Po pierwsze: w instrukcji opisana jest pierwsza wersja App.
Dziś mamy dostępną (na nowsze wersje Androida) nową wersję
Dotknęła mnie potrzeba przeniesienia zawartości App ze starego telefonu, na nowy lub z tabletu na maszynę "na PC".
Można to zrobić na kilka sposobów z poziomu aplikacji:
App_z21 -> Layouts -> wybieramy żądany układ (+ zaprogramowane lokomotywy) jako aktywny
-> u dołu: Export -> pojawia się okienko: Export layout preferowany sposób to WiFi, ale także poza Cancel mamy Share.
Po WiFi oba urządzenia muszą być w tej samej sieci (najlepiej sieci, w której jest centralka z21), nawiązuje się połączenie i na drugim urządzeniu możemy pobrać Layout z pierwszego.
Ciekawsza jest jednak opcja Share:
Jak widać powyżej, możliwe jest przeniesienie pliku na wiele sposobów, np. mailem
Można plik powielić na urządzenia, z którymi ma się kontakt (czerwona ramka), ja jednak wybrałem możliwość zapisania konfiguracji na dysku chmurowym (Google Drive, zielona ramka), gdzie mogę przechowywać historyczne konfiguracje:
Na wszystkich urządzeniach z App z21 używam jednego, dedykowanego do tego celu, konta na Google.
Na drugim urządzeniu wskazuję wersję pliku Layout i mogę go wczytać i ustawić jako aktywny układ, jeśli ....
wersje App Z21 są w obu przypadkach identyczne, bo urządzenie ze starszą wersją nie wczytuje układu.
Ciekawą funkcją App z21 jest możliwość pobierania konfiguracji lokomotywy ze sieci:
App_z21 -> Vehicles -> (+) -> Locomotive database -> pojawia się pole na wprowadzenie numeru produktu i po zatwierdzeniu otrzymujemy odpowiedź z bazy, np.:
Po zatwierdzeniu wyboru lokomotywy pojawia się guzik Create vehicle, który dopisuje lokomotywę do naszej listy:
Jak widać powyżej, wypełnione są pola opisowe lokomotywy oraz Fn z ikonkami zgodnie z zainstalowanymi przez producenta dźwiękami. Pozostaje nam tylko zaktualizować adres lokomotywy.
No fajnie, a jeśli mamy lokomotywę z niefabrycznym dekoderem i mozolnie wprowadzonymi ikonkami i przyporządkowanymi im Fn, to jak przenieść taką konfigurację na drugi telefon
Na wybranej lokomotywie, w sekcji Data, u dołu pojawiają się 2 guziki: Duplicate i Export.
Przeniesiona na tablet, Export -> WiFi, konfiguracja Gagara.