Dokładnie! Stąd moja na pozór przewrotna propozycja suki lub fiata od PIKO.bankier pisze:ps. a tak całkiem serio - najlepszą opcją będzie loka rozpoznawalna po obu stronach Odry.
Ankieta dot. SM42 PIKO
Moderator: mod-Tabor
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Re: Ankieta dot. SM42 PIKO
-
Wojtek_Kraków
- Kontakt:
Inni leją wosk a my wodępiotrek092 pisze:Panowie sobota - andrzejki idzcie chlapnąć browara lub coś na odluzowanie-TO TYLKO ANKIETA .
Zdrówko Piotrze;) Zdrówka Ranger;)
-
piotrek092
- Kontakt:
Panowie sobota - andrzejki idzcie chlapnąć browara lub coś na odluzowanie
-TO TYLKO ANKIETA .
- Ranger
- Kontakt:
Rozumiem, tanie nie sa. Bez wielkoseryjnych technologii nic sie nie da zrobic. Nawet jeśli byśmy bardzo chcieli.
Masówka wcale nie musi byc z babolami. Wystarczy tylko wiedza o modelu i ograniczeniu technologii. Jak dla mnie w przypadku SM42 nie ma problemów. Jeśli tylko PIKO będzie chciało pomogę im zrobic ten model.
Masówka wcale nie musi byc z babolami. Wystarczy tylko wiedza o modelu i ograniczeniu technologii. Jak dla mnie w przypadku SM42 nie ma problemów. Jeśli tylko PIKO będzie chciało pomogę im zrobic ten model.
-
Wojtek_Kraków
- Kontakt:
Ja nie krytykuje Twojego modelu za wygląd.
Nie kupuje z prostej przyczyny, której być może Ty nie rozumiesz.
Masówka zawsze będzie mieć uproszczenia i błędy ale będzie miała cenę przystępną dla innych.
Nie kupuje z prostej przyczyny, której być może Ty nie rozumiesz.
Masówka zawsze będzie mieć uproszczenia i błędy ale będzie miała cenę przystępną dla innych.
-
JarUs
- Kontakt:
..... i stosunkowo tani, to jak najbardziej nadaje się na tabor kolei stołowo-dywanowej. Ważne, żeby to było PKP.Ranger pisze:Jeśli to będzie taki strucel ....
-
bankier
- Kontakt:
Całe zamieszanie jest zasłoną dymną z której... wyjedzie "byczek"
ps. a tak całkiem serio - najlepszą opcją będzie loka rozpoznawalna po obu stronach Odry.
ps. a tak całkiem serio - najlepszą opcją będzie loka rozpoznawalna po obu stronach Odry.
-
marcin r
- Kontakt:
Panowie po co te nerwy? Jak ktoś chce to bierze udział w ankiecie a jak nie chce to nie. I tyle w temacie.
- Ranger
- Kontakt:
To poczytaj lepiej. Uważam ze fajne modele robi Fred, Piotrek, ModArt, Roco, Arnold. Reszta to niestety masówka.
Mi tez sie zdarzały strucle. Kto nic nie robi sie nie myli. Jak Ci nie pasuje kupować nie musisz.
A zrobienie modelu dobrego nie jest sztuka tylko kwestia wiedzy, dostępu do technologii i kasy na start. Pożycz mi 150000zl to zrobię stonkę z wtrysku.
Mi tez sie zdarzały strucle. Kto nic nie robi sie nie myli. Jak Ci nie pasuje kupować nie musisz.
A zrobienie modelu dobrego nie jest sztuka tylko kwestia wiedzy, dostępu do technologii i kasy na start. Pożycz mi 150000zl to zrobię stonkę z wtrysku.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2017, 17:33 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Wojtek_Kraków
- Kontakt:
Szczerze to wszystkie inne modele oprócz Twoich to strucle. Chyba jeszcze nie widziałem żadnej pozytywnej opinii od Ciebie.Ranger pisze:Jeśli to będzie taki strucel jak w skali PIKO to bym nie kupił. Przerabiałem jedna na wersje "prawdziwą PKP i poszło w to 1000zl. Także jeśli proporcjonalnie w TT pójdzie z 800zl to niech sobie robią to swoje g. Ani EP05 ani ST43 również nie mam i mieć nie bede. Wole nie mieć niż mieć badziew.
