to raz, a dwa - na zdjęciach można sobie pooglądać ściany oporowe, których też brakuje, ewentualnie ukształtowanie nasypu w przypadku innej konstrukcji bez tychże ścian- ostatnie zdjęcietylko faktycznie w przyczółkach brak jest uskoku w którym powinno leżec przęsło
Początek makiety modułowej ADW
Moderator: mod-Makieta Modułowa
-
- Kontakt:
Re: Początek makiety modułowej ADW
- Mariusz
- Kontakt:
Wszystko jest ok. tylko faktycznie w przyczółkach brak jest uskoku w którym powinno leżec przęsło. Przy takim rozwiązaniu tłuczeń ciągle by się zsypywał na jezdnię, a przy hamowaniach siły wzdłużne mogą przesuwac przęsło co może doprowadzic do jego zsunięcia się z podpory. Nie mam wykształcenia w budowie mostów. Także moje określenia mogą byc niefachowe.
Dla podpatrzenia dodaję kilka zdjęc:

Dla podpatrzenia dodaję kilka zdjęc:

Ostatnio zmieniony 08 lut 2007, 08:38 przez Mariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Hi,
http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=1135
Proszę odwiedzić ten temat:Wymiary pudel sa zesTTandaryzowane
http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=1135
- Witek M.
- Kontakt:
Wymiary pudel sa zesTTandaryzowane.?ukasz DM pisze:Czy móg?bys´ podac´ wymiary swojego pud?a? [...]
-
- Kontakt:
Czy mógłbyś podać wymiary swojego pudła? Chodzi mi o długość, szerokość i wysokość.
Moim skromnym zdaniem Twój modół jest wpożądku-mi sie podoba. Zycze powodzenia i pozdrawiam.
Moim skromnym zdaniem Twój modół jest wpożądku-mi sie podoba. Zycze powodzenia i pozdrawiam.
DOBRE MIASTO
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Dzieki za zdjęcia.adw pisze:Przyznam się że też o dostępie do górnych otworów przypomniałem sobie dopiero po sklejeniu skrzynki (stąd te małoestetyczne odwierty). Żeby uniknąć zalania wszystkiego pianką wstawiłem dwie połówki opakowania z serków.
Niestety, obawiam się, że wykonane wycięcia sa za małe. Czy próbowałeś wetknać w otwór śrube M10 o długości 40-50mm? Oczywiście chodzi o wtykanie od środka a nie od zewnątrz modułu.
Jesli sruba nie będzie chciała wejść, to powinieneś jeszcze mocniej podciąć wręgi i usunąć część pianki wraz z fragmenami pudełka po serku. O wytrzymałośc nie musisz sie martwić - pianka jest na tyle sztywna, ze nawet całkowite usunięcie podcietych wręg nie powinno osłabić zbytnio modułu.
-
- Kontakt:
Przyznam się że też o dostępie do górnych otworów przypomniałem sobie dopiero po sklejeniu skrzynki (stąd te małoestetyczne odwierty). Żeby uniknąć zalania wszystkiego pianką wstawiłem dwie połówki opakowania z serków.

Natomiast wregi wklejone są nie od samego spodu tylko podniesione o ok. 4cm.

Tak jak widać jeszcze nie wszystko skończone ale mam nadzieję że uda mi się w najbliższym czasie wszystko dokończyć.

Natomiast wregi wklejone są nie od samego spodu tylko podniesione o ok. 4cm.

