Mam przetworzony na Illustratora plik z profilem MP1 (wersja "max") AndrzejaC. Czekam na obiecane pliki AC od Tadeusza. Jak dostane to tez przerobie.Pawel Basinski pisze: [...] poszukuje plików w formatach graficznych Corel lub Ilustrator!!!
Profile
Moderator: mod-Makieta Modułowa
- Witek M.
- Kontakt:
Re: Profile
- Fantomas
- Kontakt:
Biorąc pod uwagę tę http://forumtt.pl/viewtopic.php?p=16320#16320 dyskusję, Twoja propozycja wydaje się być jak najbardziej pozytywna. Co prawda rzecz wymaga hurtowego zamówienia, ale chyba nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy się określili, ile kto jakich profili potrzebuje - być może cena będzie bardzo zachęcająca?
-
- Kontakt:
Witam!
No to przedstawię swoje dotychczasowe boje z profilami
- chętnie spróbujemy przeciąć sklejkę 10mm, ale nie próbowaliśmy do tej pory i trzeba zrobić próbę ( gratis ) czy się to uda - koszt cięcia sklejki to zwykle 2 zł za metr bieżący - jeżeli trzeba przebieg powtórzyć to wiadomo 2 zł x ilość przebiegów
- koszt ustawienia maszynki to 20 - 30 zł
- format plików do wycinania to jednak albo Corel albo Ilustrator i tu prośba - posiada ktoś pliki w tych formatach? może dało by się umieścić na stronie www.sttandard.org.pl/pliki
- wielkość obszaru roboczego do cięcia to zwykle 120 cm x 160 cm - miejsca sporo
- na miejscu powielają jeden wzór i umieszczają go na matrycy - wystarczy więc sklejka w jednym kawałku o maksymalnie w/w rozmiarach
- sklejkę 10mm można kupić za około 50 zł za m²
W nawiązaniu do postu http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=1610 koszt wyprodukowania 1 sztuki profilu ( przy partii 10 szt. ) nie powinien przekroczyć 10 - 12 złotych polskich łącznie z materiałem( sklejką )
Pozdrawiam
Paweł
PS jak napisałem powyżej - poszukuje plików w formatach graficznych Corel lub Ilustrator!!!
No to przedstawię swoje dotychczasowe boje z profilami

- chętnie spróbujemy przeciąć sklejkę 10mm, ale nie próbowaliśmy do tej pory i trzeba zrobić próbę ( gratis ) czy się to uda - koszt cięcia sklejki to zwykle 2 zł za metr bieżący - jeżeli trzeba przebieg powtórzyć to wiadomo 2 zł x ilość przebiegów
- koszt ustawienia maszynki to 20 - 30 zł
- format plików do wycinania to jednak albo Corel albo Ilustrator i tu prośba - posiada ktoś pliki w tych formatach? może dało by się umieścić na stronie www.sttandard.org.pl/pliki
- wielkość obszaru roboczego do cięcia to zwykle 120 cm x 160 cm - miejsca sporo
- na miejscu powielają jeden wzór i umieszczają go na matrycy - wystarczy więc sklejka w jednym kawałku o maksymalnie w/w rozmiarach
- sklejkę 10mm można kupić za około 50 zł za m²
W nawiązaniu do postu http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=1610 koszt wyprodukowania 1 sztuki profilu ( przy partii 10 szt. ) nie powinien przekroczyć 10 - 12 złotych polskich łącznie z materiałem( sklejką )

Pozdrawiam
Paweł
PS jak napisałem powyżej - poszukuje plików w formatach graficznych Corel lub Ilustrator!!!
- Witek M.
- Kontakt:
A po co? Po to niesiesz plik z definicja wektorowa, zeby nie nosic rysunku technicznego.Pawe? Basin´ski pisze: [...] jak sie˛ oddaje taki plik do firmy to czy potrzebe sa˛ uwidocznione wymiary na schemacie [...]
-
- Kontakt:
Witam!
Możecie sprawdzić czy otwierają się poprawnie u Was pliki z AutoCada? Mam problem z plikiem Profil Mp1 300mm - cosik go na podglądzie nie widać i nie daje się otworzyć.
I dodatkowo pytanie może ktoś wie - jak się oddaje taki plik do firmy to czy potrzebe są uwidocznione wymiary na schemacie ( przy otwieraniu schematu nie są nigdzie podawane wymiary profilu )?
Pozdrawiam
Paweł
Możecie sprawdzić czy otwierają się poprawnie u Was pliki z AutoCada? Mam problem z plikiem Profil Mp1 300mm - cosik go na podglądzie nie widać i nie daje się otworzyć.
I dodatkowo pytanie może ktoś wie - jak się oddaje taki plik do firmy to czy potrzebe są uwidocznione wymiary na schemacie ( przy otwieraniu schematu nie są nigdzie podawane wymiary profilu )?
Pozdrawiam
Paweł
-
- Kontakt:
WItam!
Dzięki wszystkim za zainteresowanie i zaangażowanie!
Jeśli można zamieścić komplet profili w plikach DWG to poproszę o ich wystawienie na stronie www.sttandard.org.pl - sprawdzimy czy się nie rozjeźdzają
Dodatkowo można je również umieścić w formacie stosowanym przez MAGA-CAD - też mogą być pomocne.
Pozdrawiam
Paweł
Dzięki wszystkim za zainteresowanie i zaangażowanie!
Jeśli można zamieścić komplet profili w plikach DWG to poproszę o ich wystawienie na stronie www.sttandard.org.pl - sprawdzimy czy się nie rozjeźdzają