Sztuką jest zrobić dobry model ale jeszcze większą jest zrobić go dostępnego dla większej ilości a nie tylko dla zamożnych.
- Ranger
- Kontakt:
Jeśli to będzie taki strucel jak w skali PIKO to bym nie kupił. Przerabiałem jedna na wersje "prawdziwą PKP i poszło w to 1000zl. Także jeśli proporcjonalnie w TT pójdzie z 800zl to niech sobie robią to swoje g. Ani EP05 ani ST43 również nie mam i mieć nie bede. Wole nie mieć niż mieć badziew.
-
piotrek092
- Kontakt:
Przede wszystkim ma to być lokomotywa popularna taka która jezdziła 40 lat temu i teraz i jest kojarzona przez każdego kolejkowicza- a stonka jest , mnogość malowań plus opcja SP42 NIE WIDZĘ NIC LEPSZEGO NA POCZĄTEK.FIAT no to już byłby kosmos ,a te 4 procent darujmy sobie
A podejrzewam że i tak g,, z tego na razie wyjdzie ,może za parę lat,ale bądzmy opytmistami czego sobie i wam życzę.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
To ja mam propozycję, żeby PIKO wypuściło wzorem "Vectrona" którąś z naszych SU45/46, obsługujących ruch transgraniczny do/z Goerlitz. I niech PIKO wypuści te loki wyłącznie na rynek niemiecki. Przynajmniej modele będą tańsze o różnicę w VAT (19% zamiast 23%)...PiotrZ pisze:Według przedstawiciela PIKO, Polacy nie kupują Vectrona, bo przecież gdyby kupowali, to one by schodziły w polskich sklepach![]()
-
PiotrZ
- Kontakt:
To ja jeszcze uzupełnię (uściślę) swoją wcześniejszą wypowiedź. Według przedstawiciela PIKO, Polacy nie kupują Vectrona, bo przecież gdyby kupowali, to one by schodziły w polskich sklepach
, a nie w niemieckich czy czeskich. I dodał, że jeśli chcemy mieć polskie modele, to powinniśmy kupować w polskich sklepach, bo tylko wtedy zarząd firmy będzie wiedzieć, gdzie jest zapotrzebowanie
.
A Tadeusz oczywiście też ma rację
A Tadeusz oczywiście też ma rację
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Niestety, ale dokładnie to przewidywałem w wątku dot. Vectrona ( viewtopic.php?f=66&t=13236&p=150692#p150692 ). Pozwólcie, że zacytuję samego siebie:PiotrZ pisze:...wg statystyk PIKO, Vectron PKP dobrze się sprzedawał tylko w Niemczech i Czechach, a nie w Polsce!
"Zacznijmy od faktu, że PKP Cargo zamówiło 15 sztuk tej lokomotywy w wersji multi-system, z przeznaczeniem ich do ruchu transgranicznego między Niemcami, Austrią, Czechami i Słowacją.
W ruchu na terenie PL ostała się chyba tylko EU46-510, natomiast model PIKO ma numer 503. Tak więc nie łudźmy się, że to jest jakaś sonda polskiego rynku. To produkt przeznaczony głównie dla klientów z Niemiec, Austrii i Czech, po których to krajach kursują te lokomotywy...".
MTB, pomijając jakość wykonania, trafiło zdecydowanie celniej w zapotrzebowanie polskich miłośników TT. I niepotrzebne są tu jakieś ankiety, bo one zawsze będą fałszywe, ze względu na ich deklaratywny charakter ("kupię po 5szt. w każdym malowaniu!"). Najlepszym testerem jest wyjście na polskie tory i zobaczenie, co tam jeździ. To samo widzą potencjalni klienci, więc potencjalnie to samo chcieliby mieć w swoich kolekcjach.