Tak jak widać jeszcze nie wszystko skończone ale mam nadzieję że uda mi się w najbliższym czasie wszystko dokończyć.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Prosiłbym o jakieś zdjęcie modułu od spodu.
Ostatnio okazało się, że sporo modelarzy "zapomniało", że moduły trzeba jakoś skręcić ze sobą śrubami no i podłaczyc magistrale elektryczną. Chętnie zobaczę, jak rozwiązałeś te kwestie.
Ostatnio okazało się, że sporo modelarzy "zapomniało", że moduły trzeba jakoś skręcić ze sobą śrubami no i podłaczyc magistrale elektryczną. Chętnie zobaczę, jak rozwiązałeś te kwestie.
-
- Kontakt:
Odbojnice.maciej_kolej pisze: Pomiędzy tor należy również wstawić szyny zabezpieczjące przed wykolejeniem.
Nowa galeria: http://picasaweb.google.pl/haikueurope/
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Wydaje się być ok, jedynie co bym sugerował, to dorobienie szczegółów na moście - chodzi mi o blachy chodnikowe. Bardzo prosto można zrobić je z "listków" po tabletkach. Listki maja fakturę która idealnie nadaje się na blaszane chodniki różnych konstrukcji w tym i mostów. Po wycięciu sekcji wystarczy je pomalować i na czarno i spatynowac rdzą. Pomiędzy tor należy również wstawić szyny zabezpieczjące przed wykolejeniem. Zdaje się że na forum ktos to ćwiczył. No i rolki - na zdjęciu co prawda tego nie widać. Jeżeli są to ok.
-
- Kontakt:
Dzięki za wszystkie uwagi, napewno je uwzględnię w kolejnych pracach. Ten moduł służył mi głównie do testów ale jeszcze myślę go dopieścić i uzupełnić roślinność.
Faktycznie z budową wiaduktu miałem małe problemy, za późno zorientowałem się że filary powinny być raczej szerokości mostu i to co widać jest pewnym uproszczeniem.
Jeżeli chodzi o trawę, to są to 3 rodzaje trawki elektrostatychnej polaka i 1 fallera sadzone przez sitko do parzenia herbaty z bardzo małej wysokości. Podłożem był średniogęsty wikol zabarwiony brązowym pigmentem a całość uzupełniona o drobne gąbki i posypki.
Faktycznie z budową wiaduktu miałem małe problemy, za późno zorientowałem się że filary powinny być raczej szerokości mostu i to co widać jest pewnym uproszczeniem.
Jeżeli chodzi o trawę, to są to 3 rodzaje trawki elektrostatychnej polaka i 1 fallera sadzone przez sitko do parzenia herbaty z bardzo małej wysokości. Podłożem był średniogęsty wikol zabarwiony brązowym pigmentem a całość uzupełniona o drobne gąbki i posypki.
-
- Kontakt:
A można spytać o trawkę? Jaką techniką wykonana, jaki material? Mata, różne maty, czy może elektrostatyczna?
Jak dla mnie prezentuje sie bardzo ładnie.
Jak dla mnie prezentuje sie bardzo ładnie.
Hi,
Witamy w grupie sTTandardowców!
Jak wiadomo pierwszy moduł zawsze najtrudniejszy ale według mnie jest dobrze. Jedynie co poprawiłbym na Twoim miejscu to namalował jakieś pasy na drodze oraz popracował nad roślinnością. Szczególnie tą średnią.
Jedziesz do Bielska Białej z modułem?
Witamy w grupie sTTandardowców!

Jak wiadomo pierwszy moduł zawsze najtrudniejszy ale według mnie jest dobrze. Jedynie co poprawiłbym na Twoim miejscu to namalował jakieś pasy na drodze oraz popracował nad roślinnością. Szczególnie tą średnią.
Jedziesz do Bielska Białej z modułem?
-
- Kontakt:
Wydaje mi się że jest OK. Też mam wątpliwości co do konstrukcji tego wiaduktu ale pozostawmy to specom. Nie wiem jaki ma być charakter modułu ale byćmoże warto byłoby jeszcze trochę dopieścić zieleń. Na jednej z fotek dość "przebija" przez nią kształt tereni dlatego sądże że można by to jakoś załagodzić odrobiną wyższej roślinności, krzewów, kwiatów, traw itp.. Ale to kosmetyka. Ogólnie bardzo ładny moduł.
(podeślij mi szczególowe dane (także Twoje) - powinieneś zostać dodany do spisu.
Zauważam pozytywne zjawisko: Im bliżej poważnego zlotu (Bielsko-Biała, Radom,Jaworzyna Śl.) tym więcej pojawia się ładnych, nie znanych dotąd prac
Chyba wartoby pielęgnować tę tendencję.

Zauważam pozytywne zjawisko: Im bliżej poważnego zlotu (Bielsko-Biała, Radom,Jaworzyna Śl.) tym więcej pojawia się ładnych, nie znanych dotąd prac

Ostatnio zmieniony 29 kwie 2006, 14:57 przez whosho, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Generalnie niezły początek, choć sugerowałbym zaczynanie od najprostszego płaskiego segmentu.
Teraz błędy - skarpy za strome, choć profil takowe przewiduje. Do tak wysokiego nasypu, by jego nachylenie było zbliżone do prawdziwego należałoby zastosować szerokość segmentu 50 cm.
Konstrukcja przyczółków mostu również jest chyba błędna, chyba - bo to nie moja działka. Sciany oporowe w formie trójkątów powinny się znaleźć również po bokach istniejącej ściany, na przekroju nasypu. Gdyby coś takiego zbudować w realu, od razu by się rozsypało. No to na razie tyle
Teraz błędy - skarpy za strome, choć profil takowe przewiduje. Do tak wysokiego nasypu, by jego nachylenie było zbliżone do prawdziwego należałoby zastosować szerokość segmentu 50 cm.
Konstrukcja przyczółków mostu również jest chyba błędna, chyba - bo to nie moja działka. Sciany oporowe w formie trójkątów powinny się znaleźć również po bokach istniejącej ściany, na przekroju nasypu. Gdyby coś takiego zbudować w realu, od razu by się rozsypało. No to na razie tyle