Sterowanie cyfrowe

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

Re: Sterowanie cyfrowe

Post autor: Karol »

W zestwie jest dołaczone trafo z podłaczeniem chyba nie bedzie problemu.
Jak chodzi o programowanie lokow to moge ci pomóc, nie jest to takie trudne jak by sie wydawało. :D
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

wmac27 pisze:i w jakim celu podłącza się do zacisków P,Q?
Tor do programowania służy do programowania dekoderów.
Podłącza się go do oddzielnych zacisków, ponieważ normalne programowanie ma jedną cechę: programuje wszystko co jest podłączone do PQ. Jeżeli na tym torze położysz dwie lokomotywy, to obie zaprogramujesz (tak samo).
Czym większą makietę będziesz miał, tym bardziej takie oddzielenie jest bardziej przydatne.
ArJu
Kontakt:

Post autor: ArJu »

wmac27 pisze:1. Chciałbym zapytać się jaki to transformator należy podłączyć do do zacisków U,V. W/g instrukcji jest to TR100 ale nie mogę go znaleźć. Jeśli nie TR100 to może inny ale jaki? A może jest to zasilanie alternatywne i wystarczy zasilacz dołączony do zestawu.

Na początek można wykorzystać nawet zasilacz FZ1 (wyjście 16V~). Ktoś kiedyś zaproponował coś takiego. Ja skorzystałem z propozycji, zakupiłem i jestem zadowolony. Cena ok. 50PLN.
wmac27 pisze:2. Jaką to szynę programującą (programmiergleis wg instrukcji) i w jakim celu podłącza się do zacisków P,Q?
Będę wdzięczny za wyjaśnienia lub wskazówki gdzie znaleźć opis tego problemu.
Zwykły odcinek torów nie połączony do (lub odseparowany np. przełącznikiem od) reszty makiety.
Ostatnio zmieniony 06 lis 2006, 22:30 przez ArJu, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
ArTTur
Awatar użytkownika
wmac27
Kontakt:

Sterowanie cyfrowe

Post autor: wmac27 »

Witam Wszystkich!

Zaczynam ponownie przygodę z TT-ką po dłuuugiej przerwie. Będzie niewielka makieta na początek i na niej kolejka sterowana cyfrowo. Kupiłem już zestaw startowy, cyfrowy 01202 i zaczynam "rozgryzać" sterowanie i mam kilka problemów.
1. Chciałbym zapytać się jaki to transformator należy podłączyć do do zacisków U,V. W/g instrukcji jest to TR100 ale nie mogę go znaleźć. Jeśli nie TR100 to może inny ale jaki? A może jest to zasilanie alternatywne i wystarczy zasilacz dołączony do zestawu.
2. Jaką to szynę programującą (programmiergleis wg instrukcji) i w jakim celu podłącza się do zacisków P,Q?
Będę wdzięczny za wyjaśnienia lub wskazówki gdzie znaleźć opis tego problemu.

Pozdrawiam :D

wmac27
GG7786565
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”