Dodatkowo można je również umieścić w formacie stosowanym przez MAGA-CAD - też mogą być pomocne.
Pozdrawiam
Paweł
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Ja oczywiście mam wszystkie profile rozrysowane wektorowo w MEGA-Cadzie.
Moge wyeksportować je wszystkie do DWG, tylko kiedyś okazało się, że ktoś miał
problemy z "trzymaniem skali" tych rysunków.
Jeśli ktoś miałby narzędzia, żeby potwierdzić tą teorię, to moge mu podesłać swoje DWG.
Moge wyeksportować je wszystkie do DWG, tylko kiedyś okazało się, że ktoś miał
problemy z "trzymaniem skali" tych rysunków.
Jeśli ktoś miałby narzędzia, żeby potwierdzić tą teorię, to moge mu podesłać swoje DWG.
- Witek M.
- Kontakt:
Jeżeli ktoś coś jeszcze znajdzie, albo się weźmie za rysowanie to niech napisze co znalazł/co rysuje, żeby się nie dublować. Ja w tygodniu, w miarę luzów w pracy, postaram się machnąć kilka profili.
-
- Kontakt:
Pliki są juz na serwerze.
Profil Mp1 300mm
Profil Mp1 300mm x 90mm
Profil Mp1 500mm
Profil Mp1 500mm x 90mm
Profil Mp1 300mm
Profil Mp1 300mm x 90mm
Profil Mp1 500mm
Profil Mp1 500mm x 90mm
-
- Kontakt:
Profile MP1 mam rozrysowane w AutoCadzie i SolidWorksie
- Witek M.
- Kontakt:
Jak pisałem, jak się nie znajdą, to mogę rozrysować - dla mnie taka robota to chleb powszedni. Myślę, że jako plik wynikowy (niezależnie od tego w czym rysować) najlepiej użyć pdfa. Chyba najbardziej kompatybilny.Paweł Basiński pisze: [...] A może znajdzie się dobra dusza i zrobi gotowce w AutoCadzie [...]
-
- Kontakt:
Hej,
Rysunkiem wektorowym nie dysponuję (profile dostałem od Nemo).
Ze wrzuceniem plików na serwer do downloadu nie ma żadnego probemu. Można podsyłać.
Rysunkiem wektorowym nie dysponuję (profile dostałem od Nemo).
Ze wrzuceniem plików na serwer do downloadu nie ma żadnego probemu. Można podsyłać.
-
- Kontakt:
Witam ponownie!
A może znajdzie się dobra dusza i zrobi gotowce w AutoCadzie profili dla potomnych
O ile to możliwe to poproszę o komplet profili - na dzień dzisiejszy nie są mi konieczne do szczęścia, ale innym napewno się przydadzą.
I jeszcze jedna prośba - poproszę wersję wystawową ( 500x160 ) jak również do domowych zastosowań ( 300x90 ).
Prośba również do Tadeusza Domagalskiego o umieszczenie tych plików na witrynie www.sttandard.org.pl
Pozdrawiam
Paweł
P.S. Na dzień dzisiejszy żadna firma nie raczyła odpowiedzieć w sprawie profili - poczekam jeszcze kawałek
A może znajdzie się dobra dusza i zrobi gotowce w AutoCadzie profili dla potomnych

O ile to możliwe to poproszę o komplet profili - na dzień dzisiejszy nie są mi konieczne do szczęścia, ale innym napewno się przydadzą.
I jeszcze jedna prośba - poproszę wersję wystawową ( 500x160 ) jak również do domowych zastosowań ( 300x90 ).
Prośba również do Tadeusza Domagalskiego o umieszczenie tych plików na witrynie www.sttandard.org.pl
Pozdrawiam
Paweł
P.S. Na dzień dzisiejszy żadna firma nie raczyła odpowiedzieć w sprawie profili - poczekam jeszcze kawałek

Ostatnio zmieniony 03 lis 2006, 17:36 przez Paweł Basiński, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Ja mam gdzieś narysowane w AutoCadzie. jak będą potrzebne to mogę poszukać, lub szybko
narysować. Rysunek był dla profilu MP1
narysować. Rysunek był dla profilu MP1
- Witek M.
- Kontakt:
Znalazlem cos na stronie sttandardu, ale beda klopoty, zeby bezposrednio z tego ciac bo:
po pierwsze - kupa dodatkowych linii na rysunku
po drugie - obwiednia profilu nie jest ciagla, sklada sie kawalkow.
Ale juz jest o tyle lepiej, ze nie trzeba rysowac od nowa tylko przerobic gotowy plik.
po pierwsze - kupa dodatkowych linii na rysunku
po drugie - obwiednia profilu nie jest ciagla, sklada sie kawalkow.
Ale juz jest o tyle lepiej, ze nie trzeba rysowac od nowa tylko przerobic gotowy plik.
Grubosc linii nie ma znaczenia - program jedzie po wektorowej obwiedni (oczywiscie po uwzglednieniu poprawki na srednice promienia), grupowanie chyba nie, bo osobne kontury sa wycinane osobno (tez nie nalezy wybijac dziur), a wypelnienie nie ma zadnego znaczenia. Podobno dobrze jest tylko zaznaczyc kolorem obwiedni co jest ciete na zewnatrz, a co do wewnatrz - zeby operator wiedzial czy poprawke wprowadzac na zewnatrz obrysu czy do wewnatrz.miki pisze: [...] Hairline, GroupAll, jakis Fill ?
Ostatnio zmieniony 03 lis 2006, 12:28 przez Witek M., łącznie zmieniany 1 raz.