Tytuł brzmi: "Węglarki PKP do składania"

Prawdopodobnie pojawią się w sprzedaży pojedyncze gotowe modele, zwłaszcza prototypowe. Na razie nie liczcie, że rozpocznę produkcję seryjną gotowych wagonów. Model został pomyślany tak, żeby ludzie, którzy kiedyś cokolwiek kleili, poradzili sobie i z nim
Planuję sprzedawać zestawy do montażu w dwóch wersjach:
1. Komplet elementów mojej produkcji, bez kół, sprzęgów i KKS'ów. Przewidywana cena 67PLN
Zestaw będzie zawierał:
-dwa arkusze części z kartonu,
-mosiężne odlewy wózków
-śrubki i nakrętki do mocowania wózków
-odlewane zderzaki
-odlewany mech. hamulca
-arkusik detali fototrawionych
-arkusik kalkomanii
Do zestawu zaleca sie użycie kół o średnicy 7,7mm i mechanizmów KKS produkcji Peho, lub SDV
2. Komplet wszystkich części potrzebnych do budowy modelu. Przewidywana cena 97PLN, ale to się może zmienić.
Zestaw będzie zawierał wszystko co wersja pierwsza, a poza tym:
-koła metalowe
-sprzęgi Kuhn/Tillig
-mechanizm KKS SDV
Niebawem napisze więcej o planach i wersjach wagonów i oznakowania
Added in 22 minutes 38 seconds:
Opisywany model odzwierciedla modernizowaną wersję węglarki 408W ze spawanymi drzwiami i wzmocnionymi słupkami. Z tego co mi wiadomo występowała ona od lat '90, czyli dopiero ep.V.
Plusem tego wagonu jest to, że występuje do dnia dzisiejszego zarówno w PKP Cargo, jak i u większości przewoźników prywatnych. Trochę rozpędziłem się z opracowaniem kolejnych oznaczeń i nie wydrukuje teraz wszystkich zaprojektowanych kalek. Zatem chyba trzeba będzie założyć nowy temat z ankietą, które oznakowania są dla Was ważniejsze
Na rysunku po prawej stronie podano liczbę dostępnych numerów dla danego schematu oznakowania.
Na początek opracowane oznaczenia PKP:
Kalkomanie firm PCC i DB Schenker już są wydrukowane. Jeśli trzeba będzie więcej numerów, to piszcie.
I oznakowania przewoźników prywatnych:
Added in 36 minutes 35 seconds:
Założyłem nowy temat z ankietą. Tu niestety już nie mogłem dodać ankiety.
viewtopic.php?f=7&t=13765&p=154769#p154769