Kolej wąskotorowa w Pelplinie

Dział poświęcony prawdziwej Kolei i wszystkiemu co z nią związane czyli tabor, newsy, ciekawostki, itd.

Moderator: mod-Kolej w skali 1:1

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Garinol
Kontakt:

Kolej wąskotorowa w Pelplinie

Post autor: Garinol »

W pierwszych latach pracy wybudowanej w 1878 r Cukrowni w Pelplinie, jej słabą stroną okazał się transport surowca do przerobu. Sprowadzanie buraka cukrowego koleją normalnotorową, i to często z dalszych odległości, okazało się zbyt kosztowne. Zdecydowano o zbudowaniu kolei wąskotorowej – nowoczesnego na owe czasy i dogodnego środka transportu. Linia powstałej w 1985 r kolei prowadziła do miejscowości na Nizinie Walichnowskiej i liczyła na początku XX wieku ponad 34 km. Obsługiwało ją 5 parowozów i 120 wagonów towarowych. Przeznaczeniem Pelplińskiej Kolei Przemysłowej było przewożenie buraków cukrowych oraz wywóz wapna defekcyjnego, nawozów sztucznych i wysłodków. Kolej wykorzystywano również do rekreacyjnych wycieczek. Mieszkańcy Pelplina wagonikami ciągnionymi przez parowóz udawali się nad Jezioro Pelplińskie położone w okolicach Małego Garca, gdzie miło spędzano cały dzień. Kolej wąskotorowa uległa likwidacji w 1978 r. Pozostałe z taboru parowozy, w tym pierwszy parowóz cukrowni z 1896 r., przekazane zostały do Muzeum Kolejnictwa w Warszawie.

(za Informator Pelpliński)

Obrazek

Ciężko się w necie dokopać jakichś informacji o tej kolejce. Znajdują się jednak zdjęcia lokomotyw pochodzących z tej kolejki, rozproszonych po różnych polskich muzeach kolei, na przykład w Sochaczewie jest kilka parowozów:
http://www.holdys.pl/tomi/index.php?gal=sochaczew
Ten wagonik osobowy ze zdjęcia poniżej też się zachował, stoi w Sochaczewie.

Jest też 4-ro osiowa węglarka z Pelplina na stronie:
http://lipie.ovh.org/kolejka.htm#tabor

P.S. Ponadto na terenie placu do składowania buraków jest ogrodzenie, w którym za słupki służą szyny z kolejki. Istnieje budynek pokazany na zdjęciu za parowozem. W drodze z Pelplina do Rudna, kawałek za Pelplinem w asfalcie zatopione są tory, ale tylko w asfalcie. Wiecej nie wiem, pracowałem i nie miałem czasu zwiedzić miejsc związanych z tą kolejką :( Myślę, że w następną wiosnę/lato nadrobię ten brak.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolej w skali 1:1”