtedy lokomotywy te były po prostu zadbane! Taki syf, jaki zrobiłeś, wymaga lat zaniedbań... :/

Rumunowi przydałoby się trochę więcej brudu w szparach żaluzji. Reszta jest OK. ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moja TT”